ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2015 05:42 EET | Updated 01/12/2015 12:15 EET

Οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά: Ο ωκεανός γεμίζει με μια μυστήρια μορφή ζωής χωρίς να ξέρει κανείς το πως

Media for Medical via Getty Images
Assorted diatoms as seen through a microscope. These specimens were living between crystals of annual sea ice in McMurdo Sound, Antarctica. Image digitized from original 35mm Ektachrome slide. These tiny phytoplankton are encased within a silicate cell wa

Φυτοπλαγκτόν και επιπλέοντες μικρο-οργανισμοί γεμίζουν τον Βόρειο Ατλαντικό, παρά τις προβλέψεις των επιστημόνων περί του αντίθετου, με φόντο και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες από καιρό πίστευαν ότι ο αριθμός των ειδών πλαγκτόν θα μειωθεί λόγω της αυξημένης οξύτητας των ωκεανών, όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εδώ και 40 χρόνια τα είδη του πλαγκτόν που ζουν στους ωκεανούς όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κιόλας.

Μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο αριθμός μονοκύτταρων φυτοπλαγκτονικών οργανισμών και της άλγης έχουν από το 1965 έως το 2010 σημειώσει δραστική άνοδο.

"Κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ, και γίνεται πιο γρήγορα από ότι νομίζαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί, αναφέρει ο Anand Gnanadesikan, βοηθός καθηγητής στο Morton K. Blaustein Department of Earth and Planetary Sciences του Johns Hopkins και ένας από τους επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα.

Κατά την διάρκεια της μελέτης – πλαγκτόν από Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα -αποδείχτηκε ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς, αυξάνει τους οργανισμούς των κοκκολιθοφόρων που ζουν σε αυτούς.

Αν και παλαιότερες μελέτες υποστήριζαν ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα θα μειώσει το πλαγκτόν, στην ουσία φαίνεται ότι το αυξάνει.

"Οι συνέπειες της απελευθέρωσης τόνων διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια των ετών είναι ήδη εδώ και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» ανέφερε η Sara Rivero-Calle

Για την ώρα οι μοναδικοί που μπορούν να χαίρονται είναι οι οργανισμοί που τρώνε κοκκολιθοφόρα, αν και στην πραγματικότητα ακόμα δεν γνωρίζει κανείς πια θα είναι η βλάβη που θα προκληθεί στον πλανήτη από την αύξηση του πληθυσμού των μονοκύτταρων φυτοπλαγκτονικών οργανισμών.

"Αυτό αποδεικνύει πόσο λίγο ξέρουμε για το πως λειτουργεί το οικοσύστημα", σημειώνει ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: businessinsider.com

Sponsored Post