ΔΙΕΘΝΕΣ
06/02/2016 13:11 EET | Updated 06/02/2016 13:13 EET

Financial Times: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να στείλει περισσότερο στρατό στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων

SAKIS MITROLIDIS via Getty Images
TOPSHOT - Migrant and refugees wait to cross the Greek - Macedonian border near the northern Greek village of Idomeni on February 3, 2016. A bottleneck of around 7,000 refugees and migrants built up along Greece's border with Macedonia on Wednesday after a protest by Macedonian taxi drivers hampered their crossing, local police said. / AFP / SAKIS MITROLIDIS (Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σχεδιάσει τις λεπτομέρειες ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου να στείλουν περισσότερους συνοριοφύλακες, ακόμα και στρατό, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις ροές μεταναστών που εισέρχονται στη Βόρεια Ευρώπη, αναφέρουν οι Financial Times.

Το «σφίξιμο» του κλοιού στα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας έχει γίνει ένα δημοφιλές σχέδιο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο όπως και σε ομάδα χωρών στη διαδρομή του λεγόμενου "Βαλκανικού Διαδρόμου", παρά την άρνηση της Αθήνας.

Περισσότερα από 67.000 άτομα έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι αριθμοί των αφίξεων δεν δείχνουν κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Διπλωμάτες φοβούνται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία.

Αξιωματούχοι κρατών που εμπλέκονται στις συζητήσεις - στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Τουρκία και αριθμός κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας - έχουν θέσει την πιθανότητα κράτη μέλη να στείλουν στρατό στην πλευρά της ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια να ελέγξουν ή ακόμα και «κλείσουν ερμητικά» τα σύνορα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το σχέδιο, που πρώτη φορά έθεσε η Σλοβενία τον προηγούμενο μήνα είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενο καθώς εμφανίζεται να βάζει κράτη μέλη της ΕΕ να παίρνουν το μέρος κράτους-μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε ένα ιστορικό της αντίπαλο, την Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ. Έως τώρα η διμερής βοήθεια προς την Ελλάδα περιελάμβανε χώρες όπως η Ουγγαρία που έστειλε πολιτικό προσωπικό.

Εν μέρει, το σχέδιο ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων των Σκοπίων έχει τεθεί μερικώς σε εφαρμογή, καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, έχουν στείλει αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό, πραγματοποιώντας κοινές περιπολίες.

Μιλώντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Άμστερνταμ, ο Peter Szijjarto, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, δήλωσε: "Αυτό που πιστεύω είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανυπεράσπιστη από το νότο."

"Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη ζώνη του Σένγκεν και δεν αποδέχεται οποιαδήποτε βοήθεια ή βοήθεια από την ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, η οποία είναι προφανώς η Π.Γ.Δ.Μ και η Βουλγαρία», είπε ο κ Szijjarto.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να μετατραπεί σε «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες. Διπλωμάτες στη Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο, είναι πρόθυμοι με την ιδέα η Ελλάδα να γίνει ένας de facto προσφυγικός καταυλισμός και στη συνέχεια οι πρόσφυγες να κατανέμονται μεταξύ άλλων κρατών μελών.

ΠΗΓΗ: Ft.com

Sponsored Post