Στον Βρετανό συγγραφέα Τζον Λε Καρέ το βραβείο «Ούλοφ Πάλμε»

«Η συμβολή του στον διαρκή αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι σημαντικότατη».
Vianney Le Caer/Invision/AP

Στον συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, θα απονεμηθεί το φετινό βραβείο Ούλοφ Πάλμε, για το ανθρωπιστικό μήνυμα του έργου του και για την προσφορά του στην Δημοκρατία.

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσόν των 100.000 δολαρίων (90.000 ευρώ) και απονέμεται κάθε χρόνο στην μνήμη του δολοφονηθέντος το 1986, Σουηδού πρωθυπουργού, Ούλοφ Πάλμε. Σκοπός του είναι να επιβραβεύσει το έργο που έχει επιτευχθεί σε τομείς όπως ο αγώνας κατά του ρατσισμού και υπέρ της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης, της ισότητας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τζον Λε Καρέ, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι, Ντέιβιντ Κόρνγουελ, επιλέχθηκε επειδή μέσω των βιβλίων του προωθεί την ελευθερία του ατόμου και προβάλλει τα θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

«Με το συγγραφικό του έργο, μας παροτρύνει να συζητάμε, για τα παιχνίδια εξουσίας στα οποία επιδίδονται με κυνικό τρόπο οι μεγάλες δυνάμεις, για την απληστία των πολυεθνικών, τους διεφθαρμένους πολιτικούς που εκμεταλλεύονται την ασφάλεια και την ευημερία μας, την αύξηση της εγκληματικότητας παγκοσμίως, τις εντάσεις στην Μέση Ανατολή και τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από την άνοδο του φασισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη και την Αμερική», σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή.

Στο μήνυμα προστίθεται μάλιστα πως, «Η συμβολή του στον διαρκή αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι σημαντικότατη».

Στα βιβλία του, ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας πραγματεύεται θέματα όπως η κατάχρηση εξουσίας, ενώ στο επίκεντρο τους βρίσκονται κυβερνήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες και εμπόριο όπλων. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ένας έντιμος άνθρωπος», για το οποίο άφησε να εννοηθεί πως θα είναι το τελευταίο, πραγματεύεται τα παιχνίδια Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τζον Λε Καρέ δεν αγαπά ιδιαίτερα τα βραβεία. Για παράδειγμα, το 2011, ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομα του από τη λίστα με τις υποψηφιότητες για το Man Booker International. Δήλωσε μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι τον τιμά ιδιαίτερα αυτή η υποψηφιότητα, εντούτοις δεν γράφει με στόχο τα λογοτεχνικά βραβεία.

Από τον Φεβρουάριο του 1987, οπότε και θεσπίστηκε το βραβείο Ούλοφ Πάλμε, λίγοι είναι συγγραφείς στους οποίους έχει απονεμηθεί: Ο συγγραφέας και πολιτικός Βάτσλαβ Χάβελ το 1989, λίγο πριν γίνει πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας, ο Δανός συγγραφέας Κάρστεν Γιένσεν το 2009 και το 2011 ο Ιταλός δημοσιογράφος και ο συγγραφέας του «Γόμορα», Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Η τελετή απονομής θα γίνει στην Στοκχόλμη, στις 30 Ιανουαρίου, ενώ το ποσό των 100. 000 ευρώ που το συνοδεύει, θα δοθεί από τον συγγραφέα ως δωρεά στην οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή