Οι στόχοι Τσακαλώτου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, η ανάγκη προσέγγισης Ευρωπαίων και Ταμείου και ο χρόνος που τρέχει

Οι στόχοι Τσακαλώτου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, η ανάγκη προσέγγισης Ευρωπαίων και Ταμείου και ο χρόνος που τρέχει
People are seen in front of a banner during the 2016 International Monetary Fund, World Bank Spring Meetings at IMF headquarters on April 14, 2016. / AFP / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)
People are seen in front of a banner during the 2016 International Monetary Fund, World Bank Spring Meetings at IMF headquarters on April 14, 2016. / AFP / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)
MANDEL NGAN via Getty Images

Με στόχο να «μετρήσουν» τις συγκλίσεις, να περιορίσουν τις διαφορές και να «αλιεύσουν» τις προθέσεις του ΔΝΤ, ξεκινούν από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τις κρίσιμες επαφές στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν, αλλά οι κ.κ Τσακαλώτος και Σταθάκης θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει στα κρίσιμα ανοιχτά μέτωπα του Ασφαλιστικού, Φορολογικού, των «κόκκινων» δανείων και ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Οι δύο υπουργοί μαζί με το επιτελείο τους ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον προσδοκώντας να επιτύχουν ή τουλάχιστον να δημιουργήσουν τις συνθήκες, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης. Η επίτευξη του στόχου όμως περνάει και από τη σύγκλιση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ.

Η απόσταση μεταξύ των θεσμών είναι μεγάλη στο θέμα του χρέους, γεγονός που δεν επιτρέπει να επιτευχθεί τελική συμφωνία σχετικά με το «δρόμο» που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να επιτύχει τους στόχους. Και αυτό γιατί το ΔΝΤ επιμένει ότι χρειάζεται «γενναία» ρύθμιση του χρέους ή αλλιώς «γενναίες» αποφάσεις για νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2018.

Η Αθήνα προσδοκά στην Ουάσιγκτον να υπάρξει μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ μια πρώτη προσέγγιση για το θέμα του χρέους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Και αυτό γιατί μεταξύ των θεσμών είναι μικρότερες οι διαφορές που έχουν να κάνουν με τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τις διεργασίες, η προσέγγιση μεταξύ των θεσμών επετεύχθη τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν αυτή η προσέγγιση θα επιταχύνει τη διαδικασία και θα «επιτρέψει» στο ΔΝΤ να ξεμπλοκάρει την αξιολόγηση.

Η σύγκλιση αυτή βέβαια δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ έχει υποχωρήσει πλήρως από τη σκληρή στάση που κρατά όλο αυτό το διάστημα τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στο φορολογικό. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει προσπάθεια προκειμένου να πιεστεί το Ταμείο, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση.

Σε αντίθεση με την περυσινή διαπραγμάτευση αυτή τη φορά η Ευρώπη επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει πλέον τεθεί. Στόχος είναι να αποφευχθεί μια νέα «Ελληνική κρίση», καθώς τα ανοιχτά μέτωπα στην Ευρώπη είναι πολλά και όποιο από αυτά μπορούν να κλείσουν θα πρέπει να κλείσουν χωρίς καθυστερήσεις.

Μια λύση θα ήταν να επιτευχθεί «ανακωχή» μερικών μηνών με το ΔΝΤ, τουλάχιστον μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μεταναστευτικό. Σε αυτή την εκδοχή οι Ευρωπαίοι θα έκλειναν την αξιολόγηση με την Ελλάδα και το Ταμείο θα κρατούσε τις επιφυλάξεις του και τις απαιτήσεις του για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε μια τέτοια λύση όμως θα πρέπει να συμφωνήσουν και όλα τα μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως οι σκληροπυρηνικοί.

Ωστόσο, παράγοντες που μετέχουν στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας εντός του χρονικού πλαισίου, προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις, με δεδομένο ότι ο πιο αδύναμος θα αναγκαστεί να κάνει τις περισσότερες.

Δημοφιλή