Χωρίς τρόικα και αυτή την εβδομάδα

Χωρίς τρόικα και αυτή την εβδομάδα
Sooc

Μάχη με τον χρόνο και τις απαιτήσεις των δανειστών δίνει η κυβέρνηση με στόχο να πείσει την τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα έως το τέλος Νοεμβρίου. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ακόμα ένα e-mail με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για το πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, καθώς η τρόικα συνεχίζει να το βλέπει από 2,5 έως και 3,5δισ ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι η τρόικα συνεχίζει να κάνει λάθος υπολογισμούς και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση έστειλε τα δημοσιονομικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τις λάθος εκτιμήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο e-mail προς την τρόικα αναφέρεται ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων καθώς:

  1. -τα έσοδα του θα αυξηθούν το 2015 κατά 1δισ ευρώ εξαιτίας του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης
  2. -τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ
  3. -η ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα φέρει επιπλέον έσοδα στο Δημόσιο ταμείο
  4. -θα αυξηθούν τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής

Αν και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι όσο περνούν ημέρες υπάρχουν σημεία σύγκλισης με τους δανειστές, πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για επιστροφή της τρόικας νωρίτερα από το τέλος του μήνα. Αυτές οι εκτιμήσεις δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να έχει μεγάλες ελπίδες ότι θα προλάβει το ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.

Το τέλος Νοεμβρίου είναι η συντομότερη ημερομηνία που θα μπορούσε να επιστρέψει η τρόικα, καθώς αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ είναι οι εορτές των Ευχαριστιών, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί EuroWorkintGroup στις Βρυξέλλες, το οποίο θα ασχοληθεί και με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα εξ αποστάσεως. Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι ότι μετά τις σημαντικές διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών κατά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, τόσο η ελληνική όσο και η πλευρά των δανειστών επιχειρούν να διαμορφώσουν την διαπραγματευτική τους γραμμή εν όψει των επόμενων επαφών.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, όπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, αναβλήθηκαν και οι υπόλοιπες τηλεδιασκέψεις που είχαν συμφωνηθεί, καθώς προτιμήθηκε να συνεχιστούν οι εσωτερικές συσκέψεις ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθούν λύσεις στα ανοιχτά ζητήματα.

Διαρκείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών

Τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Οικονομικών διεξάγονται διαδοχικές συσκέψεις με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να επεξεργάζονται τα περιθώρια υπαναχώρησης στις πιέσεις των δανειστών, αλλά και τα σημεία που η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Η “εμπλοκή” στις διαπραγματεύσεις ήταν και το θέμα της σύσκεψης το Σάββατο, υπό τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και της ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και τα περιθώρια να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 19 Δεκεμβρίου, όταν κλείνουν τα περισσότερα κοινοβούλια της Ευρώπης για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, το κλίμα για την Ελλάδα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τα προγράμματα τόνωσης της ρευστότητας, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης

Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι βασικό “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση παραμένει το δημοσιονομικό κενό. Οι δανειστές επιμένουν ότι κυμαίνεται μεταξύ 2,5 ώς και 3,5δισ ευρώ, ανάλογα με την πορεία της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι θα υπάρξει απόκλιση από το στόχο εσόδων του ΕΝΦΙΑ περίπου 200 με 300εκατ ευρώ. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί και νέες μειώσεις στις συντάξεις (πέρα από αυτές που έχουν συμφωνηθεί να εφαρμοστούν από την 1 Ιανουαρίου 2015) και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ωστόσο η τρόικα απαιτεί από την καινούργια χρονιά να υπάρξουν και νέες περικοπές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 1δισ ευρώ, ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι παραμένει και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο μέσα στο 2015, αλλά και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι πηγές από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι οι δανειστές κάθε φορά “βρίσκουν και ένα καινούργιο θέμα από τον κατάλογο των μνημονιακών δεσμεύσεων, για να μπλοκάρουν τις συζητήσεις”

Υπό αυτές τις συνθήκες μοιάζει όλο και πιο πιθανό το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, αναγκάζοντας την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, ώστε να υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια μέσα στη καινούργια χρονιά, με στόχο να επιτευχθεί προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, αυτό θα σημαίνει ότι μετατίθεται για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο η συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους εξέλιξη που δημιουργεί πρόβλημα την επικοινωνιακή στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Δημοφιλή