Πώς διαμορφώνεται η δυναμική σχέση Τουρκίας-Αλβανίας

Η Αλβανία την εβδομάδα που μας πέρασε υπέκυψε και επισήμως στα θέλγητρα της Άγκυρας και συγκεκριμένα του Ταγίπ Ερντογάν. Με αφορμή τα εγκάινια του μεγαλύτερου τεμένους στην Ευρώπη, που χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία, και θα λειτουργει δίπλα από το εθνικό κοινοβούλιο, κατέστη σαφές ότι στρατηγική επιλογή του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, είναι να καταστήσει την Αλβανία ως δορυφόρο προώθησης των Τουρκικών επιδιώξεων στην περιοχή των Βαλκανίων.
GENT SHKULLAKU via Getty Images

Η Αλβανία την εβδομάδα που μας πέρασε υπέκυψε και επισήμως στα θέλγητρα της Άγκυρας και συγκεκριμένα του Ταγίπ Ερντογάν. Με αφορμή τα εγκάινια του μεγαλύτερου τεμένους στην Ευρώπη, που χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία, και θα λειτουργει δίπλα από το εθνικό κοινοβούλιο, κατέστη σαφές ότι στρατηγική επιλογή του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, είναι να καταστήσει την Αλβανία ως δορυφόρο προώθησης των Τουρκικών επιδιώξεων στην περιοχή των Βαλκανίων, δημιουργόντας έτι περαιτέρω, προβλήματα στις ήδη τεταμένες σχέσεις των Αλβανών με τους γείτονες τους , όπως τους Σέρβους.

Η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του τεμένους πέρα από την συμβολική αξία, έδωσε την δυνατότητα στον Τούρκο Πρόεδρο να προχωρήσει σε ένα νεο-οθωμανικό show παρουσία Αλβανών μαθητών που φοιτούν σε Μουσουλμανικά σχολεία χρηματοδοτούμενα από την Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν συνοδευόταν από εκατό τούρκους επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος σε διεξοδικές συζητήσεις με Αλβανούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες με κύριο πιάτ, τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις αλλά και επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, της ενέργειας, και της υγείας.

Η διείσδυση της Τουρκίας στην γειτονική χώρα αρχίζει να λαμβάνει χαρακτηριστικά θεσμικής και κρατικής "άλωσης" αφού, Τούρκοι έχουν αναλάβει την εκπαίδευση Αλβανών συναδέλφων τους στους τομείς της άμυνας, της αστυνόμευσης και της υγείας, δημιουργόντας με αυτόν τον τρόπο μια συγκεκριμένη κουλτούρα δράσης και ένα ισχυρό πλέγμα αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργήσει δορυφόρους επιρρόης στα Βαλκάνια δεν είναι τυχαία και καινούρια. Αποτελεί μέρος της θεώρησης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, για την νεο-οθωμανική σφαίρα επιρροής της γειτονικής μας χώρας στα Βαλκάνια με όπλο την θρησκεία αλλά και την οικονομική εξάρτηση.

Αυτή η πολιτική όμως δεν είναι χωρίς αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Και μπορεί στο εξωτερικό η ανοχή της Τουρκίας στην καλλιέργεια της ψευδαίσθησης για την "Μεγάλη Αλβανία" να μην τον αφορά άμεσα, αλλά οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον δρόμο που έχει πάρει δεν είναι απλά έντονες αλλά φαίνονται να του κοστίζουν και προεκλογικά. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα ξέρουμε.

Δημοφιλή