Παράλιο Άστρος: Το Αστέρι του Άστρους

Λιγοστές βάρκες σκίζουν τα νερά στο αδιάκοπο κυνήγι της επιβίωσης. Η ατέλειωτη παραλία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες. Ομπρέλες και ξαπλώστρες, υπό το βλέμμα του κάστρου, είναι απλωμένες πάνω στην χρυσαφένια αμμουδιά που εκτείνεται σε μήκος περίπου 10 χλμ. μέχρι τον Άγιο Ανδρέα. Το Παράλιο Άστρος, διαθέτει νεύρο, έχει στυλ, μιλάει ελληνικά. Ούτε δύο ώρες δεν χρειαστήκαμε από την Αθήνα, για να βρεθούμε στον οικισμό που παλεύει αδιάκοπα να αφήσει πίσω του τον τουρισμό των περασμένων δεκαετιών, για να καταφέρει να αποτελέσει ένα μοντέρνο και σύγχρονο τουριστικό κέντρο.
Dimitris Stathopoulos

Παράλιο Άστρος. Η ηρεμία του Αργολικού κόλπου είναι καταλυτική. Οι ακτίνες του ήλιου παίζουν με τα ήρεμα καταγάλανα νερά. Λιγοστές βάρκες σκίζουν τα νερά στο αδιάκοπο κυνήγι της επιβίωσης. Η ατέλειωτη παραλία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες. Ομπρέλες και ξαπλώστρες, υπό το βλέμμα του κάστρου, είναι απλωμένες πάνω στην χρυσαφένια αμμουδιά που εκτείνεται σε μήκος περίπου 10 χλμ. μέχρι τον Άγιο Ανδρέα. Το Παράλιο Άστρος, διαθέτει νεύρο, έχει στυλ, μιλάει ελληνικά. Ούτε δύο ώρες δεν χρειαστήκαμε από την Αθήνα, για να βρεθούμε στον οικισμό που παλεύει αδιάκοπα να αφήσει πίσω του τον τουρισμό των περασμένων δεκαετιών, για να καταφέρει να αποτελέσει ένα μοντέρνο και σύγχρονο τουριστικό κέντρο. Εύκολη διαδρομή, με τις λίγες στροφές που θα συναντήσετε μετά το άλλοτε φημισμένο για το σουβλάκι του, χωριό «Μύλοι», να είναι περισσότερο απολαυστικές παρά πρόβλημα, καθώς η διαδρομή κινείται δίπλα στη θάλασσα ενώ η θέα είναι εξαιρετική.

Και όταν θα φτάσετε στην περιοχή, εύκολα θα καταλάβετε την προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση των συνθηκών. Νέοι άνθρωποι, με σύγχρονη ματιά, επιλέγουν να διαφοροποιηθούν από το παρελθόν, αλλάζουν σημαντικά πράγματα στις επιχειρήσεις τους, στην καθημερινότητα, στους φορείς, στο δήμο. Και όλη αυτή η κίνηση έχει αντίκρισμα. Σε αυτό το πλαίσιο και η δήλωση της Εύης Τατούλη, πολιτευτού της Αρκαδίας η οποία σημειώνει: «Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες εντάσσονται σε μία νέα άποψη για την πολιτική που έχει να κάνει με το προφίλ του νέου, ενεργού πολίτη-πολιτικού που με γνώση και άποψη σχεδιάζει και υλοποιεί αναπτυξιακή δράση για τον τόπο του μακριά από παλιές πελατειακές νοοτροπίες.»

