ΔΙΕΘΝΕΣ
04/02/2015 08:54 EET | Updated 04/02/2015 08:54 EET

Ρωσία: Μειώνει την τιμή της βότκας καθώς οι καταναλωτές στρέφονται στο τσίπουρο

Bloomberg via Getty Images
Bottles of Stolichnaya Russian vodka sit on a shelf inside a Dixy supermarket operated by OAO Dixy Group in Moscow, Russia, on Tuesday, April 8, 2014. Suppliers suffering from ruble depreciation this quarter are urging retailers to increase prices. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Την ώρα που οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται στη Ρωσία υπάρχει ένα προιον του οποίου η τιμή όχι μόνο να παραμείνει σταθερή αλλά να μειωθεί κιόλας. Ο λόγος για τη βότκα την οποία η ρωσική κυβέρνηση έχει μειώσει την ελάχιστη τιμή της , σε μια προσπάθεια να σταματήσουν όσους Ρώσους έχουν στραφεί πλέον στο τσίπουρο, εξαιτίας της χαμηλής τιμής του σε σχέση με τα υπόλοιπα ποτά.

Σύμφωνα με τη Moscow Times η τιμή του μισόλιτρου της βότκας μειώθηκε στα 185 ρούβλια, δηλαδή κατά 16% ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η ελάχιστη τιμή του ανερχόταν στα 220 ρούβλια.

Η ελάχιστη λιανική τιμή για τη βότκα δόθηκε για πρώτη φορά το 2009. Το 2014, η τιμή αυξήθηκε από 89 ρούβλια στα 199 ρούβλια, πριν αγγίξει το ιστορικό υψηλό των 220 ρουβλιών ανά μισό λίτρο.

Η περικοπή στην τιμή της βότκας έρχεται την στιγμή που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την Ρωσία, και η αύξηση στις τιμές των προϊόντων έχει ωθήσει μερικούς να δημιουργήσουν παραλλαγές της διάσημης παραδοσιακής βότκας.

Η κατανάλωση άλλων ειδών βότκας έχει αυξηθεί κατά 65% με αποτέλεσμα η κατανάλωση της παραδοσιακής να πέσει κατά 22% το 2014 σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat.

Η οικονομία της Ρωσίας έχει πληγεί σκληρά από την σοβαρή πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των Δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω της Ουκρανίας. Αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ρουβλιού, ανεβάζοντας το ποσοστό του πληθωρισμού.

Το 2014, η αύξηση των τιμών υπολογίστηκε στο 11,4%, σύμφωνα με την Rosstat, προτρέποντας την ρωσική κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 17% το Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα και να μειώσει τον πληθωρισμό.

ΠΗΓΗ: cnbc.com