Τα συλλυπητήρια για τον Κάστρο συνεχίζονται: Ο «δεύτερος πατέρας» του Ντιέγκο Μαραντόνα και η θλίψη του Τζάστιν Τριντό

Τα συλλυπητήρια για τον Κάστρο συνεχίζονται: Ο «δεύτερος πατέρας» του Ντιέγκο Μαραντόνα και η θλίψη του Τζάστιν Τριντό
Cuba's Fidel Castro shakes hands with former soccer star Diego Maradona in Havana, Cuba, Saturday, April 13, 2013. . (AP Photo/Alex Castro)
Cuba's Fidel Castro shakes hands with former soccer star Diego Maradona in Havana, Cuba, Saturday, April 13, 2013. . (AP Photo/Alex Castro)
ASSOCIATED PRESS

Τα συλλυπητήριά τους συνεχίζουν να εκφράζουν προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας από όλο τον κόσμο για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Για τον θρύλο του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα, ο ηγέτης της επανάστασης της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 90 ετών, ήταν κάτι παραπάνω από φίλος: ήταν «ο δεύτερος πατέρας του».

Ο Μαραντόνα είπε ότι η είδηση του θανάτου του Κάστρο τον χτύπησε κατάστηθα σαν μπάλα του τένις που σέρβιρε ο Χουάν Μαρτίν δελ Πότρο, ο αργεντινός τενίστας που παρακολουθούσε στον τελικό του Davis Cup όταν το έμαθε.

«Άρχισα να κλαίω ανεξέλεγκτα», είπε ο Μαραντόνα στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του τουρνουά. «Μετά (τον θάνατο) του πατέρα μου, αυτή είναι η μεγαλύτερη θλίψη που έχω βιώσει».

Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1987, έναν χρόνο αφότου ο Μαραντόνα συνέβαλε η εθνική ομάδα της πατρίδας του, της Αργεντινής, να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, και τέσσερα χρόνια πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, που θα σηματοδοτούσε μια περίοδο ακόμη μεγαλύτερων οικονομικών δυσχερειών για την Κούβα.

Μία για πολλούς απροσδόκητη φιλία ρίζωσε ανάμεσα στον συχνά αναιδή κι αλλόκοτο ποδοσφαιριστή και τον διαβασμένο επαναστάτη, η οποία βάθυνε στις αρχές του αιώνα, όταν ο Μαραντόνα πέρασε τέσσερα χρόνια στην Αβάνα στην προσπάθειά του να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά.

Η Κούβα επιβάλει βαριές ποινές για την κατοχή και τη χρήση ναρκωτικών, όμως διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα περίθαλψης του κόσμου κι είναι γνωστό πως στέλνει γιατρούς και ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που το έχουν ανάγκη.

«Μου άνοιξε τις πόρτες της Κούβας όταν οι κλινικές στην Αργεντινή μου τις έκλειναν κατάμουτρα διότι δεν ήθελαν να κατηγορηθούν για τον θάνατο του Μαραντόνα», εξήγησε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής.

Ο Φιντέλ Κάστρο εκείνη την περίοδο τηλεφωνούσε τακτικά στον Μαραντόνα, νωρίς το πρωί, για να συζητήσουν για το ποδόσφαιρο ή για την πολιτική. Δεν έπαψε ποτέ να τον ενθαρρύνει να αναρρώσει πλήρως, συνέχισε ο παλαίμαχος των γηπέδων.

«Μου έλεγε πως μπορούσα να τα καταφέρω. Και τα κατάφερα. Κι είμαι εδώ. Και μιλάω γι' αυτόν», συνέχισε ο Μαραντόνα με τσακισμένη φωνή. «Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που θυμάμαι από εκείνον».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο απέτισε το Σάββατο φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, σε μια ομιλία που εκφώνησε στο μαυσωλείο όπου βρίσκονται τα λείψανα του Ούγκο Τσάβες, του εκλιπόντα πρώην προέδρου της Βενεζουέλας και «πνευματικού γιου» του Κάστρο.

Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών στην Αβάνα, «υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ζωντανός θρύλος», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κουαρτέλ δε λα Μοντάνια, στο Καράκας, όπου βρίσκονται τα λείψανα του Τσάβες, που απεβίωσε το 2013.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, αντιμέτωπος με μια βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, κάλεσε νωρίτερα σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter «όλους τους επαναστάτες του κόσμου (...) να συνεχίσουν την κληρονομιά» του Κάστρο, «να πάρουν τον δαυλό της ανεξαρτησίας» και «του σοσιαλισμού».

Ο Μαδούρο κήρυξε τριήμερο πένθος στη Βενεζουέλα για τον θάνατο του Κάστρο.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, που προσπαθεί να επιτύχει την απομάκρυνση του Μαδούρο με ανακλητικό δημοψήφισμα, αντιθέτως είδε στον θάνατο του Κάστρο έναν καλό οιωνό: «Βρισκόμαστε οπωσδήποτε σε μια εποχή αλλαγής, η δικτατορία πεθαίνει», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊντό, βουλευτής της αντιπολίτευσης, στο Twitter. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες εξέφρασε από την πλευρά του οργή για το εθνικό πένθος που κήρυξαν οι αρχές για τον θάνατο του Κάστρο: «Να θρηνήσουμε τον Κάστρο; Θρηνήστε για τις χιλιάδες των πολιτών της Βενεζουέλας που σκοτώνονται!», είπε και πρόσθεσε «όταν φύγει η διεφθαρμένη κυβέρνηση Μαδούρο που διακινεί ναρκωτικά, θα γιορτάσουμε για έναν χρόνο».

Η Κούβα και η Βενεζουέλα συνδέθηκαν στενά επί της προεδρίας του Τσάβες (1999-2013), στενού φίλου του Φιντέλ Κάστρο. Η Βενεζουέλα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας, προμηθεύοντας τη νήσο κυρίως με πετρέλαιο υπό ιδιαίτερα προνομιακούς όρους.

Ο Μαδούρο υποσχέθηκε εξάλλου στην ομιλία του ότι θα κάνει πράξη «τις ιδέες» του Φιντέλ Κάστρο κρίνοντας πως μπορεί να φύγει «ήσυχος» διότι «είμαστε εμείς εδώ». Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης, αρκετοί κρατούσαν σημαίες της Βενεζουέλας και της Κούβας, ενώ κάποιοι είχαν δακρύσει.

«Εξήντα χρόνια μετά τον απόπλου του Granma από το Μεξικό, ο Φιντέλ αναχωρεί για την αθανασία εκείνων που αγωνίστηκαν όλη τους τη ζωή... Hasta la victoria siempre», έγραψε νωρίτερα ο Μαδούρο στο Twitter, συνοδεύοντας το κείμενο με φωτογραφίες του Κάστρο μαζί με τον Τσάβες. Αναφερόταν στο μικρό πλεούμενο με το οποίο ο Φιδέλ Κάστρο και άλλοι 81 αντάρτες, ανάμεσά τους ο αδελφός του Ραούλ και κάποιος Ερνέστο Γκεβάρα, αναχώρησαν από το Μεξικό για την Κούβα την 2η Δεκεμβρίου 1956--για να αρχίσουν την επανάσταση.

Η Χουανίτα Κάστρο - αδελφή του Κάστρο - η οποία ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από τη δεκαετία του '60, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα πάει στην κηδεία του αδελφού της.

«Λόγω των νοσηρών φημών κατά τις οποίες θα πάω στην Κούβα για την κηδεία, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ουδέποτε επέστρεψα στη νήσο, ούτε σχεδιάζω να το κάνω», ανέφερε η Κάστρο σε μια γραπτή δήλωσή της που δημοσίευσε η εφημερίδα Nuevo Herald.

