ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/05/2018 18:36 EEST

Στουρνάρας για Novartis: Φοβήθηκαν την αποκάλυψη της αλήθειας. Κόντρα με Κούλογλου για την ερώτηση σε Ντράγκι

George Vitsaras / SOOC

Για τη μεγαλύτερη σκευωρία στην ιστορία της μεταπολίτευσης έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

Άσκησε δε κριτική στην απόφαση της πλειοψηφίας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να «νίψει τας χείρας της» και να «σηκώσει τα ψηλά χέρια», αρνούμενη να εξετάσει τις «άθλιες και συκοφαντικές κατηγορίες».

Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είχε υποχρέωση κατά το Σύνταγμα να εξετάσει τις κατηγορίες και να εκδώσει πόρισμα. 

«Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Το αρνήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο γιατί φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας. «Διότι αν προχωρούσε στη διερεύνηση της υπόθεσης, αν καλούσε τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα αποκαλύπτονταν οι ψευδομαρτυρίες, η παντελής έλλειψη στοιχείων, οι εκκρεμότητες των μαρτύρων με τη Δικαιοσύνη ή τη Φορολογική Διοίκηση, οι ακυρότητες του καθεστώτος προστασίας, οι αφόρητες πιέσεις που τους ασκήθηκαν προκειμένου να πουν αυτά που είπαν, οι ηθικοί αυτουργοί της υπόθεσης και, τελικά, η σκευωρία» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. 

Δεύτερον επειδή εκτιμήθηκε ότι «η μη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης, θα συντηρήσει μέρος της συκοφαντικής λάσπης, που είχε αρχίσει, ευθύς αμέσως με το που έγινε αντιληπτό ότι στοιχεία και λογαριασμοί δεν υπάρχουν, να εξαερώνεται, και ότι έτσι θα συνεχίσει να προσφέρει μικροκομματικά οφέλη».

Και τέλος επειδή «θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι και μάλιστα πρόσωπα που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση». 

Κόντρα με Κούλογλου για την ερώτηση σε Ντράγκι 

Ο κ. Στουρνάρας έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια δυσφήμησής του στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Αντιμετώπισα διεθνή δυσφήμηση από όσους επέλεξαν να διατηρήσουν την ηχώ της συκοφαντίας όπως για παράδειγμα με την ερώτηση του κ. Κούλογλου προς τον κ. Ντράγκι για το αν έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες σε βάρος μου. Ελληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε τέτοιο ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον διοικητή της ΤτΕ νομίζοντας ότι έτσι δυσφημίζει τον διοικητή αλλά ουσιαστικά έτσι δυσφήμισε τη χώρα του» είπε χαρακτηριστικά.

Κούλογλου: Αν θεωρείτε την ερώτηση δυσφήμιση, να ετοιμάζεστε για πιο δύσκολα  

Σε απάντηση των όσων ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι όταν έκανε την ερώτηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βοούσε για την φερόμενη εμπλοκή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο σκάνδαλο Novartis.

Ο κ. Στουρνάρας μπέρδεψε τις αρμοδιότητές του, τον νυν και τον προηγούμενο ρόλο του, δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος την «απολογητική» του ομιλία για το σκάνδαλο Novartis στην Βουλή των Ελλήνων, σημείωσε ο κ. Κούλογλου και συνέχισε: «Άλλωστε υπεράσπιση της πατρίδας δεν σημαίνει ακριβώς να επιμένεις δημοσίως για πιστοληπτική γραμμή μετά το τέλος των μνημονίων - πράγμα που σημαίνει συνέχισή τους - ενάντια στα σχέδια της εκλεγμένης κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν, όπως πανηγυρικά επιβεβαίωσε πρόσφατα ο κ. Γιούνκερ αποδοκιμάζοντας εμφανώς τον κ. Στουρνάρα».

Απευθυνόμενος στον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας τόνισε ότι στο ευρωκοινοβούλιο «οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δεν αποκαλούνται ”κουκουλοφόροι” όπως επιμένει να τους χαρακτηρίζει ο ίδιος, αλλά θεωρούνται ήρωες γιατί χάρη σε αυτούς αποκαλύφθηκαν τα μεγαλύτερα διεθνή οικονομικά σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας».

Τέλος, σημείωσε πως «καθήκον και των ευρωβουλευτών είναι προστατεύσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από τρίτες δυνάμεις εκτός Ευρώπης, που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν σκάνδαλα για να τους υπονομεύσουν. Αν ο κ. Στουρνάρας θεωρεί δυσφήμιση μια απλή ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, καλό θα είναι να ετοιμάζεται για πολύ πιο δύσκολα».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost