Υπουργείο Υγείας: Οι Σύριοι δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη

Υπουργείο Υγείας: Οι Σύριοι δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη
Sooc

Δεν προβλέπεται κόμιστρο για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των Σύριων προσφύγων, γι'αυτό και δεν ζητήθηκαν χρήματα από όσους μεταφέρθηκαν στον Ευαγελισμό δηλώνει το Υπουργείο Υγείας. Αποδίδει το περιστατικό σε λάθος στην επικοινωνία του συνοδού του πρόσφυγα με τον υπάλληλο του ταμείου.

Νωρίτερα η Διοίκηση του Ιπποκράτειου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά επιβεβαίωνε ότι ζητήθηκε από τον Σύριο να πληρώσει 101 ευρώ, γιατί ο συνοδός του ...δεν ήξερε ότι δικαιούνταν να μην πληρώσουν.

Ανακοίνωση Διοίκησης Ιπποκράτειου Νοσοκομείου: «Ο ασθενής, αναφέρεται, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου αιτιώμενος καταβολή δυνάμεων, πονοκέφαλο και αίσθημα ζάλης εξαιτίας απεργίας πείνας από τριημέρου. Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, του τοποθετήθηκε ορός ενδοφλεβίως και έγινε σειρά αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων. Παρέμεινε στο Νοσοκομείο έως τις 11 μ.μ. περίπου. Του συνεστήθη να παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά δεδομένου ότι οι εξετάσεις του ήταν καλές και δήλωσε στην γιατρό ότι αισθάνεται καλά, εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει. Του εδόθη η άδεια και ο ένας εκ των δύο συνοδών του προσήλθε στο ταμείο για να πληρώσει τις εξετάσεις. Στο ταμείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ζητήθηκε από το συνοδό να απαντήσει εάν ο ασθενής ανήκε σε κάποια από τις κατηγορίες που σύμφωνα με τον νόμο δικαιούνται δωρεάν περίθαλψης. Ο συνοδός δήλωσε ότι επρόκειτο για υπήκοο τρίτης χώρας (Συρίας), ο οποίος δεν βρισκόταν στην Ελλάδα νομίμως ούτε διέμενε μονίμως στη χώρα.

«Κατόπιν τούτου κατεβλήθη το οφειλόμενο ποσό των 101 ευρώ»

Το υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, ενημερωτικό κείμενο, που μοίρασε στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Σύνταγμα, γνωστοποίησε τα «ναι» και τα «όχι» της Πολιτείας στα αιτήματά τους.

Σχολιάζοντας την κατάσταση των Σύρων προσφύγων και τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου, τόνισε στην HuffPost Greece: «Η περίπτωση των Σύρων της πλατείας Συντάγματος αναδεικνύει το σύνθετο πρόβλημα των προσφύγων πολέμου από τη Συρία. Είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργούν τόσο η Ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα, πολιτική που πολύ απέχει από μια αναλογική κατανομή του προσφυγικού και μεταναστευτικού φορτίου και εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης διέλευσης, όσο και η ζοφερή ελληνική πραγματικότητα. Έτσι, αφενός οι ίδιοι οι πρόσφυγες καλούνται να αντιληφθούν πως η ένταξη στο σύστημα ασύλου εξασφαλίζει μια σειρά δικαιωμάτων, με σημαντικότερο ίσως το δικαίωμα οικογενειακής συνένωσης με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούν να εκμεταλλευτούν την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου με ταχείες διαδικασίες που ακολουθούνται αυτή τη στιγμή για τους Σύρους πρόσφυγες. Αφετέρου, η πολιτεία έχει υποχρέωση να προωθήσει τη ρύθμιση των προϋποθέσεων άδειας εργασίας καθώς και να μεριμνήσει, σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο, με προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες ομάδες, για αξιοπρεπή προσωρινή στέγαση και κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών. Ας μην ξεχνάμε πως συζητάμε για ανθρώπους που πέφτουν θύματα πολλαπλής εκμετάλλευσης και έκθεσης σε διακινδύνευση τόσο κατά την έλευσή τους όσο και στο εσωτερικό της χώρας μας».

Δημοφιλή