Στους 13 οι νεκροί μετά την παραίτηση Μοράλες - «Δυσανάλογη βία» από στρατό και αστυνομία στη Βολιβία

Τι καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
ASSOCIATED PRESS

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στη Βολιβία από τους υποστηρικτές του παραιτηθέντος προέδρου Έβο Μοράλες μετά και την παρέμβαση-απειλή του στρατού.

Ο αριθμός των νεκρών φτάνει πλέον τους 23 από την 20ή Οκτωβρίου, όταν ξέσπασαν οι βίαιες διαδηλώσεις αμφισβήτησης της επανεκλογής του Μοράλες.

Η ΔΕΑΔ, όργανο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), πρόσθεσε μέσω Twitter ότι έχει καταμετρήσει άλλους τουλάχιστον 122 τραυματίες στα επεισόδια από την Παρασκευή στη Βολιβία.

Η Επιτροπή καταμέτρησε εννέα θανάτους από την Παρασκευή στην Κοτσαμπάμπα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες και επιβεβαιώθηκε από τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή.

Στα επεισόδια συγκρούστηκαν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, που παραιτήθηκε τη 10η Νοεμβρίου, με τις δυνάμεις της τάξεις.

Η κυβέρνηση πάντως έκανε λόγο για πέντε νεκρούς ως χθες. Ο υπουργός προεδρίας Χέρχες Χουστινιάνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες βράδυ, τόνισε πως θα ζητήσει από τους ιατροδικαστικούς να «επιταχύνουν το έργο τους«, χωρίς να επιβεβαιώσει τον νεότερο απολογισμό.

Η ΔΕΑΔ εξάλλου χαρακτήρισε πολύ «σοβαρό» ζήτημα το διάταγμα που εξέδωσε η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες την Πέμπτη και εγκρίνει τη συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις επιβολής της τάξης απαλλάσσοντας τα στελέχη του από κάθε ποινική ευθύνη.

Ο Μοράλες καταδίκασε το διάταγμα μέσω Twitter, κρίνοντας ότι δίνει «λευκή επιταγή» με απόλυτη «ατιμωρησία» στους στρατιωτικούς για να «σφαγιάσουν τον λαό».

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

«Οι πρώτοι θάνατοι οφείλονταν κυρίως στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντιτιθέμενων διαδηλωτών, αλλά οι πιο πρόσφατοι φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα αναίτιας και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία και τον στρατό».

«Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη διότι, αντί να κατευνάζει την βία, μπορεί να την επιδεινώσει περαιτέρω», εξηγεί η Μισέλ Μπατσελέτ. «Η κατάσταση στην Βολιβία θα μπορούσε να εκτροχιασθεί εάν οι αρχές δεν την διαχειρισθούν με επιδεξιότητα και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες που διέπουν την χρήση βίας και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Μισέλ Μπατσελέτ καταγγέλλει επίσης «μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις», δηλώνοντας ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι κρατούνται από τις 21 Οκτωβρίου «πολλοί από τους οποίους (συνελήφθησαν) τις τελευταίες ημέρες».

Η Υπατη Αρμοστής ζητεί από τις βολιβιανές αρχές να ανακοινώσουν τον αριθμό των συλληφθέντων, των τραυματιών και των νεκρών και απαιτεί «ταχεία, αντικειμενική, διαφανή και πλήρη » έρευνα για τα γεγονότα.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Δημοφιλή