Τι πιστεύουν οι σύγχρονοι Ρώσοι για τον Λένιν 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση;

Τι πιστεύουν οι σύγχρονοι Ρώσοι για τον Λένιν 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση;
A supporter of Russia's Communist party wears a t-shirt with an image of Soviet state founder Vladimir Lenin during a May Day rally in central Stavropol May 1, 2015. International Workers' Day, also known as Labour Day or May Day, commemorates the struggle of workers in industrialised countries in the 19th century for better working conditions. REUTERS/Eduard Korniyenko
A supporter of Russia's Communist party wears a t-shirt with an image of Soviet state founder Vladimir Lenin during a May Day rally in central Stavropol May 1, 2015. International Workers' Day, also known as Labour Day or May Day, commemorates the struggle of workers in industrialised countries in the 19th century for better working conditions. REUTERS/Eduard Korniyenko
Eduard Korniyenko / Reuters

Στις 22 Απριλίου συμπληρώνονται 147 χρόνια από τη γέννηση του Βλαντιμίρ Λένιν, ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης που συγκλόνισε τον κόσμο και άλλαξε το ρου της ιστορίας. Με αφορμή αυτή την επέτειο αλλά και τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, στη Ρωσία μια εταιρεία δημοσκοπήσεων έθεσε εκ νέου ένα ερώτημα που έχει συχνά απασχολήσει την πολιτική, την Εκκλησία και τη ρωσική κοινωνία και αφορά τη σορό του Λένιν.

Ο Λένιν άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Ιανουαρίου 1924 στο Γκόργκι και αρχικά ελήφθη η απόφαση η σορός του να συντηρηθεί κατά τρόπο κρυοστατικό προκειμένου να τον επαναφέρουν στη ζωή στο μέλλον. Οι σχεδιασμοί αυτοί όμως δεν υλοποιήθηκαν αλλά το σώμα του βαλσαμώθηκε και τοποθετήθηκε στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία. Ο δε εγκέφαλος του αφαιρέθηκε και ανατέθηκε σε διακεκριμένους νευρολόγους η μελέτη αυτού.

«Ναι» στην ταφή, «όχι» στην απομάκρυνση του Μαυσωλείου

Το ερώτημα που έθεσε το Levada Center είναι εάν ήρθε τελικά η ώρα να ταφεί η σορός του Λένιν. Και όπως φάνηκε το 58% συμφωνεί αν και επίσης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν επιθυμεί και την ταυτόχρονη απομάκρυνση του μνημείου από τη κεντρική πλατεία της Μόσχας.

Στην ίδια έρευνα- στην οποία μετείχαν 1600 άτομα από 137 ρωσικές πόλεις και διενεργήθηκε από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου- το 32% των πολιτών δηλώνουν πως η σορός του μπολσεβίκου ηγέτη πρέπει να απομακρυνθεί από την Κόκκινη Πλατεία και να ταφεί κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου ενώ ένα 26% δηλώνει πως θα ήθελε να ταφεί στο κοιμητήριο του Βόλκοβο στην Αγία Πετρούπολη όπου αποτελεί χώρο αναπαύσεως για εμβληματικούς Ρώσους καλλιτέχνες και πολιτικούς. Η δε μητέρα και αδελφή του Λένιν έχουν επίσης ταφεί στο ίδιο νεκροταφείο.

Την ίδια στιγμή πάντως το 78% δηλώνει αντίθετο στην απομάκρυνση του μνημείου από την Κόκκινη Πλατεία.

Πως βλέπουν οι σύγχρονοι Ρώσοι τον Λένιν

Ξεχωριστή σημασία όμως έχει και η εικόνα που φαίνεται να έχουν οι σύγχρονοι Ρώσοι για τον Λένιν αφού όπως τονίζεται στην έρευνα το ποσοστό αυτών που βλέπουν θετικά τις πολιτικές του μπολσβίκου επαναστάτη αυξήθηκε από 40% στο 56%.

Ερωτηθέντες να αξιολογήσουν το ρόλο του στην ιστορία της Ρωσίας, το 26% δηλώνει πως θα ζει για πάντα στη μνήμη των ανθρώπων αλλά πως κανείς δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμά του. Ένα άλλο 23% δηλώνει πως ο Λένιν έφερε την πρόοδο και την ισότητα στη χώρα ενώ ένα 21% υποστηρίζει πως οι ιδέες του διαστρεβλώθηκαν από όσους τον διαδέχθηκαν.

Επίσης το 1/5 των ερωτηθέντων δηλώνει πως ο Λένιν προσπάθησε να αξιοποιήσει τις καλύτερες ιδέες αλλά και τις ελπίδες των ανθρώπων για να τους οδηγήσει σε ένα πιο φωτεινό μέλλον ενώ ένα 15% εκτιμά πως οδήγησε τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση προκαλώντας πολλά προβλήματα και ένα 11% πιστεύει πως οι προσδοκίες του για τον κομμουνισμό και την επανάσταση ήταν εσφαλμένες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα της ταφής ή όχι του Λένιν προκαλεί πάντα έντονες συζητήσεις και επανέρχεται κατά διαστήματα από την περίοδο της Περεστρόικα έως και σήμερα αλλά το μόνο που έχει αλλάξει τελικά είναι η απομάκρυνση της τιμητικής φρουράς από το το Μαυσωλείο. Συνήθως δε η συζήτηση «ανοίγει» πριν την επέτειο των γενεθλίων του ή κατά την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια.

Η Εκκλησία και η εξαφάνιση κάθε ιστορικού μνημείου

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας πάντως από τον Μάρτιο του 2016 και με αφορμή την φετινή επέτειο από τη Ρωσική Επανάσταση ζητά την απομάκρυνση της σορού του από την Κόκκινη Πλατεία σε μια ένδειξη συμφιλίωσης του ρωσικού λαού με τον θεό ενώ παράλληλα ζητούσε την καταστροφή όλων των μνημείων αφιερωμένων σε αυτόν.

Ωστόσο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν αρνητική και εκπρόσωπος Τύπου είχε δηλώσει πως πριν γίνει κάτι τέτοιο, η χώρα θα πρέπει να απαλλαγεί από την κομμουνιστική και σοβιετική κληρονομιά της. «Κατανοούμε πως η παρουσία του στην Κόκκινη Πλατεία δεν συνδέεται με τις χριστιανικές παραδόσεις. Αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε θέμα ταφής του πριν την ολοκλήρωση της απο-σοβιετοποίησης και απο-κομμουνιστοποίησης της μετά-σοβιετικής περιόδου».

Δημοφιλή