ΔΙΕΘΝΕΣ
17/06/2015 12:41 EEST | Updated 17/06/2015 12:44 EEST

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί για το Κυπριακό

ASSOCIATED PRESS
Cyprus President Nicos Anastasiades, left, and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci, speak as they sit at a coffee shop at the Turkish Cypriot breakaway northern part of the Cypriot divided capital Nicosia on Saturday, May 23, 2015. Cyprus’ rival Greek and Turkish Cypriot leaders took a stroll together on both sides of the divided capital’s medieval center to raise the feel-good factor as talks aimed at reunifying the ethnically split island kick into gear. It’s the first time th

Σε καλό κλίμα διεξήθη η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση κράτησε τέσσερις ώρες, με τον κ. Αναστασιάδη να εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού.

«Είμαστε όλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με το κλίμα που επικρατεί και τη δουλειά που γίνεται ενδέχεται και να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στο Κυπριακό», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στην ανασκόπηση του εγγράφου των συγκλίσεων και αποκλίσεων, που ετοίμασαν κατά τις τελευταίες τους συναντήσεις οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Οι κκ Αναστασιάδης και Ακιντζί έδωσαν εντολή στους δύο διαπραγματευτές να αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε συγκεκριμένα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επομένων συναντήσεων τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Άιντε, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του εγγράφου των δύο διαπραγματευτών, «οι δυο ηγέτες εισέρχονται τώρα στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω σε μη επιλυθέντα κεφαλαιώδη ζητήματα».

Στη σημερινή συνάντησή τους Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αξιολόγησαν και την πορεία για εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που ανακοίνωσαν κατά την προηγούμενη συνάντηση, ενώ συνέχισαν τις προσπάθειες για υιοθέτηση και άλλων ΜΟΕ, παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Νέα συνάντηση στις 29 Ιουνίου

Η επόμενη συνάντηση των κκ Αναστασιάδη και Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Άιντε.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν μπήκαν ακόμη στα βαθιά», αλλά, όπως σημείωσε, έχει διαπιστωθεί ότι οι δύο διαπραγματευτές έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο καταγράφοντας συγκλίσεις/αποκλίσεις εφόλης της ύλης, κάτι που δίνει την ευχέρεια στους δύο ηγέτες να δώσουνε περαιτέρω οδηγίες για επεξεργασία με βάση και την αλληλένδετη διαπραγμάτευση κεφαλαίων, ώστε στις 29 του μηνός «να μπούμε πραγματικά σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για τα κεφάλαια που θα είναι ενώπιον μας».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση «θα πρέπει να είναι βιώσιμη, λειτουργική και απόλυτα εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ερωτηθείς αν συμφώνησαν με ποια κεφάλαια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση, ο κ. Αναστασιάδης περιορίστηκε να πει ότι «θα είναι μια διαπραγμάτευση αλληλένδετων κεφαλαίων με επιλογή των ηγετών».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)