Ρέθυμνο: Η Αυθεντική Ψυχή της Κρήτης

Στην Κρήτη, το κρασί είναι κομμάτι της κουλτούρας και σήμα κατατεθέν των κοινωνικών σχέσεων και της «παρεΐστικης» διάθεσης. Έτσι λοιπόν, η αναγωγή του σε τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με το εύφορο χώμα, τον ήλιο, τη μακρόχρονη πείρα και το μεράκι των Κρητικών έχει καταστήσει την παρασκευή του σε ένα είδος τέχνης.
Flickr/theo_reth

Η πόλη με τα χρώματα. Με την ιστορία. Με τη φιλοξενία. Η πόλη που ισορροπεί και πετυχαίνει το ιδανικό μείγμα ανθρωπιάς, ομορφιάς και φιλοξενίας. Το Ρέθυμνο.

Είναι όμορφο όλες τις εποχές του χρόνου, μέρα και νύχτα. Τη μέρα, τα γραφικά σοκάκια του παλιού Ρεθύμνου, ενδείκνυνται για περπάτημα. Ανθισμένα λουλούδια στα μπαλκόνια και χαμογελαστές γιαγιάδες που σας καλημερίζουν απ' όπου και αν περάσετε, ακόμα και αν δεν σας ξέρουν. Όταν χορτάσετε ήλιο και γαλάζιο, χαμόγελο και βόλτα, τότε είναι η ώρα για μια κρέπα και έναν καφέ. Γραφικά café θα βρείτε στα στενά δρομάκια μέσα στο ιστορικό κέντρο θαυμάζοντας τα μεγαλοπρεπή μνημεία του όπως το τζαμί Νερατζέ και την ενετική κρήνη Ριμόντι. Μπορείτε να απολαύσετε τη θέα κάνοντας ένα μεγάλο περίπατο στην αμμώδη παραλία με τους φοίνικες μπροστά στη θάλασσα.

Οι επιλογές για φαγητό είναι πολλές, για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Αναζητήστε τις ψαροταβέρνες στους πρόποδες της Φορτέτζας, δυτικά στον Κουμπέ, στο παλιό Βενετσιάνικο λιμάνι, αλλά και ανατολικά κατά μήκος της νέας παραλίας. Ένα καραφάκι ούζο με πάγο ή χωρίς επιβάλλεται, με μέτρο όμως. Η μέρα και η νύχτα προβλέπονται μακριές. Ο Λεμονόκηπος, (28310 57087) το εστιατόριο κοντά στο κέντρο της Μεσαιωνικής πόλης, στην αυλή ενός παλιού ενετικού αρχοντικού, με ιστορία ενός αιώνα, θα σας εντυπωσιάσει και το κυριότερο θα σας μείνουν αξέχαστες οι γεύσεις του. Το καπηλειό του 1910, έχει μεταμορφωθεί σε ένα χώρο με έμφαση στην τοπική κρητική παράδοση και γαστρονομία. Γευτείτε παλιές παραδοσιακές συνταγές, αλλά και στις σύγχρονες γεύσεις από την ελληνική και διεθνή κουζίνα. Το όνομα του χώρου, οφείλεται στον περιποιημένο κήπο με τις λεμονιές.

Το βράδυ

Όταν βραδιάζει, το Ρέθυμνο μεταμορφώνεται. Βάζει τα καλά του. Ετοιμαστείτε για τη βόλτα σας, αλλά κάντε μια στάση πρώτα σε κάποιο μεζεδοπωλείο για να γευτείτε τοπικούς μεζέδες, όπως απάκι, ένα είδος καπνιστού χοιρινού κρέατος που το φτιάχνουν στην Κρήτη, κοχλιούς, κόκορα με μακαρόνια, λαχανοντολμάδες, αρνί με γιαούρτι, γεμιστά... με τη συνοδεία αρωματικού κρητικού κρασιού ή τσικουδιάς.

Το ξημέρωμα συνεχίστε στα μεγάλα clubs του Ρεθύμνου, αφού πρώτα περάσετε από μερικά καλαίσθητα μπαρ και παραδοσιακά ρακάδικα για σφηνάκια και ρακή. Στην υγειά σας! Το Ρέθυμνο δεν κοιμάται ποτέ. Οι ντόπιοι πίνουν τσικουδιές, τρώνε σε γραφικά ταβερνάκια, σηκώνουν τα ποτήρια και πίνουν στην υγειά σας, σε κάθε ρουφηξιά λένε μαντινάδες, τραγουδάνε με τη συνοδεία της λύρας και ξέρουν να γεύονται κάθε στιγμή της ζωής τους. Ξέρουν επίσης να περιποιούνται τους καλεσμένους τους και να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να περάσουν καλά. Αυτοί είναι οι Κρητικοί. Αυτοί είναι οι Ρεθυμνιώτες. Φεύγοντας από το Ρέθυμνο, εκτός από τα πανέμορφα τοπία και τα ξεχωριστά πιάτα θα θυμάστε σίγουρα και την κρητική φιλοξενία.

Περιηγηθείτε το Ρέθυμνο με ποδήλατο

Οι πεζόδρομοι και τα γραφικά στενάκια της Παλιάς Πόλης, μαζί με τους καινούριους ποδηλατόδρομους, φέρνουν «στα πετάλια σας» ένα δίκτυο αρκετών χιλιομέτρων, για και θα ξεναγηθείτε άνετα και χαλαρά σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης.

Από το 1600 π.Χ

Η πόλη του Ρεθύμνου μας έχει δώσει ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από το 1600 π.χ. (Υστερομινωική ΙΙΙ) μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο. Το χτες, το αύριο, το σήμερα, το ζούμε κυρίως μέσα από τα Αναγεννησιακά και τα Μεσαιωνικά χαρακτηριστικά της πόλης μας.

Η Φορτέτζα, ένα φρουριακό συγκρότημα του 16ου αι., είναι από τα πρώτα πράγματα που βλέπει κανείς φτάνοντας στο Ρέθυμνο. Κτίριο της Ενετικής περιόδου, σχέδιο του San Micheli, χτισμένο στη θέση του αρχαίου ναού της θεάς Άρτεμης. Η οχύρωση της πόλης πραγματοποιήθηκε το 16 αι. όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία, πέρα από την πειρατεία, απειλούσε ορατά τη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Παρόλα αυτά η πόλη και το φρούριο θα πέσει στα χέρια των Οθωμανών, το Νοέμβριο του 1646. Η Φορτέτζα, ένα από τα στολίδια της πόλης, είναι και ο χώρος που φιλοξενεί το Αναγεννησιακό φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι. Στο Φεστιβάλ αυτό αναβιώνουν όχι μόνο Αναγεννησιακά δρώμενα αλλά φιλοξενούνται διάσημοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες.

Στη συνέχεια ξεδιπλώνεται μπροστά μας το μικρό και ζεστό Ενετικό λιμάνι, με τα ψαροκάικα και το Φάρο του 1830-40. Τη δεκαετία αυτή κυβερνούσε την Κρήτη ο Μεχμέτ Αλή, έχοντας οραματιστεί να προσαρτήσει την Κρήτη στην Αίγυπτο.

Πέντε βήματα πίσω από το Ενετικό λιμάνι είναι η Ενετική Loggia, κτίριο του 16ου αι. Εδώ έσμιγαν οι Ενετοί άρχοντες, ανακοίνωναν τους νέους φόρους και διασκέδαζαν. Σήμερα στεγάζει το πωλητήριο μουσειακών αντιγράφων του ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων).

Βόλτα στα πέριξ

Ιερά Μονή Αρκαδίου

Ο πρώτος σταθμός που επιλέξαμε, θα σας μεταφέρει δυτικά, σε υψόμετρο 500 μ., 23

χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Ο λόγος για την Ιερά Μονή Αρκαδίου, η οποία

αναδείχθηκε σε σύμβολο αυτοθυσίας και ελευθερίας, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1866-69. Έχει, επίσης, ανακηρυχθεί σε Ευρωπαϊκό Μνημείο ελευθερίας από την Unesco. Θα θαυμάσετε την πρόσοψη του ναού με τα βενετσιάνικα και γοτθικά στοιχεία, αλλά και τον πολύ περιποιημένο κήπο.

Στο μουσείο, θα δείτε κειμήλια μεγάλης αξίας, το λάβαρο της επανάστασης, όπλα και ιερά άμφια.

Συνδυάστε την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αρκαδίου με μονοήμερη εκδρομή στην Αρχαία Ελεύθερνα, στο χωριό Μαργαρίτες με τα υπέροχα κεραμικά.

Αρχαία Ελεύθερνα

Η Ελεύθερνα έχει χαρακτηριστεί «τόπος φυσικού κάλλους», ενώ ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει μια περιοχή γύρω από δύο λόφους, το Πυργί και το Νησί, που τους περιβάλλουν τρία ρεύματα που ενώνονται στα βόρεια. Στις μέρες μας οι ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην περιοχή των σύγχρονων χωριών Ελεύθερνα και Αρχαία Ελεύθερνα, έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα. O καθηγητής, αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης έφερε στο φως μέρος του οικισμού που περιλαμβάνει ελληνιστικούς τοίχους, ρωμαϊκά κτίρια, λουτρά και παλαιοχριστιανική βασιλική με ψηφιδωτό διάκοσμο. Στη θέση «Πυργί» (κορυφή λόφου) ο Αθανάσιος Καλπαξής ανέσκαψε τον πυρήνα του οικισμού στη θέση «Κατσίβελος» (ανατολική πλευρά λόφου). Στη θέση «Ορθή Πέτρα» (δυτική πλευρά λόφου), ο Νικόλαος Σταμπολίδης έχει αποκαλύψει νεκρόπολη των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, καθώς και ελληνιστικά και ρωμαϊκά κτίρια που οικοδομήθηκαν επάνω στα προγενέστερα. Στην περιοχή της Ελεύθερνας αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον οχυρωματικό πύργο που βρίσκεται στον λόφο (θα πρέπει να χρησιμοποιήθηκε από τα ελληνιστικά έως και τα βυζαντινά χρόνια).

Φράγμα Ποταμών Αμαρίου

Περίπου πριν από έναν χρόνο εγκαινιάστηκε τo φράγμα Ποταμών στην περιοχή Αμαρίου, και σταδιακά δημιουργείται μία τεχνητή λίμνη, χωρητικότητας 22,5 εκατομμυρίων κυβικών. Η περιοχή αυτή αρχίζει να παίρνει νέα περιβαλλοντική μορφή. Έγινε ευρέως γνωστό, καθώς φιλοξένησε το Σήφη, τον κροκόδειλο.

Αξίζει να το δείτε!

Τα μουσεία της πόλης

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης

Για να γνωρίσετε τα νεότερα χρόνια του νομού Ρεθύμνης και να γνωρίσετε από κοντά τις κρητικές παραδόσεις. Και αν δεν έχετε όλοι την ευκαιρία να συνομιλήσετε με τους γηραιότερους για να σας διηγηθούν ιστορίες για περασμένα χρόνια, μια επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης θα σας ταξιδέψει λίγα χρόνια πίσω και θα δείτε αντικείμενα του παρελθόντος. Πριν μπείτε στο Μουσείο, αξίζει να προσέξετε τον χώρο που φιλοξενείται, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο και είναι βενετσιάνικο κτήριο του 17ου αιώνα. Χαρακτηριστικά του κτηρίου είναι οι πέτρινες σκάλες, ο οντάς με δύο σειρές βενετσιάνικα παράθυρα, καθώς και η κουζίνα με την καμινάδα. Μπαίνοντας στο μουσείο, θα δείτε όμορφες συλλογές παραδοσιακής χειροτεχνίας και υφαντικής, καλαθοπλεκτικής, κεραμικής, ιστορικά κειμήλια, έγγραφα, φωτογραφίες, λάβαρα, χάρτες, όπλα, νομίσματα. Υπάρχει, επίσης, ειδική αίθουσα αφιερωμένη στην παραδοσιακή καλλιέργεια των δημητριακών καρπών και στην προετοιμασία του παραδοσιακού ψωμιού, η αίθουσα των παραδοσιακών επαγγελμάτων (του χαλκουργού, του σαμαροποιού, του πεταλωτή, κ.λπ.). Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε και για τις περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονται στο μουσείο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Παλαιοντολογικό Μουσείο

Το Παλαιοντολογικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στεγάζεται στο τζαμί Βελή Πασά ή τέμενος Μασταμπά. Παρουσιάζονται απολιθώματα ασπονδύλων από τις παλαιοζωικές, μεσοζωικές και καινοζωικές θαλάσσιες αποθέσεις της Κρήτης, ενώ κείμενα, σχέδια, χάρτες και άφθονο πληροφοριακό υλικό θα σας ξεναγήσουν στους γεωλογικούς θησαυρούςτης Κρήτης. Πολύ σημαντικό είναι το υλικό των πλειστοκαινικών ενδημικών ελεφάντων,

οστά των οποίων παρουσιάζονται με πολύ παραστατικό τρόπο, καθώς και το υλικό των πολύμορφων ελαφιών της Κρήτης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Αν επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Φορτέτζας, θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε, ιδίοις όμμασι, μια εικόνα της πολιτισμικής ιστορίας του νομού, από τη Νεολιθική εποχή έως τη Ρωμαιοκρατία. Οι συλλογές περιλαμβάνουν ευρήματα από σπήλαια, οικισμούς και νεκροταφεία της Μινωικής περιόδου, αλλά και αντικείμενα από τα γεωμετρικά, τα αρχαϊκά, τα κλασικά, τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Δείτε οπωσδήποτε το οδοντόφρακτο κράνος και τις λάρνακες από το Υστερομινωικό Νεκροταφείο Αρμένων, το άγαλμα της Αφροδίτης από την Αργυρούπολη, τα σφραγίσματα και τις συλλογές χρυσών κοσμημάτων και νομισμάτων.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ένας καινούριος χώρος που συμπλήρωσε την παλιά Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας, δηλώνει από δω και στο εξής το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που απέκτησε η Κρήτη. Το παλιό ενετικό κτίσμα που αποτέλεσε στις αρχές του 20ου αιώνα έναν από τους πρώτους βιομηχανικούς χώρους του νησιού, με το εργοστάσιο σαπουνιού που φιλοξενούσε μέχρι τη δεκαετία ΄70, σήμερα αποτελεί ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο υψηλών προδιαγραφών.

Η Δημοτική Πινακοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992 και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας το 1995 με σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στο Δήμο Ρεθύμνης και το Υπουργείο Πολιτισμού. Μέσα σε αυτή τη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια ο κεντρικός χώρος και οι εναλλακτικοί χώροι που χρησιμοποιούσε ο θεσμός για τη σύγχρονη τέχνη, κατάφερε να ξεπεράσει τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες συγκεντρώνοντας την πανελλήνια και ενίοτε τη διεθνή κοινότητα της τέχνης.

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Πίσω από τη Μητρόπολη, στην παλιά πόλη, λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Μητροπολιτικού Ναού Ρεθύμνου με στόχο την ανάδειξη της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Θα βρείτε 152 εκθέματα, όπως ιερά, σκεύη, άμφια, εικόνες χειρόγραφα και ανάμεσά τους το παλιό ρολόι, η λιθογραφία του Α. Βεβελάκη και η ανάγλυφη πλάκα του 1816, με τον δικέφαλο αετό, το πιο παλιό έκθεμα του μουσείου.

Θα πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι κρητικό ελαιόλαδο

Η χρήση του ελαιολάδου στη διατροφή των Κρητικών αρχίζει από πολύ παλιά.

Από τις πινακίδες της Γραμμικής Α' και Β' τεκμηριώνεται ότι οι Μινωίτες το χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους τουλάχιστον από το 1800 π.Χ. Σήμερα, οι Κρητικοί καταναλώνουν πολύ παρθένο ελαιόλαδο σε όλα τα φαγητά τους. Θεωρείται το μυστικό της μακροζωίας και, βέβαια, η βάση της μεσογειακής διατροφής.

