Στους 259 οι νεκροί από τον κορονοϊό - Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία κλείνουν τα σύνορά τους

Σε ποιες χώρες έχει εξαπλωθεί ο φονικός ιός.
MARK RALSTON via Getty Images

Ακόμη 46 νεκροί ήρθαν να προστεθούν τις τελευταίες ώρες στον κατάλογο των θυμάτων του φονικού κορονοϊού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 259, μετέδωσε το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Κατά τα στοιχεία των κινεζικών κεντρικών υγειονομικών αρχών, τους 45 από τους 46 νέους νεκρούς θρηνεί η επαρχία Χουμπέι και άλλον έναν ο δήμος της Τσονγκτσίνγκ.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 2.102, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ασθενών σε 11.791, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ζήτησε από την ΕΕ να διευκολύνει τη χώρα του να αγοράσει εκτάκτως ιατρικό εξοπλισμό από τις χώρες μέλη της Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι παρέτεινε τις διακοπές για την αργία του κινεζικού Νέου Έτους έως τις 13 Φεβρουαρίου στην προσπάθεια να περιορίσει την επέκταση του ξεσπάσματος του κορονοϊού που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν, ανέφερε σήμερα η Hubei Daily.

NICOLAS ASFOURI via Getty Images

Ο δήμος της Τιαντζίν (βόρεια) ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή τα σχολεία και όλες οι εταιρείες, η λειτουργία των οποίων δεν είναι απολύτως απαραίτητη, να παραμείνουν εκτός λειτουργίας μέχρι νεοτέρας για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου ιού.

Η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων και των εταιρειών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της δημοτικής επιτροπής υγείας.

ASSOCIATED PRESS

Η Τιαντζίν, δήμος με πληθυσμό περίπου 15 εκατομμυρίων σε μικρή απόσταση από το Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας, είχε καταγράψει 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι χώρες και οι περιοχές που πλήττονται

Περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην Κίνα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

ASSOCIATED PRESS

Δέκα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Γουχάν. Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου εκατό κρούσματα μόλυνσης σε διεθνές επίπεδο.

Luke Dray via Getty Images

Οι χώρες που έχουν καταγραφεί κρούσματα μέχρι στιγμής είναι οι εξής: Αυστραλία (9), Νότια Κορέα (11), Ιαπωνία (14), Μαλαισία (8), Σιγκαπούρη (16), Ταϊβάν (8), Ταϊλάνδη (14), Βιετνάμ (5), ΗΠΑ (7), Καναδάς (4), Ηνωμένο Βασίλειο (2), Γερμανίαμ (7), Γαλλία (6), Ιταλία (2), Ρωσία (2), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (4) και από ένα κρούσμα σε Καμπότζη, Ινδία, Νεπάλ, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Ισπανία, Φινλανδία, Σουηδία.

Κλείνουν σύνορα Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία

Η Κίνα προειδοποίησε κατά του «ανώφελου πανικού» την ώρα που χώρες της Ασίας και οι ΗΠΑ αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα», εκτίμησε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εμπιστεύεται πλήρως την Κίνα».

Το Πεκίνο επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί. «Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Tyrone Siu / Reuters

Η αντίδραση από το Πεκίνο ήρθε πριν καν την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον πολλών έκτακτων μέτρων για το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ ή την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Κίνα και κυρίως από το επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Γουχάν και την επαρχία Χουμπέι.

Από την Κυριακή τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας) οι αμερικανικές αρχές θα απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα των μη Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αλεξ Αζάρ.

Leah Millis / Reuters

Για τους αμερικάνους πολίτες θα ισχύει καραντίνα έως 14 ημερών για όσους έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Και η Αυστραλία αποφάσισε να απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Επίσης ο Μόρισον πρόσθεσε ότι η Αυστραλία αυξάνει την ταξιδιωτική της οδηγία για την Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο και πλέον συνιστά στους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη χώρα καθόλου. Οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας εξαιρούνται από την απαγόρευση, όμως θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Οι αυστραλιανές αρχές έχουν εντοπίσει 10 κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, αλλά κανέναν θάνατο.

Εξάλλου η Qantas Airways και η Αir New Zealand ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις απευθείας πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίσα Πέιν δήλωσε ότι η Qantas θα οργανώσει πτήσεις προκειμένου να απομακρύνει κάποιους Αυστραλούς πολίτες από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες.

Στην Ασία, το Βιετνάμ ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης τουριστικών αδειών εισόδου για όλους τους Κινέζους αλλά και τους αλλοδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η Σιγκαπούρη και η Μογγολία επίσης απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα.

Αεροσκάφος που μετέφερε περίπου 200 Γάλλους από την Γουχάν προσγειώθηκε κοντά στη Μασσαλία χθες Παρασκευή. Οι Γάλλοι αυτοί θα τεθούν σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Εξάλλου αεροπλάνο που μετέφερε 83 Βρετανούς και 27 άλλους αλλοδαπούς προσγειώθηκε σε αεροπορική βάση περίπου 120 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, την ώρα που οι βρετανικές αρχές ανακοίνωναν την ύπαρξη δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα.

Παράλληλα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αποσύρει μέρος του προσωπικού της από την βρετανική πρεσβεία και τα προξενεία της χώρας στην Κίνα.

