Στρατηγικές χειραγώγησης της Τοπικής ΑΥΤΟδιοίκησης

ASSOCIATED PRESS

Την 21η Ιανουαρίου 2019 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΕΚ (104/Β/2019), η νέα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μεταξύ αυτών οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, υποχρεούνται να ανοίξουν λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μεταφέρουν, εντός τριάντα (30) ημερών, τα πλεονάζοντα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Στην συγκεκριμένη απόφαση ορίζεται σαφώς ότι από 1η Μαρτίου 2019 οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού θα καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού αυτού ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων με την συγκεκριμένη απόφαση θα επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ των οποίων προβλέπεται και η μη καταβολή επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό. Επίσης, από 1η Μαρτίου 2019, στους λογαριασμούς της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος θα αποδίδονται υποχρεωτικά τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που κατανέμονται σε Δήμους και Περιφέρειες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο από την παρούσα κυβέρνηση. Τον Απρίλιο 2015 όταν η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία προήλθε από την εφαρμογή μίας απαράδεκτης στρατηγικής στις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα (Θεσμούς όπως μετονομάστηκαν εν μία νυκτί) και στο τέλος μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στις πιέσεις των δανειστών, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της. Συγκεκριμένα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επέβαλλε εσωτερικό δανεισμό, υποχρεώνοντας την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Ο.Τ.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως είναι εμφανές οι Δήμοι και οι Περιφέρειες «έβαλαν πλάτη» προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μη καταβολής μισθών και συντάξεων λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Σήμερα και εφόσον ο προηγούμενος κίνδυνος έχει εκλείψει, αφού από την 21η Αυγούστου 2018 τα μνημόνια “τελείωσαν” ή τουλάχιστον έτσι μας λένε, θα περίμενε κανείς να μην επιβληθεί ανάλογο μέτρο. Δυστυχώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποκατέστησε μέρος των περικοπών της αυτοδιοίκησης αλλά επιμένει και διευρύνει την ισχύ τους, παραβιάζοντας το σχετικό άρθρο του Συντάγματος το οποίο αναφέρει τα περί οικονομικής αυτοτέλειας των αυτοδιοικητικών θεσμών. Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε.Δ.Κ.Μ.), Λάζαρος Κυρίζογλου, σε επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, και στον αναπ. Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ζητά να ανακληθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση, ιδιαίτερα στο μέρος που αναφέρεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και μιλά για «θεσμικό ατόπημα που θεμελιώθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 και με διάφορες μεθοδεύσεις επιβιώνει και προσπαθεί να επιβληθεί, πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί»

Κλείνοντας, επιβάλλεται να τονισθεί ότι οι πράξεις της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του εκτρώματος της απλής αναλογικής, αποδεικνύουν πλέον ξεκάθαρα ότι στόχος της δεν είναι η δημοκρατική αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών, αντιθέτως ο με οποιοδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο έλεγχός τους.