Κρασί

Η Κρήτη είναι πλούσιο μέρος. Κατά την παραμονή σας εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τοπικά κρασιά και να συνοδεύσετε το φαγητό σας με το καλύτερο ποτό.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο (1-2 ποτηράκια την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Στην Κρήτη, το κρασί είναι κομμάτι της κουλτούρας και σήμα κατατεθέν των κοινωνικών σχέσεων και της «παρεΐστικης» διάθεσης.

Έτσι λοιπόν, η αναγωγή του σε τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με το εύφορο χώμα, τον ήλιο, τη μακρόχρονη πείρα και το μεράκι των Κρητικών έχει καταστήσει την παρασκευή του σε ένα είδος τέχνης.

Βότανα

Tα βότανα χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από τους αρχαίους Έλληνες, χάρη στις θεραπευτικές τους ιδιότητες και στην ευεργετική τους επίδραση στο πρόσωπο και στο σώμα.

Το δεντρολίβανο έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, η μολόχα ανακουφίζει και

θεραπεύει τον βήχα, το δίκταμο επουλώνει τις πληγές, ενώ το φασκόμηλο βοηθάει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος. Παράλληλα, δώστε άλλο άρωμα στις συνταγές μαγειρικής προσθέτοντας μια «πινελιά» μαϊντανού, δυόσμου, βασιλικού, άνηθου και χαλαρώστε πίνοντας τσάι του

βουνού και χαμομήλι. Στην Κρήτη, άλλωστε, θα τα βρείτε όλα αυτά, και μάλιστα σε πρακτικές συσκευασίες για το ταξίδι σας.

Ρακί

Ή αλλιώς τσικουδιά. Ή αλλιώς τσίπουρο. Η τσικουδιά (ή η ρακή) στην Κρήτη είναι προϊόν μονής απόσταξης στεμφύλων. Στην Ελλάδα, η απόσταξη στεμφύλων λέγεται τσίπουρο και στην Κρήτη συγκεκριμένα, τα τσίπουρα ονομάζονται τσίκουδα και γι' αυτό και το προϊόν έχει ως τελική ονομασία τσικουδιά. Στην ουσία ρακή, τσίπουρο και τσικουδιά είναι το ίδιο προϊόν, με διαφορετική ονομασία ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση. Στην Ελλάδα, ιδιαίτερη παράδοση στην παραγωγή αποστάγματος στεμφύλων έχουν η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Ήπειρος και βέβαια η Κρήτη.

Τυροκομικά

Στην Κρήτη έχουν παράδοση στα τυροκομικά. Τα αιγοπρόβατα του Ρεθύμνου, που τρέφονται από την κρητική γη, έχουν εξαίσιο κρέας και από το γάλα τους δημιουργούν οι Κρητικοί μια μεγάλη σειρά από γευστικά προϊόντα. Η γραβιέρα Κρήτης είναι ένα από αυτά, ενώ η μυζήθρα και η φέτα του Ρεθύμνου είναι επίσης εξαιρετικά σε γεύση και ποιότητα.

Yφαντά και κεντήματα

H Κρήτη έχει μακροχρόνια παράδοση όσον αφορά την υφαντική και την κεντητική τέχνη. Τα ξομπλιαστά και πλουμιστά υφαντά της Κρήτης γίνονται με τη χρήση μαλλιού, λιναριού, βαμβακιού και μεταξιού στους παραδοσιακούς αργαλειούς που διαθέτουν τα περισσότερα σπίτια στα ορεινά χωριά.

Φημίζονται για τις πολύχρωμες παραστάσεις τους με θέματα από την καθημερινή ζωή και είναι επηρεασμένα από τη μινωική παράδοση.

Όμορφα κεντήματα και υφαντά στον νομό Ρεθύμνης θα βρείτε στα τουριστικά καταστήματα στην πόλη, αλλά και στα Ανώγεια.

Πηγές Φωτογραφιών:

www.flickr.com/photos/theo_reth

www.flickr.com/photos/kkontadakis

www.flickr.com/photos/dirtynick2009

www.flickr.com/photos/carlo/

Δημοφιλή