«Δεν χαίρομαι για τον θάνατο κανενός ανθρώπου, πολύ λιγότερο όταν πρόκειται για κάποιον που έχει το αίμα μου και το επώνυμό μου (...) Ούσα αδελφή του Φιντέλ, βιώνω αυτές τις στιγμές την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν αίμα μου», πρόσθεσε.

Ο Φιντέλ και ο νυν πρόεδρος της Κούβας, ο Ραούλ, είναι γόνοι μιας οικογένειας με συνολικά επτά παιδιά. Από αυτά η Χουανίτα, γεννημένη το 1933, ήταν η μόνη η οποία είχε καταγγείλει δημόσια το καθεστώς.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι δεσμοί της οικογένειας του οποίου με τον εκλιπόντα πρώην ηγέτη της Κούβας Φκρατάνε δεκαετίες, εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό ενός «σπάνιου ηγέτη» το Σάββατο, ωστόσο επικρίθηκε στις ΗΠΑ και στη χώρα του για τον θερμό τόνο του μηνύματός του.

Το μήνυμα του Τριντό για τον εκλιπόντα πρώην ηγέτη της επανάστασης της Κούβας ήταν αισθητά πιο θετικό από εκείνα των περισσότερων άλλων δυτικών ηγετών, οι οποίοι είτε καταδίκασαν την πολιτική του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή απέφυγαν διακριτικά το ζήτημα.

Όμως ο Τριντό αναφέρθηκε με θέρμη στη βαθιά φιλία του εκλιπόντα πατέρα του με τον Κάστρο και τη δική του συνάντηση με τους τρεις γιους του Φιντέλ και τον αδελφό του - τον Ραούλ, τον νυν πρόεδρο της Κούβας - κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη νήσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Παρότι (ήταν) αμφιλεγόμενη μορφή, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι του τού αναγνώριζαν ότι ήταν αφοσιωμένος κι αγαπούσε τον λαό της Κούβας, που έτρεφε μια βαθιά και διαρκή στοργή για τον "Κομαντάντε"», ανέφερε ο Τριντό στο μήνυμά του.

Χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο μια μορφή «μεγαλύτερη κι από τη ζωή», έναν «θρυλικό επαναστάτη και ρήτορα».

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας από τους ανθρώπους που μετέφεραν τιμητικά το φέρετρο του πατέρα του Τριντό, του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιερ Έλιοτ Τριντό, στην κηδεία του το 2000. Το 1976, ο Τριντό ο πρεσβύτερος είχε γίνει ο πρώην ηγέτης ενός κράτους μέλους του

NATO που επισκέφθηκε την Κούβα μετά την επανάσταση. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είχε φωνάξει το σύνθημα «ζήτω ο Κάστρο!».

«Ξέρω ότι ο πατέρας μου ήταν περήφανος που μπορούσε να τον αποκαλεί φίλο του κι είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Φιντέλ όταν ο πατέρας μου απεβίωσε», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά στο μήνυμά του χθες.

Ο τόνος του μηνύματος του πρωθυπουργού του Καναδά έγινε αντικείμενο χλευασμού από Αμερικανούς πολιτικούς, ιδίως από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, έναν Ρεπουμπλικάνο με καταγωγή από την Κούβα που εκλέγεται στη Φλόριντα.

«Αυτή είναι πραγματική ανακοίνωση ή παρωδία; Διότι αν αυτή είναι στ' αλήθεια η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Καναδά, είναι ντροπή», έγραψε ο Ρούμπιο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Περιπαίζοντας τον Τριντό εξάλλου Καναδοί χρήστες του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας την ετικέτα #TrudeauEulogies, ανήρτησαν κάθε λογής νεκρολογίες σε θετικό τόνο και χωρίς καμιά κριτική, ακόμη και για τον... Νταρθ Βέιντερ, τον κακό της ταινίας Πόλεμος των Άστρων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

Δημοφιλή