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα που είναι κάτω των 21 ετών καλούνται να φύγουν αμέσως από τη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Η Ρωσία, όπου επιβεβαιώθηκαν δύο πρώρα κρούσματα του κορονοϊού, προετοιμάζεται να απομακρύνει τους πολίτες της από την Γουχάν.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι συζήτησαν τη συνεργασία στη μάχη κατά του ξεσπάσματος του κορονοϊού σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ρωσική πλευρά εξέφρασε την υψηλή εκτίμησή της για τα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα προκειμένου να καταπολεμήσει την εξάπλωση της ασθένειας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν την απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από την Κίνα.

Η Κίνα έχει στείλει δύο αεροπλάνα στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη για να επαναπατρίσει περίπου 200 κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι «που κρατούνται στο εξωτερικό», ανακοίνωσε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Νωρίτερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα ναυλώσει «το συντομότερο δυνατό πολιτικά αεροσκάφη για την άμεση επιστροφή» στη Χουμπέι των κατοίκων της που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η Ιταλία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις από την Κίνα και περισσότερες από 15 αεροπορικές εταιρίες, ανάμεσά τους η Air France, η British Airways και η Lufthansa έχουν ήδη διακόψει τις πτήσεις τους προς τη χώρα.

Η Turkmenistan Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας αυτής της χώρας της Κεντρικής Ασίας, ανέστειλε επίσης τις πτήσεις προς και από το Πεκίνο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν έδωσε εντολή στον κρατικό αερομεταφορέα να αναστείλει τις πτήσεις προς και από την Κίνα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο.

Εξάλλου, η Vietnam Airlines ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πτήσεις της προς την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν από σήμερα, Σάββατο.

Πολλές χώρες συνεχίζουν να οργανώνουν την απομάκρυνση των πολιτών τους από εκεί. Η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει δεύτερο αεροπλάνο αργότερα αυτή την εβδομάδα για να απομακρύνει και άλλους Γάλλους αλλά και πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χουμπέι.

Η Ινδία επίσης έστειλε αεροσκάφος για να απομακρύνει 300 πολίτες της, ενώ οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι οι περίπου 250 πολίτες της χώρας που απομακρύνονται από την Χουμπέι θα τεθούν σε καραντίνα σε στρατιωτική βάση.

Το αεροπλάνο που αναχώρησε από την Ινδονησία για να παραλάβει τους πολίτες της χώρας που είναι εγκλωβισμένοι στην Κίνα μεταφέρει επίσης ιατρικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων μάσκες και χειρουργικό εξοπλισμό, για να προσφέρει στις κινεζικές αρχές.

Αλλες χώρες ― όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, ο Καναδάς, το Μπανγκλαντές—σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Η Μόσχα επιβάλλει βίζα στους Κινέζους τουρίστες

Οι Κινέζοι δεν θα μπορούν πλέον χωρίς βίζα να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας για τουριστικούς λόγους, όπως αποφάσισαν οι αρχές οι οποίες σταμάτησαν επίσης να εκδίδουν βίζα για εργασία λόγω της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην «εγγύηση της ασφάλειας της χώρας, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, αναφέρει κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Το επίσημο αυτό έγγραφο, που φέρει την ημερομηνία της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, διευκρινίζει ότι η FSB, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας στις οποίες υπάγονται οι συνοριοφύλακες, θα θέσει τέλος στον τουρισμό χωρίς βίζα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Από το 2000, τα κινεζικά τουριστικά γκρουπ είχαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στη Ρωσία χωρίς θεώρηση διαβατηρίου.

Επίσης αποφασίστηκε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν βίζα για εργασία σε Κινέζους πολίτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να εξηγήσει στην Κίνα ότι τα μέτρα αυτά «οφείλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις και είναι μόνο προσωρινά».

Την Πέμπτη, η Μόσχα είχε ανακοινώσει το τέλος της ηλεκτρονικής θεώρησης διαβατηρίων που μπορούσαν να αποκτήσουν οι Κινέζοι για να εισέλθουν σε ορισμένες περιοχές, στην Άπω Ανατολή και στη δυτική Ρωσία.

Η Apple κλείνει όλα τα καταστήματα και τα γραφεία της στην Κίνα

Η εταιρεία Apple Inc ανακοίνωσε ότι κλείνει όλα τα επίσημα καταστήματά της και τα γραφεία της στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου.

«Για λόγους ασφαλείας και βάσει των πιο πρόσφατων συστάσεων των υγειονομικών αξιωματούχων, κλείνουμε όλα τα γραφεία της εταιρείας, τα καταστήματα και τα κέντρα επικοινωνίας στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Apple. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να ξανανοίξει τα καταστήματά της «το συντομότερο δυνατό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Apple έκλεισε τρία καταστήματά της στην Κίνα εξαιτίας της ανησυχίας για την εξάπλωση της επιδημίας.

Ηδη και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η McDonald’s Corp και η Starbucks Corp, έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στην Κίνα για προληπτικούς λόγους, ενώ άλλες έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενούς τους να εργάζονται από το σπίτι και να ακυρώσουν τα μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου..

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή