ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/03/2019 08:34 EET | Updated 29/03/2019 14:22 EET

Στο Βουκουρέστι ο Τσίπρας για την Τετραμερή με Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία

Σύμφωνα με πληροφορίες τον Απρίλιο θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργών.

Eurokinissi

Οι «δρόμοι των Βαλκανίων» είναι το αντικείμενο της 7ης Τετραμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, η οποία πραγματοποιείται την Παρασκευή στο  Βουκουρέστι με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών θα συζητήσουν για την προώθηση της διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2028.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον Απρίλιο θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργών. Ο ΑλέξηςΤσίπρας βρίσκεται στη Ρουμανία στο πλαίσιο ημερήσιας επίσκεψης. Μαζί του είναι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Μπράχος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Ο πρωθυπουργός το πρωί συναντάται με τη Ρουμάνα ομόλογό του Βιόριτσα Ντανσίλα και το απόγευμα θα συμμετέχει στην τετραμερή μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και τους υπουργούς Μεταφορών.

Κατόπιν πρότασης της Ελλάδας αναμένεται να συμφωνηθεί η σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών στον οποίο καθοριστικό ρόλο προορίζεται να διαδραματίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Ακόμη θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία των χωρών στην οικονομία, θέματα διασυνδεσιμότητας με έμφαση στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υποδομές καθώς και η ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μεγάλο project είναι η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στην διμερή συνάντηση Τσίπρα – Ντανούλα, καθώς η Ρουμανία κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια έχει ενταχθεί στους στόχους της ρουμανικής προεδρίας.

Ακόμη θα συζητηθούν θέματα ανάπτυξης και περαιτέρω σύσφιγξης της συνεργασίας των δύο χωρών στις διμερείς οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις, μεταφορών, ψηφιακής πολιτικής, και διασυνδεσιμότητας.

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Το διμερές μας εμπόριο έφθασε το 1,940 δισ. ευρώ το 2018 και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Η Ρουμανία είναι ένας από τους κυριότερους προορισμούς ελληνικών ξένων επενδύσεων και η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους ξένους  επενδυτές στη χώρα. Κατά τα έτη 1015-2017 η Ελλάδα αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό Ρουμάνων τουριστών στο εξωτερικό.