Βόλτα στο κάστρο

Η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο κάστρο. Αφήνοντας πίσω το λιμάνι που επικρατεί πυρετός εργασιών για την ολοκλήρωση της νέας μαρίνας, ανηφορίσαμε στο λόφο. Η θέα, γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα, τα όμορφα σπιτάκια του παλιού οικισμού, «κλείνουν το μάτι » στον Αργολικό και υπόσχονται ότι θα καταφέρουν να τιθασεύσουν την άναρχή δόμηση περασμένων δεκαετιών. Η λιτότητα του μεσαιωνικού κάστρου, τραβάει το βλέμμα. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα, όταν μαθαίνω πως ο λόφος του κάστρου, κάποτε, αποτελούσε ένα νησί, καθώς τα νερά της θάλασσας τον περικύκλωναν. Από ψηλά μάλιστα, από την έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού, που βρίσκεται στο βουνό Δυτικά του οικισμού, ο λόφος, φαινόταν ως αστέρι και εκεί κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται και το όνομα «Άστρος».

Castello della Estella

Η ιστορία του κάστρου, ξεκινάει το 1256, όταν χτίστηκε από τον ηγεμόνα του Πριγκηπάτου της Αχαΐας Γουλιέλμου Β΄ Βιλλεαρδουίνου προκειμένου να υποτάξει τους Τσάκωνες που κατοικούσαν στην περιοχή. Το κάστρο ονομαζόταν Castello della Estella, δηλαδή κάστρο του αστεριού. Οι μεσαιωνικές οχυρώσεις δεν άντεξαν με το πέρασμα του χρόνου και κατέρρευσαν. Την περίοδο του 1821 οι αδερφοί Ζαφειρόπουλοι,o Kωνσταντίνος, o Ιωάννης και o Παναγιώτης, οχυρώνουν το κάστρο φτιάχνοντας εκεί τις κατοικίες τους. Στις 4 Αυγούστου 1826, 1200 στρατιώτες, που είχαν κλειστεί μέσα στο κάστρο, νίκησαν τον πολυάριθμο στρατό του Ιμπραήμ. Στις αρχές του 19ου αιώνα το κάστρο εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Ο οχυρωματικός περίβολος του σώζεται σε ύψος ως 6 μέτρα και διαθέτει, κυρίως στην ανατολική πλευρά, πολεμίστρες ενώ στο νότιο μέρος του διαθέτει ανοίγματα για πυροβόλα όπλα. Στο πλάτωμα της κορυφής διασώζονται ερειπωμένες αποθήκες, δεξαμενές νερού και οι τρεις κατοικίες των Ζαφειρόπουλων. Σε αυτό ακριβώς το χώρο, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, κ. Μαντάς Παναγιώτης, προσπαθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, να πραγματοποιήσει μία μικρή μουσική εκδήλωση τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Πιστεύουμε ότι μία μικρής κλίμακας εκδήλωση, η οποία δεν θα επηρεάσει αρνητικά το χώρο, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην προβολή του κάστρου του Παραλίου Άστρους, ενώ θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προσέλκυση τουριστών».

Από το κάστρο στη μαρίνα

Κατεβήκαμε περπατώντας, περνώντας από το προαύλιο της Ευαγγελίστριας. Πρόκειται για την παλαιότερη εκκλησία της περιοχής και σύμφωνα με εκτιμήσεις υπήρχε από την εποχή του castello della estella του Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου το 1256 μΧ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εκκλησία είναι βασιλικού ρυθμού, και όταν στη δεκαετία του 1970, χρειάστηκε λόγω επισκευών να μετακινήσουν την Αγία Τράπεζα, εντόπισαν στη βάση δυσανάγνωστο χαρτί, το οποίο εκτιμούν ότι επικυρώνει την εκκλησία από τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Αφήνοντας πίσω την όμορφη εκκλησία κατηφορίσαμε περνώντας από τον φάρο, ο οποίος πρωτολειτούργησε το 1893. Λειτουργούσε αδιάκοπα μέχρι το 1999, οπότε και η λειτουργία του μεταφέρθηκε σε άλλη σημείο. Την περίοδο της λειτουργίας του είχε απόσταση φωτοβολίας τα 3 μίλια με όλες τις καιρικές συνθήκες. Ο δρόμος θα σας βγάλει στη μαρίνα. Είναι ένα έργο που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και όπως εκτιμάται θα αλλάξει σημαντικά τον τουρισμό του νησιού. «Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι η μαρίνα θα συμβάλλει θετικά στον τουρισμό της περιοχής μας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει την αιτία για αλλαγή του target group τουριστών» σημειώνει ο Δημήτρης Κατσής, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο Δημήτρης είναι νέος, δηλώνει ερωτικός μετανάστης και πέρα από τις επιχειρηματικές του ενασχολήσεις δραστηριοποιείται έντονα στα κοινά της περιοχής του. «Εκτιμώ ότι η περιοχή έχει πολλά θετικά, αλλά απαιτείται οργανωμένη στόχευση ώστε να καταφέρουμε θετική αποτίμηση».

