Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις από τον προϋπολογισμό του 2019 εξήγγειλε ο Τσίπρας

«Άθλια πολιτική προπαγάνδα για το Μακεδονικό»
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα ξεκινούν από τον προϋπολογισμό του 2019, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Για το φλέγον ζήτημα της φορολογίας που καταλαβαίνω πόσο σας απασχολεί, αφού αναφέρθηκε ειδικά και ο πρόεδρος, μπορώ σήμερα με σιγουριά να σας πω ότι υπάρχει, χάρη στην σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, ο οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα ξεκινούν από τον προϋπολογισμό του 2019», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο περισσότερο θα δίνεται η δυνατότητα να προχωράμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο ίδρυσης υπουργείου Βιομηχανίας. Θέτοντας ως στόχο η βιομηχανία να συμμετέχει στο 12% του ΑΕΠ της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον πρόεδρο του ΣΒΒΕ ότι «εξετάζουμε με προσοχή» την σχετική πρόταση, ενώ το ίδιο κάνει και για το ζήτημα της φορολογίας.

Με ατζέντα ΝΔ ο ΣΕΒ

Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός επέκρινε τον ΣΕΒ για «πολιτικές παρεμβάσεις» κάνοντας διακριτή την στάση του ΣΒΕΕ. «Γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει. Και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας,

δεν κρύβονται άλλα κίνητρα» είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιές ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον ΣΕΒ ότι στην πρόσφατη έκθεση του «ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του 2019 και του 2020 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η ΝΔ, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η πρακτική του ΣΕΒ «δεν συμβαίνει για πρώτη φορά», καθώς το έκανε και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. «Θα συμβούλευα την ηγεσία του ΣΕΒ, να πάψει να εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση, μια στάση ευθύνης που συνοδεύεται από μια διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας. Και όχι μια στάση που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια της ολιγαρχίας του πλούτου και μιας πολιτικοοικονομικής ελίτ, η οποία όμως φέρει βαθιά την ευθύνη για τη χρεοκοπία, για τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση».

«Άθλια πολιτική προπαγάνδα για το Μακεδονικό»

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ. Σημείωσε την στάση του ΣΒΕΕ και του προέδρου του και επεσήμανε ότι «ανοίγονται προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων στη γειτονική χώρα».

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν παρέκλινε από την εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και 20 χρόνια. Σημείωσε ότι στην ηγεσία των Σκοπίων «δεν βρίσκονται πια οι εθνικιστές και οι παραχαράκτες της ιστορίας αλλά μια έντιμη και ειλικρινής ηγεσία, που επιδιώκει να συνάψει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τη χώρα μας. Που την αντιλαμβάνεται ως την ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων, σαι στηρίζεται σε αυτή για την οικονομική της ανόρθωση και την ευρωπαϊκή της προοπτική».

«Η εναλλακτική επιλογή», είπε ο Αλ. Τσίπρας, «ήταν εμείς να συνεχίσουμε να τους αποκαλούμε Πρώην Γιουγκοσλαβική δε, Δημοκρατία της Μακεδονίας όμως μεν

κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος να τους αναγνωρίζει ως Μακεδονία σκέτο, χωρίς το πολιτικά ορθό και μακρόσυρτο «πρώην Γιουγκοσλαβική». Και αυτό δεν είναι υπόθεση, είναι η πραγματικότητα σχεδόν 25 χρόνων, με 140 χώρες να έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία».

Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα της ονομασίας «Μακεδονικός» σε ελληνικά προϊόντα λέγοντας ότι «πριν τη συμφωνία, αυτή την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ» αλλά αυτό «απετράπη, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά, προστατεύοντας την παραγωγή και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας».

Συστράτευση παραγωγικών δυνάμεων

Ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα «στο σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, να συστρατευτούν στο σχέδιο μας για την έξοδο από την κρίση». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο ΣΒΒΕ είναι ο πρώτος κοινωνικός εταίρος στον οποίο μιλά «μετά τη συμφωνία για το χρέος και το οριστικό τέλος των μνημονίων» και τόνισε ότι πλέον η προσοχή στρέφεται:

-στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

-στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας

-στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων

-στα μέσα που θα χρειαστούν για τους σκοπούς αυτούς.

Οι τομείς της οικονομίας που θα φέρουν την ανάπτυξη είναι εκείνοι του τουρισμού και του πολιτισμού, της ναυτιλίας, των μεταφορών, της αγροτοδιατροφικής παραγωγής και μεταποίησης και της βιομηχανίας που είναι «παραδοσιακά ισχυρή και εδραιωμένη στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων».

Δημοφιλή