Γιατί ο Στάλιν δε κατάφερε να ολοκληρώσει το Παλάτι των Σοβιετικών

Γιατί ο Στάλιν δε κατάφερε να ολοκληρώσει το Παλάτι των Σοβιετικών

Όταν ο Ιωσήφ Στάλιν έλεγε "Μη φοβάστε για το ύψος, προχωράμε" δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Ήταν το 1931 όταν η Σοβιετική Ένωση διεξήγαγε διαγωνισμό για την κατασκευή ενός κτηρίου το οποίο θα ονομαζόταν "Το Παλάτι των Σοβιετικών".

Η επιλογή θα γινόταν από "μια κριτική επιτροπή της οποίας μέλος θα ήταν ακόμα και ο Ιωσήφ Στάλιν" αναφέρει το περιοδικό Time. Σκοπός του ήταν να στεγάσει όλες τις συνεδριάσεις του Ανωτάτου Σοβιέτ και να το χρησιμοποιήσει ως μνημείο για τον Λένιν στη Μόσχα.

Με 415 μέτρα ύψος, θα ξεπερνούσε τα δύο ψηλότερα κτίρια της εποχής: τον Πύργος του Άιφελ και το Empire State Building. Στην κορυφή του κτηρίου θα υπήρχε άγαλμα του Λένιν ύψους 92 μέτρων.

Τα χρηματικό έπαθλο για τον αρχιτέκτονά που θα κέρδιζε στο διαγωνισμό ήταν σε Ρούβλια, τα οποία έπρεπε να ξοδευτούν στη Ρωσία καθώς είχε απαγορευτεί η εξαγωγή τους.

Τον διαγωνισμό τελικά κέρδισε το σχέδιο των Boris Iofan, Vladimir Schuko και Vladimir Gelfreich. Αυτό το τεράστιο οικοδόμημα 110.000 κυβικών μέτρων θα απλωνόταν σε μια έκταση 4 στρεμμάτων και θα οδηγούσε σε ριζική ανασυγκρότηση της Κόκκινης Πλατείας.

Για να ολοκληρωθεί όμως το κτήριο έπρεπε να κατεδαφιστεί ο καθεδρικός ναός του Σωτήρος Χριστού που κατασκευάστηκε για να τιμήσει τη νίκη των Ρώσων επί του Ναπολέοντα και χρειάστηκαν εκατό χρόνια, για να ολοκληρωθεί.

Οι τρούλοι ήταν τα πιο ακριβά μέρη του καθεδρικού ναού. Ο χρυσός που περιέχεται σε αυτά άξιζε… μισό εκατομμύριο δολάρια. Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι η ΕΣΣΔ δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια τέτοια πολυτέλεια.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1938 με την κυβέρνηση να δαπανά περίπου 18.900.000 δολάρια. Σκοπός τους ήταν να ανοίξει στις 7 Νοεμβρίου 1942, την 25η επέτειο της επανάστασης των Μπολσεβίκων.

Η βάση του κτιρίου είχε διάμετρο 140 μέτρα σε διάμετρο. Θα ήταν γεμάτο με γραφεία, μουσεία, εστιατόρια, και μια κύρια αίθουσα με χωρητικότητα 20.000.

Επίσης θα είχε 148 ανελκυστήρες και 62 κυλιόμενες σκάλες. Τέλος θα υπήρχε μια βιβλιοθήκη με 500.000 βιβλία.

Λόγω της επίθεσης των Ναζί το 1941 και έλλειψης κονδυλίων το κτήριο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 1942, ο μεταλλικός σκελετός του αποσυναρμολογήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σε γέφυρες και οχυρώσεις. Το 1958, τα θεμέλια του κτηρίου μετατράπηκαν στην μεγαλύτερη ανοικτή πισίνα. Επί 30 χρόνια, καλοκαίρι και χειμώνα, οι Μοσχοβίτες έκαναν τα μπάνια τους σ' αυτό το κολυμβητήριο, και τίποτα δε θύμιζε ότι εκεί έστεκε κάποτε μία μεγαλόπρεπη εκκλησία.

Το 1995 έπειτα από θυελλώδεις συζητήσεις ανοικοδομήθηκε ο νέος ναός του Σωτήρος Χριστού. Το 1997, τη χρονιά του εορτασμού των 850 ετών από την ίδρυση της Μόσχας από τον πρίγκιπα του Σούζνταλ Γιούρι Ντολγκορούκι, ή ανέγερση του καινούριου ναού του Χριστού Σωτήρα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Στη διάρκεια των επομένων δύο χρόνων συνεχιζόταν κάποιες συμπληρωματικές εργασίες.

ΠΗΓΗ: thedailybeast

Δημοφιλή