Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναζωπυρώνει τις εντάσεις Σερβίας-Κροατίας

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η Σερβία υπέγραψε με τη ΝΑΤΟ το λεγόμενο Σχέδιο Δράσης Μεμονωμένης Συνεργασίας [Individual Partnership Action Plan (IPAΡ)], που αποτελεί τον ύψιστο βαθμό συνεργασίας που μπορεί να επιτύχει ένα κράτος μη μέλος του οργανισμού με αυτόν.Ο Υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος, Ivica Dačić, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή του Δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα, τόσο της Σερβίας, όσο και της ευρύτερης περιοχής.
AFP via Getty Images

Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔΓ) να απελευθερώσει τον κρατούμενο για εγκλήματα πολέμου, Vojslav Seselj και ύστερα να ζητήσει την επιστροφή του.

Ο Seselj βρισκόταν υπό κράτηση από τις 24 Μαρτίου 2003, όταν παραδόθηκε ο ίδιος στο Δικαστήριο. Η δίκη ξεκίνησε το 2007 και επρόκειτο να εκδοθεί απόφαση τον Οκτώβριο του 2013. Ωστόσο αναβλήθηκε, και τελικά, στις 12 Νοεμβρίου 2014, αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας καθώς πάσχει από καρκίνο. Βασική ρήτρα για την απελευθέρωσή του ήταν να μη δραστηριοποιηθεί πολιτικά. Ωστόσο, παραμένει ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Στις 30 Μαρτίου, το ΔΠΔΓ ζήτησε από τη Σερβία την επιστροφή του. Η Κροατία χαιρέτισε αυτή την κίνηση, με αποτέλεσμα ορισμένα σχόλια Σέρβων και Κροατών αξιωματούχων να δυναμιτίσουν το κλίμα. Ο Seselj από την πλευρά του δήλωσε ότι δε θα επιστρέψει στη Χάγη οικειοθελώς και ότι θα αγωνιστεί εάν συλληφθεί. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Aleksandar Vucic δήλωσε ότι κανείς δεν πρόκεται να συλλάβει τον Seselj. Σέρβοι αξιωματούχοι ερμηνεύουν την απόφαση του ΔΠΔΓ για επιστροφή του Seselj ως μια μορφή εξωτερικής πίεσης, ύστερα από τον λόγο του Vucic στις 24 Μαρτίου, στην 16η επέτειο μνήμης του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, τον οποίο χαρακτήρισε «επίθεση».

Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η Σερβία υπέγραψε με τη ΝΑΤΟ το λεγόμενο Σχέδιο Δράσης Μεμονωμένης Συνεργασίας [Individual Partnership Action Plan (IPAΡ)], που αποτελεί τον ύψιστο βαθμό συνεργασίας που μπορεί να επιτύχει ένα κράτος μη μέλος του οργανισμού με αυτόν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος, Ivica Dačić, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή του Δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα, τόσο της Σερβίας, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, Κροάτες αξιωματούχοι χαιρέτισαν την απαίτηση του Δικαστηρίου. Ο πρόεδρος της χώρας, Kolinda Grabar-Kitarović, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου και ανήκει στη Χάγη».Η ένταση κλιμακώθηκε την 1η Απριλίου, όταν ο Seselj έκαψε μια κροατική σημαία έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στο Βελιγράδι ως απάντηση στα όσα έλεγαν για αυτόν οι Κροάτες. Η Σερβία έχει κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον του Seselj για αυτή την πράξη. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Σερβίας στο Zagreb και ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βελιγράδι. Ο Vucic δήλωσε πως δε θα προβεί στην ανάλογη κίνηση και δεσμεύθηκε να καλέσει τον Κροάτη ομόλογό του, Zoran Milanović, ώστε να τον παροτρύνει για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών: «θα σταματήσουμε τα αρνητικά πάθη και θα ζητήσω από ορισμένα μέλη της κροατικής κυβέρνησης να δείξουν λίγο παραπάνω σεβασμό προς τη Σερβία».

Δημοφιλή