Οι επόμενες κινήσεις μετά τη σύγκρουση και το «διαζύγιο» με την τρόικα

Οι επόμενες κινήσεις μετά τη σύγκρουση και το «διαζύγιο» με την τρόικα
Sooc

H διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τον πυρετό των διαβουλεύσεων να κρατεί καλά. Στο Παρίσι σήμερα, Κυριακή, ο Γιάνης Βαρουφάκης με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα το οποίο δημιούργηθηκε από την Παρασκευή μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τους Ντάισελμπλουμ και Σουλτς αλλά και Ντράγκι. Την ίδια ώρα, «ενδείξεις συμφωνίας» της Ελλάδας με την ΕΕ διακρίνει η Wall Street Journal

Στο Παρίσι στις 6 το απόγευμα θα συναντηθούν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν. Στις 19:00, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, στο υπουργείο Οικονομικών. Τη Δευτέρα, ο κ. Βαρουφάκης θα επισκεφθεί το Λονδίνο, όπου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων,Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις 11:00 (τοπική ώρα) θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι. Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου στις11:30 (τοπική ώρα)θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, πηγή προσκείμενη στο γραφείο του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, «έχουν συμφωνήσει ότι είναι σημαντικό από τη μία να γίνουν σεβαστές οι επιλογές των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» σχετικά με το χρέος.

«Υπάρχει μια ανάγκη διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» επισήμανε η πηγή μετά τη δείπνο που είχαν Ολάντ και Μέρκελ στο Στρασβούργο.

Στο μεταξύ, σαφή μηνύματα, εντός και εκτός συνόρων, στέλνει ο Γ. Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνει ότι συζητήθηκε και το «πρόγραμμα - γέφυρα» και προσθέτει:

«Από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το μνημόνιο''. Ότι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε δήλωση, μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας . Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος».

Πράξη πρώτη των διαπραγματεύσεων

Η εσπευσμένη αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το Παρίσι το Σάββατο, αντί για τη Δευτέρα, δείχνει ότι η Αθήνα «κάτι περιμένει» από τη γαλλική πρωτεύουσα. Και όχι μόνο από εκεί: Οι επισκέψεις Τσίπρα σε Κύπρο τη Δευτέρα, Ιταλία την Τρίτη και Παρίσι την Τετάρτη συνιστούν μία μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κύριος στόχος είναι να προκληθεί μία ρωγμή στο τείχος της λιτότητας που έχει χτίσει η Μέρκελ μέσα στην Ευρώπη. Στο Μαξίμου γνωρίζουν το περιεχόμενο της συνάντησης Μέρκελ – Ολάντ – Σουλτς στο Στρασβούργο και επιδιώκουν να αξιοποιήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για την ασκούμενη οικονομική πολιτική στην Ε.Ε. Οι διαφορές είναι ανάμεσα σε Γερμανία και Ιταλία, αλλά πλέον και ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία, τουλάχιστον ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης. Αυτά συζητήθηκαν εκτενώς στη σύσκεψη στο Mέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής, υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μόλις τώρα άρχισε η διαπραγμάτευση και ότι έστειλαν τα μηνύματα που ήθελαν με όσα είπαν στον Ντάισελμπλουμ. «Τελούμε πλέον εν αναμονή της αντίδρασης των εταίρων και δανειστών της χώρας», λένε.

Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως υπάρχει δυσφορία στον Σόιμπλε για την πρωτοβουλία και την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει στον πρόεδρο του Eurogroup ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση του Eurogroup για την επίσκεψη και του είχε αντιπροτείνει να στείλει πρώτα στην Αθήνα ένα τεχνικό κλιμάκιο για συναντήσεις.

Ελιγμοί και συγκρούσεις

Με τρία τηλεφωνήματα και αμοιβαίες εξηγήσεις αποκλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε τηλεφωνικές εξηγήσεις στον πρωθυπουργό, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε την Αθήνα για το “μενού” του γεύματος με Μέρκελ και Ολάντ στο Στρασβούργο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο τηλέφωνο προς τον Αλ. Τσίπρα παραδέχθηκε οτι υπήρξε «μία μικρή ένταση» στο τέλος της κοινής συνέντευξης με τον υπουργό Οικονομιοκών Γ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «δεν θέλουμε να δοθεί η αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση εξ αυτού».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πολύ ώρα με τον Μ. Ντράγκι και του ξεκαθάρισε ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του χρέους». Και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως «υπάρχει καλό κλίμα στην Ευρώπη για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα εξυπηρετεί και την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Τέλος ο Μάρτιν Σουλτς μετέφερε τις εκτιμήσεις του στον Αλέξη Τσίπρα για όσα ειπώθηκαν στο δείπνο του Στρασβούργου λέγοντας ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ότι αφορούσε την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως πλέον «αναμένουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης».

Δημοφιλή