ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2015 07:59 EET

Η ιστορία του διαβόητου ναζιστή Κλάους Μπάρμπι ο οποίος βοήθησε στη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα και εργάστηκε για τον Πάμπλο Εσκομπάρ

ASSOCIATED PRESS
Lyon's, France, Gestapo chief during WW II, Klaus Barbie, is pictured handcuffed as he is led out of the courtroom by heavily armed police officers after he was sentenced to life in prison July 4, 1987 in Lyon, France, for committed crimes against humanity. (AP Photo/Pool)

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν πασίγνωστος ως ο “χασάπης της Λυών”, ωστόσο σε σχέση με άλλους συνεργάτες των Ναζί ο Nikolaus "Klaus" Barbie, δεν συνελήφθη πότε και δεν καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στη Γαλλία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμέσως μετά τον πόλεμο, στρατολογήθηκε απ' τη στρατιωτική μυστική υπηρεσία CIC των Ηνωμένων Πολιτειών και στάλθηκε στη Δυτική Γερμανία για να κατασκοπεύει Γάλλους αξιωματούχους - αν και σύμμαχοι στον Ψυχρό Πόλεμο που μόλις ξεκινούσε, οι Γάλλοι υπό τον ντε Γκωλ θεωρούνταν τότε επίφοβοι για συνεργασία με τους Σοβιετικούς.

Η Daily Mirror μίλησε με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Peter McFarren ο οποίος συν-έγραψε την βιογραφία του και έχει τον τίτλο "The Devil's Agent".

"Ο Barbie δεν ενεπλάκη στην μεταφορά ναρκωτικών αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμπορίου κοκαΐνης από τη Βολιβία, το Περού και την Κολομβία", είπε ο κ McFarren και συμπλήρωσε "Ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ των βασιλιάδων της κοκαΐνης,όπως ο Εscobar και της κυβέρνησης, των στρατιωτικών και των μισθοφόρων".

Το 1951 με τη βοήθεια της CIA άλλαξε το όνομά του σε Klaus Altmann, και κατέφυγε στη Βολιβία το 1951. Έγινε συνταγματάρχης του στρατού της Βολιβίας και συμμετείχε στους σχεδιασμούς για την εξόντωση του Che Guevara (1967) και το Πραξικόπημα της Κοκαΐνης (1980).

Η Γαλλία γνώριζε από το 1971 ότι ο Βολιβιανός Klaus Altmann ήταν στην πραγματικότητα ο Barbie, αδυνατούσε όμως να επιτύχει την έκδοσή του. Τα πράγματα άλλαξαν το 1983, όταν ο νεοεκλεγείς σοσιαλιστής πρόεδρος Ερνάν Σίλες Σουάσο συνέλαβε τον «Altmann» και τον εξέδωσε στις γαλλικές αρχές.

Η δίκη έλαβε χώρα το 1987 στη Λυών και μαγνητοσκοπήθηκε λόγω της ιστορικής σημασίας της. Ο Barbie, αντιμετώπισε συνολικά 41 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασισμένες στις καταθέσεις Γάλλων αντιστασιακών και Εβραίων. Η υπερασπιστική γραμμή του στηρίχτηκε περισσότερο σε δικονομικά ζητήματα, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της έκδοσής του, παρά στα γεγονότα.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Πέθανε φυλακισμένος στις 25 Σεπτεμβρίου 1991 από λευχαιμία.

Sponsored Post