Ρινάλντι: Στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2014 είχαν αποφασίσει διαπραγμάτευση χωρίς σύγκρουση και όχι κατάργηση μνημονίων

Ρινάλντι: Στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2014 είχαν αποφασίσει διαπραγμάτευση χωρίς σύγκρουση και όχι κατάργηση μνημονίων
Eurokinissi

Άγνωστες πτυχές των διεργασιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πριν και αφού έγινε κυβέρνηση αποκαλύπτει το βιβλίο «Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσετε...» (εκδόσεις Α/συνέχεια) του Ρούντι Ρινάλντι, πρώην μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, καθώς και πρώην στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον Ρινάλντι, οι διαφωνίες για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διατυπωθεί πριν ακόμη γίνει κυβέρνηση. Ο τίτλος μάλιστα του βιβλίου αποτελεί, σύμφωνα με τον συγγραφέα, απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ρινάλντι κατά τη συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2014, όταν η ΚΟΕ ζήτησε αυτή τη συνάντηση προκειμένου να εκφράσει τις διαφωνίες και τον προβληματισμό της για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνάντηση αυτή ο σημερινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει απαρέγκλιτα στην εφαρμογή του σχεδίου «180-120» για τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόκληση εκλογών.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, πολύ πριν από τις εκλογές του 2015 είχε αρχίσει η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επισημαίνει ότι «η περίοδος 2012-2014 χαρακτηρίστηκε από τη μεθοδική προσπάθεια λείανσης αιχμών και εγκατάλειψης ριζοσπαστικών στόχων». Από το βράδυ των ευρωεκλογών του 2014, ο κ. Ρινάλντι θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται πλήρως η πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν θέτει θέμα αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει κυβέρνηση συνεργασίας με το σχέδιο του «προωθητικού συμβιβασμού».

Ο κ. Ρινάλντι αποκαλύπτει ένα ακυκλοφόρητο μέχρι τώρα, φερόμενο κείμενο ομάδας εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γ. Δραγασάκη όπου τον Αύγουστο του 2014 περιγράφονται τα δύο σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ και προκρίνεται εκείνο της «διαπραγμάτευσης χωρίς σύγκρουση» και όχι της «μονομερούς κατάργησης των Μνημονίων» που οδηγούσε και σε ρήξη. Στο κείμενο αναλύεται επίσης και η προτεινόμενη πολιτική για τα υπουργεία, τις τράπεζες και τους κρατικούς οργανισμούς.

Επίσης, αποκαλύπτει μια ακυκλοφόρητη επιστολή προς τον Αλ. Τσίπρα όπου τον Οκτώβριο του 2014 αναλύονται λάθη και προβλήματα της πολιτικής και της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς τη διακυβέρνηση. Στην επιστολή αυτή, ο κ. Ρινάλντι επισημοποιεί την πλήρη διαφοροποίησή του προς την ασκούμενη πολιτική, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την έντονη ανησυχία του και για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τους κινδύνους που ανακύπτουν από τη ρευστή διεθνή κατάσταση.

Μέσα από κείμενα δικών του ομιλιών σε συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απομαγνητοφωνημένες τοποθετήσεις στην ΚΕ και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ο Ρούντι Ρινάλντι τοποθετείται επικριτικά έναντι της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θεωρεί ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου του 2015 στο Eurogroup, για τη συμφωνία-γέφυρα σηματοδότησε την πρόσδεση της νέας κυβέρνησης στα μνημόνια.

Σε παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Ρινάλντι επισημαίνει: «Είναι άχαρο και ντροπιαστικό για την Αριστερά να προτείνει στο λαό ένα τρίτο μνημόνιο και μάλιστα τόσο βαρύ και επαχθές. Αυτό που δεν μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε καθαρόαιμη μνημονιακή δύναμη, να το κάνει η ίδια η Αριστερά. Θα το πληρώσουμε αυτό και το τίμημα θα είναι βαρύ».

Ο Ρ. Ρινάλντι είχε παραιτηθεί τον Ιούλιο του 2015 από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση στην οποία ανέφερε πως «η χώρα μπήκε στην τροχιά της χρεοκοπίας και η κοινωνία θα ζήσει αβάστακτες καταστάσεις με το 3ο Μνημόνιο που πιθανά δεν θα αποτρέψει το Grexit». Επίσης, έκανε λόγο για «ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της “Θεσσαλονίκης” και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή». Ακόμη, τον Φεβρουάριο είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία προβληματική, τονίζοντας πως «δεν νοείται να χαρακτηρίζεται επιτυχής».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή