ΔΙΕΘΝΕΣ
19/04/2015 06:42 EEST

Αυτά είναι τα αυτοσχέδια υποβρύχια του "λευκού θανάτου" που μεταφέρουν ναρκωτικά τα καρτέλ

Το καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικό και της Κολομβίας, είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις δυνάμεις καταστολής. Όσο δε, μεγαλύτερο είναι το κέρδος, τόσο πιο πολύ τεχνολογία αιχμής, χρησιμοποιείται, από τα κυκλώματα, ώστε να ξεφεύγει το "εμπόρευμα" από τις διωκτικές αρχές.

Εδώ και μια 20ετιά τα καρτέλ χρησιμοποιούν ευρέως μίνι αυτοσχέδια υποβρύχια, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Σύμφωνα με έκθεση του US Foreign Military Studies Office (FMSO), το 80% των ναρκωτικών που διακινήθηκε στις ΗΠΑ το 2012 προέρχονταν από τις θαλάσσιες οδούς, ενώ το 30% από αυτά έγιναν μέσω υποβρυχίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα υποβρύχιο που κατασκευάστηκε στην Κόστα Ρίκα το 1993, από ξύλο και φίμπεργκλας, μήκος 50 ποδιών με τρεις σωλήνες παροχής ατμοσφαιρικού αέρα, με πλήρωμα 4 ατόμων και φορτίο 3 τόνων κοκαΐνης και δυνατότητα κίνησης σε βάθος 6 πόδια και μέγιστη ταχύτητα 7 μιλιά/ώρα.

Συνήθως τα υποβρύχια των καρτέλ ξεκινούν από το Μεξικό και φτάνουν σε διάφορα σημεία της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής. Η τακτική της χρήσης υποβρυχίων ως μέσου μεταφοράς ναρκωτικών έχει ξεκινήσει εδώ και είκοσι χρόνια. Οι διωκτικές αρχές έχουν κατασχέσει κατά καιρούς πολλά υποβρύχια -αυτοσχέδια τα περισσότερα- ωστόσο οι έμποροι δεν το βάζουν κάτω.

Photo gallery narco-submarines See Gallery

Sponsored Post