Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η εξοικονόμηση δαπανών και η πρόβλεψη αύξησης εσόδων

Ποια τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Close up one fifty Euro paper currency banknote pulled and stretched over red background with copy space, high angle view
Close up one fifty Euro paper currency banknote pulled and stretched over red background with copy space, high angle view
BreakingTheWalls via Getty Images

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς με στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία στα μεγέθη πρίν αυτά αποσταλούν αύριο Τρίτη στην Κομισιόν. Κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι πλέον απομένουν ελάχιστα σημεία διαφωνίας τα οποία θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Στόχος είναι ακόμα και τις επόμενες ώρες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και τεχνοκρατών από την πλευρά των Θεσμών, πριν την αποστολή του προσχεδίου στην Κομισιόν οι δύο πλευρές να κλείσουν όλες τις διαφορές που υπάρχουν στα δημοσιονομικά μεγέθη τα οποία καταγράφονται στο προσχέδιο. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν αφορούν τη λίστα των φορολογικών ελαφρύνσεων τις οποίες έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι διαφορές οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι αφορούν τη μέθοδο εξοικονόμησης δαπανών και την πρόβλεψη αύξηση εσόδων. Αυτό που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές και για αυτό το λόγο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η ανταλλαγή στοιχείων είναι η ακριβής κοστολόγηση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό το οποίο προκαλείται από το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης.

Οι Θεσμοί επιμένουν στην πλήρη κοστολόγηση, αλλά και απόδειξη των εκτιμήσεων ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συνδυασμό με την αύξηση στο 30% του υποχρεωτικού ποσοστού της αξίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, θα φέρει αύξηση εσόδων κατά 640εκατ ευρώ όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό.

Ο προβληματισμός των τεχνοκρατών των Θεσμών παραμένει καθώς δεν θέλουν ο προϋπολογισμός να στηρίζεται σε προσδοκίες κάλυψης του δημοσιονομικού κενού από την πάταξη της φοροδιαφυγής και για αυτό ζητούν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης χωρίς να αλλάζει το βασικό πλαίσιο των προτάσεων και των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού, έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει σειρά προσαρμογών προκειμένου να μην αμφισβητηθεί από την πλευρά των Θεσμών η επίτευξη των στόχων. Ήδη στο τραπέζι υπάρχει η σκέψη το μέτρο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για τη διατήρηση του αφορολόγητου να επεκταθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το μέτρο καθώς από φέτος και αυτές οι κατηγορίες των φορολογούμενων θα έχουν αφορολόγητο και ως εκ τούτου οι υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά τουλάχιστον 30% του εισοδήματος θα αποτελέσει κίνητρο και για αυτούς τους φορολογούμενους και ταυτόχρονα θα φέρουν έσοδα στο δημόσιο ταμείο από την είσπραξη φόρων.

Το ίδιο όμως θα πρέπει να πράξουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και για μια σειρά άλλων μεγεθών που οι Θεσμοί αμφισβητούν το βαθμό βεβαιότητας που παρουσιάζει η κυβέρνηση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι. Μερικά από αυτά είναι η μείωση των δαπανών μέσω της «οροφής» που έχει βάλει η κυβέρνηση ώστε να μην την ξεπερνούν τα υπουργεία, η επισκόπηση των δαπανών ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Σε αυτά συμφωνεί με τους Θεσμούς και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή το οποίο διαπιστώνει διαφορετικούς βαθμούς βεβαιότητας στην επίτευξη των στόχων όπως αυτοί καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Δημοσιονομικά περιθώρια

Ενδιαφέρον έχει ότι στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξοι ότι όχι μόνο θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στη βάση των δημοσιονομικών μεγεθών τα οποία καταγράφονται στον προϋπολογισμό, αλλά στο τέλος του έτους είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις.

Ήδη μετά τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταίκούρα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν προκύψει επιπλέον πλεόνασμα να δοθεί τον Δεκέμβριο με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι το κλίμα των επαφών μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών είναι ιδιαίτερα θετικό, με τους επικεφαλής των κλιμακίων και τους τεχνοκράτες να διαπιστώνουν ότι η θετική συγκυρία για την Ελληνική Οικονομία θα βοηθήσει και την ανάπτυξη της Οικονομίας. Ως εκ τούτου στην Αθήνα εκτιμούν ότι η τελική συμφωνία θα έρθει «στην ώρα της, χωρίς αρνητικές εκπλήξεις», όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Δημοφιλή