ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/06/2017 17:20 EEST | Updated 20/06/2017 17:20 EEST

Αναβλήθηκε η συζήτηση για τη δόση προς την Ελλάδα από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag

Thomas Trutschel via Getty Images
Berlin, Germany - November 22: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble attends a meeting of German Bundestag on November 22, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα, αντί για αύριο Τετάρτη, η συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag, με αντικείμενο την έγκριση της εκταμίευσης 8,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reutersανώτατος αξιωματούχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ενώ όπως μεταδίδει το πρακτορείο αυτό παρατείνει την αβεβαιότητα για το εάν η συμφωνία χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση.

Τρεις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, ορισμένοι βουλευτές του συγκυβερνώντος SPD, απαιτούν να τεθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια της Bundestag, προτού εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κάτι το οποίος, όπως σχολιάζει το Reuters, θα αποκαλύψει τους βαθείς διχασμούς στην συντηρητική κοινοβουλευτική ομάδα της Μέρκελ.

«Η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα ασχοληθεί με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε ο εκπρόσωπος προϋπολογισμού του SPD Γιοχάνες Καρς.

«Είναι σαφώς ανησυχητικό ότι το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται στο πρόγραμμα, παρά το ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεσμεύθηκε για το αντίθετο» δήλωσε ο Καρς.

Το ΔΝΤ, σημειώνει το Reuters, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει μέρος του ελληνικού χρέους να διαγράφεται προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης. Πρόκειται για μια απόφαση που δεν θα είναι καθόλου δημοφιλής στη Γερμανία.

Νωρίτερα, o σύμμαχος της Μέρκελ, ο Μίκαελ Γκρόσε- Μπρόεμερ, επικεφαλής των Συντηρητικών στη Bundestag, δήλωσε ότι δεν απαιτείται η έγκριση της ολομέλειας και ότι το ζήτημα θα τεθεί στην επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου.

Στο παρελθόν, ακόμη και στελέχη των Συντηρητικών ήταν αντίθετοι με την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα. Εξηντα τρία, από τα 309 μέλη της εν λόγω κοινοβουλευτικής ομάδας ψήφισαν ενάντια στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του 2015. Τότε υπήρξαν τρεις αποχές.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι μία συζήτηση στην Ολομέλεια για το ζήτημα θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

SZ: Το τρικ του Σόιμπλε με τη συμφωνία

Πηγή: Reuters

Sponsored Post