Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Ευθύνες σε δικηγόρους και υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση Ρουπακιά

Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Ευθύνες σε δικηγόρους και υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση Ρουπακιά
eurokinissi

Ευθύνες σε δικηγόρους και υπουργείο Δικαιοσύνης, για την επικείμενη αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, που δικάζεται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επέρριψε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία κάλεσε τους δικηγορικούς συλλόγους, να δώσουν άδειες, για να προχωρήσει η διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής και το υπουργείο Δικαιοσύνης, να βρει κατάλληλη αίθουσα, για την υπόθεση αυτή και για άλλες, όπου υπάρχουν προφυλακισμένοι ή κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

Με ανακοίνωση της η πρόεδρος του ΑΠ χαρακτηρίζει μονόδρομο για τη Δικαιοσύνη την αποφυλάκισή του Γιώργου Ρουπακιά, μετά από 30 μήνες προσωρινής κράτησης και τονίζει η μόνη δυνατότητα, που είχε το Συμβούλιο Εφετών ήταν ο κατ' οίκον περιορισμός του.

Η κ. Θάνου επέρριψε την ευθύνη στους δικηγόρους, για το ότι, η δίκη 10 μήνες μετά είναι ακόμη στα πρώτα της στάδια και κάλεσε τους δικηγορικούς συλλόγους να δώσουν άδειες ,για να προχωρήσει η διαδικασία αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης να βρει κατάλληλη αίθουσα τόσο σε αυτή όσο και σε άλλες υποθέσεις όπου υπάρχουν προφυλακισμένοι ή κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Μετά τον θόρυβο, ο οποίος έχει προκύψει, εξαιτίας της αποφυλάκισης του εκ των κατηγορουμένων στη δίκη της «Χρυσής Αυγής», Γ. Ρουπακιά, θα ήθελα να επισημάνω τα κάτωθι:

Κατά του εν λόγω κατηγορουμένου, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρ. 187 παρ. 1-3 π.κ.) και μετά την απολογία του, στα πλαίσια διενεργηθείσας κυρίας ανάκρισης, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, με το υπ' αριθμ. 10/15-10- 2013 ένταλμα του ανακριτή Αθηνών, του ν. 4022/2011.

Περαιτέρω, κατά του ιδίου ως άνω κατηγορουμένου, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών

Πειραιά, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του Παύλου Φύσσα και μετά την απολογία του, στα πλαίσια της διενεργηθείσας κυρίας ανάκρισης, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, με το υπ' αριθμ. 15/21-9- 2013 ένταλμα του ανακριτή Πειραιά.

Σε εκτέλεση του τελευταίου αυτού εντάλματος, κρατήθηκε προσωρινά, μέχρι την 18-3-2015, οπότε συμπληρώθηκε ο μέγιστος προβλεπόμενος χρόνος προσωρινής κράτησης του 18μήνου και στη συνέχεια κρατήθηκε, σε εκτέλεση του προαναφερθέντος υπ' αριθμ. 10/2013 εντάλματος του ανακριτή Αθηνών. Με το υπ' αριθμ. 1448/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, διατάχθηκε η εξακολούθηση της προσωρινής του κράτησης, όσον αφορά το ένταλμα αυτό, για έξι ακόμη μήνες, δηλαδή μέχρι 18-3-2016.

Δυνατότητα περαιτέρω παράτασης της προσωρινής κράτησης από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών δεν υπάρχει, διότι για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη και κατά συνέπεια η προσωρινή κράτηση δεν δύναται να υπερβεί το ένα έτος (μέχρι 18-3-2016), ενώ ήδη είχε συμπληρωθεί, όπως προαναφέρθηκε, το 18μηνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

Η μόνη δυνατότητα που είχε το Συμβούλιο Εφετών (και αυτό έπραξε) ήταν, με το υπ' αριθμ. 260/2016 Βούλευμα, να διατάξει όπως, μετά την συμπλήρωση του ως άνω ορίου της προσωρινής κράτησης (18 μήνες συν 12 μήνες, σύνολο 30 μήνες) επιβληθούν σε βάρος του οι περιοριστικοί όροι του κατ' οίκον περιορισμού στην κατοικία του, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη, με δυνατότητα εξόδου μόνο για την μετάβασή του στο Δικαστήριο, κατά τις ημέρες των δικασίμων, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η δίκη της «Χρυσής Αυγής» άρχισε να διεξάγεται στις 20 Απριλίου 2015. Ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων και των μαρτύρων καθώς και η σοβαρότητα των εγκλημάτων της συγκεκριμένης δίκης, σε συνάρτηση με την έλλειψη αιθουσών, η οποία έχει προκύψει, εξ αιτίας των μεγάλων δικών, οι οποίες διεξάγονται παράλληλα, με συνέπεια οι συνθέσεις κάθε δίκης να μην δύνανται να δικάζουν καθημερινά, όπως οι Δικαστές και Εισαγγελείς το επιθυμούν, έχουν ως τελικό αποτέλεσμα, τόσο η συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και πολλές άλλες σοβαρές υποθέσεις να καθυστερούν στην εκδίκασή τους.

Βεβαίως, μετά την έναρξη της αποχής των Δικηγόρων, έχει διακοπεί εκ του λόγου αυτού, η περαιτέρω συνέχιση της διεξαγωγής της δίκης της «Χρυσής Αυγής», παρά το γεγονός ότι η Προεδρεύουσα Εφέτης απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αίτησή της (έλαβε αριθμ. πρωτ. 1082/22-1- 2016), με την οποίο υπογράμμισε το κατεπείγον και τον κίνδυνο συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης του κατηγορουμένου και εζήτησε να χορηγηθεί άδεια στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, για να συνεχισθεί η δίκη, πλην όμως ουδεμία σχετική απάντηση έλαβε ενώ, στη συνέχεια, όλες οι αιτήσεις των συνηγόρων που υποβλήθηκαν προς τον Δικηγορικό Σύλλογο για την χορήγηση σχετικής αδείας, σχετικά με την δίκη αυτή για τις δικασίμους των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, απορρίφθηκαν.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο:

α) Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να χορηγήσουν άδεια στους δικηγόρους τόσο προς συνέχιση της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης, όσο και κάθε άλλης υπόθεσης, στην οποία δικάζονται προσωρινά κρατούμενοι ή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

β) Η Εκτελεστική Εξουσία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξευρέσεως επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων, κυρίως στο Εφετείο Αθηνών, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη παρομοίων περιπτώσεων και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις».

H απάντηση των δικηγόρων

Τη δική τους απάντηση αναφορικά με την αποφυλάκιση Ρουπακιά και τα περί «ευθυνών» έδωσαν οι δικηγόροι. Πιο αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνεται:

«Για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Όσοι τα αντίθετα ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς την μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων.

Την αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια πιστοποιούν οι αριθμοί που δεν αφήνουν περιθώριο αντίρρησης. Στη συγκεκριμένη δίκη παρίστανται περί τους 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Οι κατηγορούμενοι είναι 37 και οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 130, από τους οποίους μέχρι την έναρξη της αποχής είχαν εξεταστεί μόλις 21, χωρίς να υπολογίζονται οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης, που είναι περίπου 150, η ανάγνωση τεράστιου αριθμού εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται η προβολή υλικών φορέων ήχου και εικόνας (cd), οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις εισαγγελέων και συνηγόρων. Η συνδρομή των αντικειμενικών αυτών λόγων σε συνδυασμό με την έλλειψη αιθουσών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών, πολυπρόσωπων και πολύπλοκων αποδεικτικώς δικών έχει αντικειμενικώς αναγνωριστεί από όλους, ως λόγος επιβράδυνσης της διεξαγωγής τους. Τούτο έχει συνομολογηθεί, με δημόσια δήλωση, από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι, απολύτως συνεπείς στην αντίληψη ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός στην απονομή της Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν τα μέλη τους πλήττονται ανελέητα, δεν επιτρέπουν την υπονόμευσή τους. Εν προκειμένω, χορηγούν άδειες για τη διεξαγωγή δικών, στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η περάτωση της δίκης εντός των εν λόγω χρονικών ορίων.

