ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/04/2019 14:31 EEST | Updated 02/04/2019 14:35 EEST

Στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά η Μπέττυ Μπαζιάνα

Η σύζυγος του πρωθυπουργού άφησε λίγα κόκκινα λουλούδια στον τάφο του.

HuffPost Greece

Τον τάφο του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» επισκέφθηκε η Μπέττυ Μπαζιάνα αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Η σύζυγος του πρωθυπουργού κατά την ιδιωτική της επίσκεψη άφησε λίγα κόκκινα λουλούδια στον τάφο του ανθρώπου που, μέσα από τις σελίδες του Καζαντζάκη, καταδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο ζωής, ανθρωπιάς, αγώνα αλλά και του Ελληνισμού.

HuffPost Greece

Ο τάφος του Αλέξη Ζορμπά, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γεώργιος,  ανακαλύφθηκε στο νεκροταφείο Μπούτελ των Σκοπίων μόλις το 1997. Ο Ζορμπάς, μετά το θάνατό του στα Σκόπια το 1941, ετάφη αρχικά στα παλιά νεκροταφεία νότια της πόλης των Σκοπίων. Αργότερα τα δύο εγγόνια του, τα παιδιά της Κατίνας και του Γιόβαν Γιάντα, μετέφεραν τα οστά του σε οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο Μπούτελ, όπου ήδη είχαν ταφεί και οι γονείς τους.

HuffPost Greece

Ο Καζαντζάκης περιγράφει στο βιβλίο του τον χωρισμό του με τον Αλέξη Ζορμπά, που έγινε στις αρχές του 1930: «ένα πρωί ξημερώματα χωρίσαμε. Αυτός πήγε κατά βορρά». Για τα χρόνια του Ζορμπά στα Σκόπια (1930-1941) τα στοιχεία είναι συγκεχυμένα. Από τα επιβεβαιωμένα γεγονότα, ο Ζορμπάς μετέβη στη γειτονική χώρα με την κόρη του Κατίνα, η οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε εκεί τον Γιοβάν Γιάντα.

HuffPost Greece

Sponsored Post