ΔΙΕΘΝΕΣ
23/03/2016 03:17 EET

Γιατί η Γερμανία θέλει πίσω τον χρυσό της;

FRANK RUMPENHORST via Getty Images
An employee of the German Federal Bank checks the core of a bar of gold during a press conference at the German Federal Bank in Frankfurt am Main, western Germany, on January 16, 2013.The German central Bundesbank said it will relocate parts of its gold stored abroad following recent accusations that it is not keeping proper track of its vast reserves.AFP PHOTO / FRANK RUMPENHORST GERMANY OUT (Photo credit should read FRANK RUMPENHORST/AFP/Getty Images)

Η Bundesbank έχει ανακοινώσει τον επαναπατρισμό ορισμένων από τα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας από το εξωτερικό. Τουλάχιστον το ήμισυ του χρυσού της χώρας θα μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη το 2020, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann.

Σύμφωνα με τον Weidmann, μέχρι στιγμής έχουν επιστρέψει στα ταμεία της Bundesbank 366 τόνοι χρυσού, αξίας 11,5 δισ. ευρώ, ενώ "παραμένουν προς επιστροφή 1.400 τόνοι ή το 41,5% των αποθεμάτων χρυσού της Γερμανίας".

Τον περασμένο Οκτώβριο τα γερμανικά αποθέματα χρυσού έφθασαν στους 3.384 τόνους, με την αξία τους να αποτιμάται στα 120 δισ. ευρώ, όντας τα δεύτερα μεγαλύτερα μετά από αυτά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, του RT, το υπόλοιπο των αποθεμάτων του χρυσού θα παραμείνει στη , δύο πόλεις οι οποίες εκτός του ότι είναι εξίσου ασφαλείς – για τη φύλαξη του χρυσού – με τη Γερμανία, σε αυτές υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο, προσέθεσε ο Weidmann.

Η Bundesbank έχει δεχθεί μεγάλη κριτική για την επιλογή της να διατηρεί τα αποθέματα χρυσού εκτός Γερμανίας.Οι Γερμανοί λέγεται ότι βλέπουν τον χρυσό ως δικλίδα ασφαλείας σε μία πιθανή επερχόμενη κρίση και η απότομη ζήτηση χρυσού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χαρακτηριστικό κριτήριο.

Στην προσπάθεια μεταφοράς του γερμανικού χρυσού από τη Νέα Υόρκη στη Γερμανία το 2014, η Bundesbank συνάντησε προσχώματα από τους Αμερικανούς όταν Γερμανοί εμπειρογνώμονες θέλησαν να κάνουν αυτοψία στα γερμανικά αποθέματα χρυσού.

Δεν έχουν δώσει τις δημοσιευμένες λίστες με τους αριθμούς των ράβδων χρυσού, "ακόμα και αν η Fed δημοσιοποιεί την συγκεκριμένη λίστα για τον δικό της χρυσό", αναφέρει ο Peter Boehringer, ο οποίος ξεκίνησε την καμπάνια επιστροφής του χρυσού στην Γερμανία.

Sponsored Post