ΔΙΕΘΝΕΣ
21/05/2015 11:46 EEST | Updated 21/05/2015 11:47 EEST

Τουρκία: «Μεγαπόλη» με 2.2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας υπόσχεται ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν εν όψει εκλογών

ASSOCIATED PRESS
Turkey's main opposition Republican People's Party leader Kemal Kilicdaroglu speaks to the media in Istanbul, Turkey, Thursday, May 21, 2015. Kilicdaroglu has unveiled the party’s economic project: a US$200 billion investment to build a new “Mega” city in central Turkey, to be called “Merkez Turkiye” that would turn Turkey into a world logistical hub, become a center for research and technology, high-industry, a center for arts and culture, education. (AP Photo/Burhan Oz

Την δέσμευση του να κατασκευάσει μια καινούρια «μεγαπόλη» στην Ανατολία, η οποία θα βοηθήσει στην επανεκίννηση της οικονομίας και θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίες εξήγγειλε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου Κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, εάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού ΛαΊκού Κόμμαος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σημείωσε πως «Θα οικοδομήσουμε μια μεγαπόλη στην Ανατολία που θα δημιουργήσει 2.2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2035», χαρακτηρίζοντας το σχέδιο του ως «το σχέδιο του αιώνα».

Υποστήριξε ακόμη πως το συγκεκριμένο σχέδιο «θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία της Τουρκίας και θα κάνει τη χώρα μας έναν αδιαφιλονίκητο οικονομικό παράγοντα στην περιοχή».

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο τούρκος πολιτικός και μεταδίδει η Hurriyet, η γεωγραφική τοποθεσία της Τουρκίας καταστά δυνατό να φτάσει κανείς "σε 1.5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σε 58 χώρες, μέσα σε 4.5 ώρες".

Ο συνολικός πληθυσμός θα αγγίζει τους 3 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί- σε περίπτωση νίκης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος- με 40 δισεκατομμύρια δολάρια από κρατικές πηγές και 160 δισεκατομμύρια από ιδιωτικές.

Αν και δεν διευκρίνησε την ακριβή τοποθεσία της περιοχής, δήλωσε πως θα βρίσκεται ανατολικά της Άγκυρας, θα λειτουργήσει από το 2020 και θα έχει τους δικούς της νόμους και ελάχιστη γραφειοκρατία. Θα αποτελέσει, όπως σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ένα παγκόσμιο οικονομικό κέντρο και κέντρο επιστημονικής έρευνας», το οποίο θα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των εμπορικών διαδρομών ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία.

Οι δημοσκοπικές μετρήσεις παρουσιάζουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ως τον επικρατέστερο νικητή των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Από την πλευρά τους, τα Κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, καθώς η τουρκική οικονομία βρίσκεται πλέον σε μία φάση καθαρής επιβράδυνσης, έπειτα από πολλά χρόνια συνεχόμενης ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 2.9% το 2014, έναντι σχεδόν 9% το 2010 και 2011, που συνοδεύεται από μια άυξηση της ανεργίας και πληθωρισμό.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει καταστήσει τα οικονομικά ζητήματα προτεραιότητα της προεκλογικής εκστρατείας του Κόμματος του, ενώ παράλληλα καταγγέλλει την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και υπόσχεται να αυξήσει τις συντάξεις, την στιγμή που οι παρατηρητές κάνουν λόγο για το τέλος του «οικονομικού θαύματος».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και Hurriyet Daily News)