Στόχος για το Eurogroup, μία συνολική συμφωνία και ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας

Στόχος για το Eurogroup, μία συνολική συμφωνία και ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Έτοιμες για την τελική μάχη δηλώνουν όλες οι πλευρές, με eυρωπαίους αξιωματούχους να τονίζουν ότι σε αυτή τη συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να ληφθεί η συνολική απόφαση. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συνεδρίαση αισιόδοξη για την κατάληξη των συνομιλιών.

Οι διεργασίες των τελευταίων 24ώρων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχουν δημιουργήσει τη βάση για μια «συνολική συμφωνία, η οποία θα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές αναφορικά με την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το πλαίσιο της συμφωνίας δεν θα αφήνει καμία σκιά αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, ενώ δεν θα προκαλεί αμφιβολίες στις αγορές για τη δυνατότητα να δανειστεί. Ταυτόχρονα επιμένουν ότι δεν θα προβλέπεται καμία νέα δέσμευση για το μέλλον πέρα της δέσμευσης την οποία έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση να παραμείνει πιστή στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ελληνική κυβέρνηση στο γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη συνεδρίαση με κλεισμένα όλα τα προαπαιτούμενα, γεγονός το οποίο επικύρωσαν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με τη θετική έκθεση συμμόρφωσης την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης, το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ενός ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων.

Η συμφωνία

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι Γερμανία και ΔΝΤ έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, καθώς Βερολίνο και Ουάσινγτκον φαίνεται να τα έχουν βρει κάπου στη μέση. Είναι ενδεικτικό ότι η συμφωνία δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα «δυσθεώρητα» πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτεί η Γερμανία, έστω και αν το ΔΝΤ από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν.

Αντίθετα, αν και η Γερμανία ήταν ιδιαίτερα φειδωλή στο βάθος της επιμήκυνσης τελικά συμφώνησε στα 7 χρόνια προκειμένου να διευκολύνει το Ταμείο ώστε να μην αναγκαστεί να κρίνει ως «μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος».

Με έναν συμβιβασμό έκλεισε και το μέτωπο της αυτόματης εφαρμογής των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους. Αν και το Ταμείο επιμένει ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές, η Γερμανία είχε «στυλώσει τα πόδια» αναφορικά με τις αιρεσιμότητες στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Άγνωστη παραμένει η τύχη του περίφημου «γαλλικού κλειδιού» το οποίο συνδέει τη αποπληρωμή του χρέους με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας. Όλα δείχνουν ότι η τελική έκβαση της συζήτησης θα κριθεί από τις ισορροπίες που θα κρατήσουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί και κυρίως από τη στάση που θα κρατήσουν οι γνωστοί «σκληροπυρηνικοί» οι οποίοι έχουν αποφύγει να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους.

Δημοφιλή