Ιερά Μονή Λουκούς

Η παιδεία των μοναχών είναι τέτοια που αντιλαμβάνεσαι την ουσία της πίστης. Μακριά από θρησκόληπτες αντιλήψεις οι μοναχές της Ιεράς Μονής Λουκούς, έχουν καταφέρει να προσελκύουν εκατοντάδες πιστούς με τις οικογένειες τους. «Εδώ έρχεται ο κόσμος και προσεύχεται με την οικογένεια του απλά και χωρίς υπερβολικές προεκτάσεις» , θα μας πει μοναχή που την συναντήσαμε στο καταπράσινο και περιποιημένο προαύλιο της Μονής. Και είναι αλήθεια. Η ροή των πραγμάτων εδώ είναι τέτοια που σε κάνει αμέσως να αισθανθείς ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει σε τούτο το μοναστήρι. Το μοναστήρι, απέχει 4 χλμ. από το Άστρος, περικυκλωμένο αρμονικά από τις οροσειρές των βουνών Ζάβιτσα, Παλαιοπαναγιά και Ελληνικό και κοντά σε δύο ιστορικούς τόπους, την πόλη του Άστρους και το χωριό των Κάτω Δολιανών. Η Μονή βρίσκεται στην είσοδο της πεδιάδας του ποταμού Τάνου.

Το καθολικό της θεωρείται ότι πρέπει να έχει κτιστεί πάνω σε παλαιοχριστιανική εκκλησία του 5ου αιώνα. Τα διάφορα τμήματα αρχαιότερων κτισμάτων, αλλά και οι περιγραφές για αγάλματα ή μέλη αρχιτεκτονικά που βρέθηκαν στον χώρο της, βεβαιώνουν πως η Λουκού υπήρξε ο ιερός εκείνος τόπος, στον οποίο μπόρεσε να δημιουργηθεί η πιο ωραία σύνθεση από τον αρχαίο ελληνικό και χριστιανικό πολιτισμό.

Για την πιθανή ετυμολογία της ονομασίας της μονής «Λουκούς» έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις. Μεταξύ άλλων, η ονομασία αποδίδεται στο ότι υπήρχαν πολλοί λύκοι στην περιοχή, και αρχικά η Μονή θα ονομάστηκε «Λυκού». Άλλοι υποστηρίζουν ότι κτίστηκε από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες και επειδή κατά την ίδρυση της Μονής βρέθηκε ένα άγαλμα της Ήρας, η οποία στα λατινικά ονομάζεται Juno Lucina (Lucia), είναι πιθανό να έλαβε την επωνυμία αυτή. Οι πιθανές ερμηνείες ωστόσο είναι πολλές ακόμη. Πάντως η Μονή επονομάζεται «της Λουκούς» τουλάχιστον από τις αρχές του 17ου αιώνα.

Η λιμνοθάλασσα Μουστού

Μία πανέμορφη περιοχή, κοντά στο Παράλιο Άστρος, είναι η λιμνοθάλασσα Μουστού. Περιβάλλεται από αμμοθίνες αλλά και από έντονη παρυδάτια βλάστηση. Το βάθος της λιμνοθάλασσας φθάνει και τα πέντε μέτρα, ενώ οι ακτές της λίμνης αποτελούνται κυρίως από άμμο και χαλίκια. Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να διαφυλάξει τη λιμνοθάλασσα, ενώ παράλληλα αποτελεί πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική του, το «άνοιγμα» στο κοινό. Όπως εξάλλου σημείωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Δημήτρης Μήλιος, «προκειμένου ο χώρος να προστατευθεί καλύτερα οφείλουμε να τον «ανοίξουμε» στο κοινό και στα σχολεία ώστε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, να μπορεί ο κόσμος να ενημερωθεί και να αποτελέσει ο υγρότοπος μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Αυτό από μόνο του θα έχει ως αποτέλεσμα το σεβασμό και την προστασία του υγροβιότοπου».

Η χλωρίδα του Μουστού συνδυάζει καλαμιώνες, βούρλα και αρμυρήθρες (που παρατηρούνται κατά κανόνα σε υφάλμυρους βάλτους) καθώς και φυτά των αμμωδών παραλιών, όπως το γαλατόχορτο και η αγριοβιολέτα της άμμου.

Εδώ απαντώνται αρμυρίκια καθώς και το αστράκι, χαρακτηριστικό στα υφάλμυρα νερά. Αποτελεί ιδανικό σημείο για περπάτημα, καθώς μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος της λίμνης όπου ανάλογα με την εποχή θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε αρκετά πτηνά. Όλες αυτές οι συνθήκες, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τη φιλοξενία μεταναστευτικών πτηνών που εντυπωσιάζουν με την ποικιλία τους. Η πανίδα του Μουστού αποτελείται κυρίως από παρυδάτια και υδρόβια πτηνά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια και έντομα. Τα πτηνά που συναντάμε στη λίμνη, είτε φωλιάζουν εκεί, είτε χρησιμοποιούν τον υδροβιότοπο ως στάση στο μεταναστευτικό τους ταξίδι. Επίσης συναντάμε την ελληνική σαύρα που ζει σε υγρές και ορεινές περιοχές, σε δέντρα ή θάμνους καθώς και το λιμνόφιδο ή κυβόφιδο που ζει σε υγρότοπους και δεν έχει δηλητήριο. Στο Μουστό συγκεντρώνεται μια σημαντική ποικιλία από χέλια, γούργους, τις σπάνιες σακοράφες και τα πιο πολλά είδη κεφάλων. Όλα φωλιάζουν στα κανάλια που συνδέουν τον υγρότοπο με τη θάλασσα. Ακόμα πιο κοντά της όμως, παρατηρούνται είδη όπως η αθερίνα, η σακοράφα και γόνοι τσιπούρας, λαβρακιού και μουρμούρας.

Λόγω του νερού και της βλάστησης, καθώς και της παράκτιας τοποθεσίας του, η εύρεση τροφής εδώ είναι εύκολη και το κλίμα ηπιότερο, γεγονός που προσελκύει πανίδα αξιόλογη κι ενδιαφέρουσα από επιστημονικής απόψεως. Ο υγρότοπος του Μουστού εμπλουτίζει τα υπόγεια αποθέματα νερού της περιοχής και λειτουργεί ως ένα πολύτιμο φίλτρο το οποίο κρατά όλα τα υλικά τα οποία παρασύρουν στο πέρασμά τους οι χείμαρροι. Παράλληλα, χάρη στην πανίδα του, δεσμεύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σαν ένας μικρός πνεύμονας της φύσης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Παράλιο Άστρος παίρνοντας το δρόμο με κατεύθυνση το Άστρος θα συναντήσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο της Σχολής Καρυτσιώτη.

Μέσα στο Μουσείο υπάρχουν πολλά σηµαντικά εκθέµατα, που προέρχονται κυρίως από την έπαυλη του Ηρώδη Αττικού (2ος µ.χ. αιώνας ), η οποία βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιόμετρα δυτικά από το Παράλιο Άστρος και είναι δίπλα σχεδόν στο µοναστήρι της Λουκούς (Μεταµόρφωση της Σωτήρος, έτος ίδρυσης 1117 μΧ.).