Όσοι λοιπόν αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Μεταφορά της δίκης στο Εφετείο

Το αίτημα για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού στο Εφετείο της Αθήνας, επαναφέρει εκ νέου με σημερινή του ανακοίνωση ο δήμος Κορυδαλλού, με αφορμή τη παρέμβαση για το θέμα της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.

Ο δήμος τονίζει ότι η δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι ακατάλληλη για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης και παρά το γεγονός ότι στο εφετείο Αθηνών διαμορφώθηκε και ολοκληρώθηκε νέα αίθουσα η μεταφορά της δίκης δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα .

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Κορυδαλλού:

«Εδώ και έντεκα μήνες, από τον Μάρτιο 2015, ο Δήμος Κορυδαλλού, σύσσωμοι οι φορείς της πόλης, οι Δήμοι της περιφέρειας Πειραιά, μαζικοί φορείς, ζητήσαμε σε όλους τους τόνους την μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από την δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού. Όπως επανειλημμένα τονίσαμε, τόσο στις επαφές μας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όσο και στα γραπτά μας υπομνήματα προς το Συμβούλιο Εφετών, από κοινού με την πολιτική αγωγή και τις δημοσιογραφικές ενώσεις, η δικαστική αίθουσα Κορυδαλλού ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για την διεξαγωγή μιας από τις σημαντικότερες δίκες της μεταπολίτευσης. Η ακαταλληλότητα δεν αφορά μόνο στην τεράστια αναστάτωση που προκαλεί στην τοπική κοινωνία. Δεν αφορά μόνο στον συμβολισμό του τόπου διεξαγωγής, λίγα μέτρα από τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Αφορά στις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης, παράγοντα που έρχεται να προστεθεί στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης αλλά και στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη αίθουσα πραγματοποιούνται και άλλες δίκες.

Η δημοτική αρχή του Κορυδαλλού έχει αποδείξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια τόσο τις δημοκρατικές της ευαισθησίες, όσο και ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα αποκλειστικά τοπικιστικά κριτήρια, αλλά με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διέπει την αυτοδιοίκηση. Γι αυτό και από την πρώτη στιγμή κατέθεσε πολύ συγκεκριμένη πρόταση για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο Αθηνών. Χάρη στις συνεχείς πιέσεις της, διαμορφώθηκε και ολοκληρώθηκε από τον Νοέμβριο 2015 ΝΕΑ αίθουσα στο Εφετείο, με δημόσιες δαπάνες. Η αίθουσα είναι ήδη έτοιμη, κόστισε 60.000 ευρώ και κατασκευάστηκε από την ΚτΥΠ. ΑΕ (διάδοχος ΟΣΚ & ΔΕΠΑΝΟΜ) μετά από ανάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Παρασκεύοπουλος δεσμεύθηκε ότι η αίθουσα αυτή θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την δίκη της Χρυσής Αυγής. Παρά το γεγονός αυτό, η μεταφορά της δίκης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ έως σήμερα! Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα έχουμε γίνει θεατές μιας συνεχούς διελκυστίνδας ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και στο δικαστικό σώμα.

Επομένως, δεν μπορεί σήμερα κανένας να παριστάνει τον έκπληκτο για την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, να δικαιολογεί την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης και να επικαλείται ελλείψεις αιθουσών.

Μετά και από την παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου, καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο να προχωρήσει ΣΗΜΕΡΑ -έστω και μετά από αυτή την ντροπιαστική για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, αλλά όχι μη αναμενόμενη εξέλιξη- να ορίσει τη νέα, έτοιμη αίθουσα στο Εφετείο Αθηνών, ως αίθουσα διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα κατάλληλων συνθηκών και ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.»

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου με αφορμή την αποφυλάκιση (στις 15 Μαρτίου, λόγω παρέλευσης του 18μήνου) του κατηγορουμένου στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής Γιώργου Ρουπακιά, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων, και ειδικά στο Εφετείο Αθηνών, ενώ οι δικηγορικοί σύλλογοι, λόγω της πανελλαδικής αποχής, να χορηγήσουν άδειες στους δικηγόρους, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά και κάθε άλλης δίκης που υπάρχει η πιθανότητα αποφυλάκισης ή παραγραφής αδικημάτων.

Δημοφιλή