Μείωση της σπατάλης φαγητού για την αντιμετώπιση της διατροφικής ανασφάλειας

Η ιδέα της Ξένιας απλή, αλλά για αυτό μαγική. Αντί να πετάμε το περισσευούμενο φαγητό μας στα σκουπίδια, να το προσφέρουμε άμεσα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη στην ίδια γειτονιά, δηλαδή να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και παράλληλα να αυξήσουμε την προσφορά με μία κίνηση. Ο τρόπος εξίσου απλός και εύκολος και για αυτό όμως εξαιρετικά λειτουργικός
ChinaFotoPress via Getty Images

Αυτή εδώ είναι η πρώτη προσπάθεια της ομάδας του ΜΠΟΡΟΥΜΕ να μεταφέρει τις πολλές όμορφες και ελπιδοφόρες ιστορίες, που συναντάμε καθημερινά στην προσπάθεια μας να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και παράλληλα να προσφέρουμε όσο περισσότερο περισσευούμενο φαγητό γίνεται προς τους συνανθρώπους μας, που το έχουν ανάγκη, με τον πιο εύκολο και λειτουργικό τρόπο.

Η πρώτη όμορφη ιστορία αφορά την ίδια τη δημιουργία του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, της οργάνωσης που ξεκίνησε το Μάιο του 2011 με τη «διάσωση» και προσφορά 12 τυροπιτών από ένα αναψυκτήριο στους Αγίους Αναργύρους σε κοντινό συσσίτιο και μετά από τρία χρόνια έχει προσφέρει πάνω από 2 εκατομμύρια μερίδες περισσευούμενου φαγητού σε εκατοντάδες κοινωφελείς φορείς.

Το ταξίδι του ΜΠΟΡΟΥΜΕ ξεκίνησε κάπως έτσι. Ένα μεσημέρι η Ξένια, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, παρατήρησε πόσο πολύ φαγητό θα κατέληγε στα σκουπίδια μονάχα από το τραπέζι του εστιατορίου, που είχε καθίσει να φάει με μερικούς φίλους της. Αυτό της ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό ειδικά σε μια εποχή που άκουγε συνεχώς γύρω της -και δη στην «Τράπεζα τροφίμων- Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας», στο οποίο ήταν εθελόντρια- πόσο αυξανόταν η διατροφική ανασφάλεια πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ωθήσει τον εαυτό της να σκεφτεί έναν τρόπο με τον οποίο αυτό το φαγητό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί υπέρ αυτών των ανθρώπων.

Η ιδέα της Ξένιας απλή, αλλά για αυτό μαγική. Αντί να πετάμε το περισσευούμενο φαγητό μας στα σκουπίδια, να το προσφέρουμε άμεσα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη στην ίδια γειτονιά, δηλαδή να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και παράλληλα να αυξήσουμε την προσφορά με μία κίνηση. Ο τρόπος εξίσου απλός και εύκολος και για αυτό όμως εξαιρετικά λειτουργικός. Αντί της χρήσης μεταφορικών μέσων και αποθηκών, δηλαδή τον κλασσικό τρόπο των τραπεζών τροφίμων σε όλο τον κόσμο, ο κοντινός κοινωφελής φορέας-αποδέκτης θα παραλαμβάνει την προσφορά απευθείας από το δωρητή, καθιστώντας έτσι την προσφορά άμεση, γρήγορη και εύκολη για το δωρητή. Γιατί απλά, όσο πιο εύκολο είναι για έναν δωρητή να δώσει, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να δίνει τακτικά.

Σύντομα και άλλοι άρχισαν να είναι πρόθυμοι να δώσουν το περίσσεμα τους για καλό σκοπό, σύντομα εμφανίστηκαν και άλλοι που ήθελαν να συνταξιδέψουν με τη Ξένια στο υπέροχο ταξίδι που είχε ξεκινήσει.

Μετά από λίγο καιρό είχε δημιουργηθεί η ιστοσελίδα www.boroume.gr, ήρθαν νέοι εθελοντές-συνταξιδιώτες και τον Ιανουάριο 2012 ίδρυσε το ΜΠΟΡΟΥΜΕ ως φιλανθρωπική, μη κερδοσκοπική οργάνωση μαζί με την Αλέξια και τον Αλέξανδρο.

Ενάντια στην μιζέρια της κρίσης, την απαισιοδοξία των περισσότερων γύρω μας και ειδικά των νέων, αποφασίσαμε να αφοσιωθούμε στην καταπολέμηση ενός πολύ δυσάρεστου φαινομένου της σύγχρονης κοινωνίας μας και παράλληλα στην στήριξη όσων περισσότερων συνανθρώπων μας είναι εφικτό.

Παρά την έμφυτη αισιοδοξία και τον μεγάλο ενθουσιασμό μας, παρά τη θέληση μας να εργαστούμε όσο πιο σκληρά γίνεται προς την επίτευξη του στόχου μας, ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν φανταζόμασταν στην αρχή του ταξιδιού μας, ότι μετά από λίγο καιρό, η ομάδα μας θα αποτελούνταν από δεκάδες εθελοντές και θα πρόσφερε πάνω από 3.000 μερίδες φαγητού κατά μέσο όρο κάθε μέρα, ενώνοντας στο δίκτυο του ΜΠΟΡΟΥΜΕ εκατοντάδες δωρητές κάθε είδους και προέλευσης με εκατοντάδες κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα.

Πάνω από όλα όμως, δεν φανταζόμασταν πόσοι πολλοί άνθρωποι θα μοιράζονταν την πεποίθηση μας για το πόσο όμορφο είναι να προσφέρεις αυτό που δε χρειάζεσαι, να βοηθάς αυτόν που έχει ανάγκη, και να προτιμάς την ενεργητική στάση, που άλλωστε κρύβει το όνομα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», από την απάθεια.

Δημοφιλή