Άγιος Ανδρέας

Ο Άγιος Ανδρέας, είναι ένα κεφαλοχώρι της περιοχής της Βόρειας Κυνουρίας και βρίσκεται κοντά στη θάλασσα στις παρυφές ενός λόφου. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση. Σήμερα έχει περίπου 3.000 κατοίκους. Όμορφα πετρόκτιστα και καλοδιατηρημένα σπίτια, γραφική κεντρική πλατεία, πολύ πράσινο και ωραίες παρακείμενες παραλίες συνθέτουν την εικόνα του Αγίου Ανδρέα. Στα καφενεία του μπορεί να ακούσει κανείς τους γηραιότερους να μιλούν την Τσακώνικη διάλεκτο. Στο κέντρο της κωμόπολης είναι η κεντρική πλατεία με την μητροπολιτική εκκλησία. Γύρω υπάρχουν καφενεία, ταβέρνες και εμπορικά καταστήματα.

Σε απόσταση 3 χιλ. είναι η Παραλία του Αγίου Ανδρέα με γραφικό λιμανάκι, ωραία θέα προς το Μυρτώο πέλαγος και το Άστρος και αξιόλογη και καθαρή παραλία. Η ψαροταβέρνα «Το Κύμα» αποτελεί ίσως το καλύτερο μπαλκόνι για φαγητό. Εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετικά ολόφρεσκα ψάρια όπως μπαρμπούνι και σφυρίδα αλλά και άλλα πολλά. Δοκιμάστε το ξυδάτο χταπόδι καθώς και την απίθανη χωριάτικη με το πεντανόστιμο λευκό κρεμμύδι. Κοντά στην παραλία βρίσκεται το μετόχι της μονής Ορθοκωστάς, που αποτελείται από μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ένα ψηλό πύργο, πιθανά ενετικής κατασκευής. Και τα δύο κτίσματα φέρουν επιγραφές ανακαίνισης, 1714 και 1715 αντίστοιχα. Όχι μακριά, διατηρείται ακόμη παλαιό πετρόχτιστο τοξωτό γεφύρι, στον ποταμό Βρασιάτη.

Η ελιά των 2.000 ετών

Περίπου πάνω από 2.000 χρόνια ζωής έχει η ελιά που βρίσκεται στον οικισμό Κούτρουφα, δίπλα στην εκκλησία. Η ελιά έχει περίμετρο 11 μέτρα και αποτελεί φυσικό αξιοθέατο της περιοχής. Αξίζει μία εκδρομή ως εκεί, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς μεζέδες που θα βρείτε εκεί δίπλα από την εκκλησία σε ένα όμορφα ταβερνάκι.

Fishing Trips

Η ιδέα να μπορείς να μπεις σε ένα καΐκι και να ακολουθήσεις έναν επαγγελματία ψαρά ακούγεται απλή. Ωστόσο όμως, η υλοποίηση του σχεδίου με την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, αλλά και τον προγραμματισμό όλης αυτής της διαδικασίας απαιτεί οργάνωση. Tο fishingtrips λοιπόν, ασχολείται πολύ ενεργά με αυτή τη διαδικασία και το ενδιαφέρον των τουριστών είναι σημαντικό. Εμείς ταξιδέψαμε με ένα τέτοιο σκάφος στον αργολικό κόλπο, και καταφέραμε πολύ γρήγορα να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Η ιδέα ξεκίνησε από έναν μηχανολόγο μηχανικό, ο οποίος έχει μεγαλώσει μέσα σε επαγγελματική βάρκα, γιός επαγγελματία ψαρά. Η ιδέα βρήκε υποστηρικτές και η ομάδα έδεσε. Οι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι: «Μέσα από μια υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας και στην αύξηση του εισοδήματος και άλλων επαγγελματιών - συνεργατών, διατηρώντας όμως πάντα στο μυαλό μας και την καρδιά μας, ότι η μεγάλη μας αγάπη που είναι το υγρό στοιχείο δεν είναι ιδιοκτησία μας, ανήκει σε όλους, στα παιδιά μας και κυρίως στις επόμενες γενιές, που θα πρέπει και αυτοί να γνωρίσουν, ανάλογες με εμάς εμπειρίες...» Όποιος θέλει μπορεί να επισκεφθεί τη σελίδα www.fishingtrips.gr και να ζήσει μία τέτοια εμπειρία ψαρέματος.

