ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/04/2020 13:57 EEST | Updated 13/04/2020 14:13 EEST

Στο μικροσκόπιο οικισμός Ρομά και στην Ξάνθη - Βρέφος 15 μηνών θετικό με κορονοϊο

335 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον οικισμό Δροσερό, απομονώθηκαν οι συγγενείς του παιδιού που νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες σε ΜΕΘ. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης άλλα δυο βρέφη με κορονοϊό.

comzeal via Getty Images

Από την Λάρισα στην Ξάνθη, σε έναν ακόμη οικισμό Ρομά που αριθμεί περί τα 5.000 άτομα, εστιάζονται οι ανησυχίες του ΕΟΔΥ και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, μετά την διαπίστωση πως ένα βρέφος 15 μηνών, η οικογένεια του οποίου διαμένει στον οικισμό Ρομά στο Δροσερό, βρέθηκε θετικό στον ιό ενώ νοσηλευόταν.

Το κοριτσάκι φαίνεται πως πάσχει από υποκείμενο νόσημα και αρχικά είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης και ακολούθως στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Κατά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε διαπιστώθηκε πως πάσχει και από κορονοϊό. Πηγές μάλιστα αναφέρουν πως πλέον νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεονται κατά πληροφορίες, άλλα δύο βρέφη θετικά στον ιό, τριών και εννέα μηνών. Αμφότερα είναι από τη Θεσσαλονίκη ενώ δεν υπάρχει καμία σύνδεση των τριών περιστατικών.

Σημειώνεται πως στο νοσοκομείο υπήρξε επιμόλυνση κλινικών οι οποίες φυσικά εκκενωθήκαν, απολυμαίνονται και το προσωπικό τέθηκε σε καραντίνα. 

Σε κάθε περίπτωση, ήδη κατά τη σύσκεψη που διενεργήθηκε υπό τον Νίκο Χαρδαλιά με τους τοπικούς φορείς στην Ξάνθη, αποφασίστηκε η παράταση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών στους δήμους Ξάνθης και Μύκης για μια εβδομάδα ακόμα. 

Στο δε οικισμό Δροσερό υποβλήθηκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο 335 άτομα και αναμένονται τα αποτελέσματα που θα  κρίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν στον οικισμό. 

Σημειώνεται πως άμεσα υποβλήθηκαν σε τεστ και τα άμεσα συγγενικά του πρόσωπα, γονείς και παππούδες και απομονωθήκαν. 

Χαρδαλιάς: Όχι πανικός, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Μένουμε σπίτι

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του από την Ξάνθη απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής: «Αυτό που ζητάω είναι να μείνουν όλοι σπίτι. Υπάρχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή, δεν χρειαζόμαστε νέες εστίες». Υπογράμμισε πως «ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι για τη δημόσια υγεία, δεν είναι καιρός για θεωρίες συνωμοσίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια δεν πρέπει να αφήνουμε την εξάπλωση του ιού».

Τόνισε δε πως οι αρχές αντιμετωπίζουν συνολικά τα θέματα στη ευρύτερη περιοχή λέγοντας «δεν θέλουμε να υπάρξουν πολλαπλασιαστές» διευκρινίζοντας όμως παράλληλα ότι «Δεν υπάρχει λόγος για πανικό ή για τρόμο. Μένουμε στο σπίτι και αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την περιοχή της Ξάνθης». 

 

Σημειώνεται πως μέχρι πριν λίγες μέρες σε καραντίνα είχε τεθεί ο Εχίνος της Ξάνθης και το γενικότερο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή είναι σημαντικό. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος θυμίζει την περίπτωση του Εχίνου

Ο δε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σημειώνει πως «το πρόβλημα δεν εντοπίζονταν μόνο στον Εχίνο. Μας διαφεύγει ακόμα πως ο ιός είναι διάχυτος στην πόλη, και με αυτό το δεδομένο πιστεύω ότι δεν ήταν επαρκές μέτρο μόνο η απαγόρευση της κυκλοφορίας». 

Αναφερόμενος τόσο στα τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού που εντοπίστηκαν σε ισάριθμες κλινικές του νοσοκομείου Ξάνθης όσο και στο τελευταίο κρούσμα - το βρέφος από το Δροσερό-  υπογραμμίζει ότι «υπάρχει ανάγκη να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο στην Ξάνθη με τη συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων υγειονομικών και διοικητικών και τη συμμετοχή όλων των δομών της πολιτείας, ώστε να υπάρχει καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της όλης κατάστασης».

Όπως λέει, «όλα τα κρούσματα αυτά πέρασαν από το νοσοκομείο της Ξάνθης και το γεγονός αυτός πρέπει να μας προβληματίσει. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης εκφράζει την έντονη αγωνία του για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί και συμφωνεί με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα εμποδίσουν την περαιτέρω διασπορά του ιού».

30 τα κρούσματα στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Στο μεταξύ ακόμη πέντε κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα και έχουν ήδη μεταφερθεί στη δομή όπου φιλοξενούνται τα επιβεβαιωμένα ασθενείς και μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 30. 

Οι όποιες αντιδράσεις είχαν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα έχουν καμφθεί και η κίνηση στον οικισμό έχει περιοριστεί ενώ σε λειτουργία είναι τα κέντρα τροφοδοσίας για την διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα, με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων.

Επίσης έχει τεθεί σε λειτουργία ένα Κέντρο Πληροφόρησης των πολιτών εντός της περιοχής καραντίνας ενώ έχει στηθεί και τηλεφωνικό κέντρο ώστε οι πολίτες να μπορούν να επικοινωνούν για τη λήψη πληροφοριών. 

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδοθούν και ενημερωτικά φυλλάδια όπου θα ενημερώνουν τους πολίτες για τα μέτρα που έχουν παρθεί, ενώ θα παρέχονται και όσες πληροφορίες χρειάζονται για την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συσκέψεις στους αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων ώστε να υπάρξει επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων, ενώ αναμένεται να εμπλακούν στον υποστηρικτικό σχεδιασμό και εθελοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς. Τέλος σημαντικό ρόλο αναλαμβάνουν και οι διαμεσολαβητές, όπου θα ενημερώνουν τον πληθυσμό της συνοικίας για ό,τι συμβαίνει με την πανδημία. 

Sponsored Box