Mayo, (27550 51590)

Βρίσκεται στη βόρεια παραλία και αποτελεί το στέκι για όλη την ημέρα. Από νωρίς το πρωί με καφέ και πρωινό, μέχρι φαγητό και ποτό. Η διακόσμηση είναι μοντέρνα, και το φαγητό ακολουθεί τη μεσογειακή κουζίνα με έντονες νότες τοπικών συνταγών και προϊόντων. Η παραλία που βρίσκεται μπροστά ακριβώς είναι πολύ καθαρή και συνήθως ήρεμη. Απολαύσαμε την άνεση στις ξαπλώστρες και τα πεντανόστιμα σνακς.

Διαμονή

Foufas Houses, (6978 183520)

Μέσα σε έναν ελαιώνα, μία ανάσα από την παραλία του Άστρους, θα βρείτε τα 5 πανέμορφα σπιτάκια Foufas Houses. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει τις διακοπές του με ηρεμία και χαλαρότητα. Τα σπίτια διαθέτουν ένα υπνοδωμάτιο, αλλά και άνετη σοφίτα, με διπλό κρεβάτι. Τα εμφανή ξύλα της σκεπής δημιουργούν πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Η κουζίνα, είναι πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα για την μαγειρική, σε περίπτωση που θέλετε να ετοιμάσετε κάτι μέσα. Η μεγάλη πισίνα με τις ξαπλώστρες είναι η καλύτερη επιλογή για τις ημέρες που η θάλασσα έχει κύμα, αλλά και για όσους προτιμούν μία βουτιά στα καθαρά της νερά. Επίσης, μπορείτε να αξιοποιήσετε το bbq με την κατάλληλη βοήθεια από τους οικοδεσπότες, οι οποίοι είναι εκεί διατεθειμένοι να σας βοηθήσουν για ό,τι χρειαστείτε.

Ariadne Hotel & Spa, (27550 51050)

To Ariadne Hotel, βρίσκεται μέσα στο Παράλιο Άστρος, και διαθέτει 8 δωμάτια, εκ των οποίων τα 5 είναι standard, και τα υπόλοιπα 3 είναι σουίτες. Πολύ καλή κατασκευή και περιποιημένα αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να βρίσκονται πολύ κοντά στα μαγαζιά αλλά χωρίς να ενοχλούνται από τη φασαρία. Προσεγμένο πρωινό, με σπιτική χορτόπιτα και πολύ νόστιμο προζυμένιο ψωμί. Θα βρείτε επίσης αυγά χωριάτικα και πολύ φίνο ρυζόγαλο.

Astros Beach Boutique Hotel, (2755 052720)

Βρίσκεται στο κέντρο του Παράλιου Άστρους, και αποτελεί το κεντρικό ξενοδοχείο του οικισμού. Τα περισσότερα δωμάτια έχουν θέα είτε στη θάλασσα είτε στο κάστρο. Μοντέρνος χώρος με καλή ποιότητα υπηρεσιών.

Γεωργακάκος Homes, 27550 51453

Ιδανικά για οικογένειες.Βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και περίπου 150 μέτρα από την παραλία. Διαθέτουν εξοπλισμένη κουζίνα. Το κτίριο είναι καινούριο και η διακόσμηση κλασική.