ΤΟ BLOG
19/04/2019 10:44 EEST | Updated 19/04/2019 10:44 EEST

Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ellinair - Aeroflot

Τα πέμπτα γενέθλια της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, συνοδεύτηκαν με σημαντικές εξελίξεις.

guvendemir via Getty Images

Πολλά και άκρως σημαντικά ήταν τα νέα που αναδύθηκαν κατά τον εορτασμό των 5 χρόνων της Ellinair, της αεροπορικής εταιρείας του ομίλου Μουζενίδη, που προσθέτει δρομολόγια και νέους προορισμούς, ενώ ανακοίνωσε συμφωνία κοινού κωδικού με τη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.

Η μαγιά του ομίλου Μουζενίδη, είναι τα τουριστικά γραφεία και η μεγάλη επιρροή που έχει στη ρωσική αγορά, αλλά και στις γειτονικές χώρες. Με 24 χρόνια στον τουρισμό, ο όμιλος έχει παρουσία σε 18 χώρες, με 14 γραφεία στην Ελλάδα και 50 στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη του ομίλου, που, πλέον, διαθέτει 5 εταιρείες και 18 brand names και συνολικά 3.000 άτομα ανθρώπινο δυναμικό. Αναμφίβολα, το μεγάλο και δαπανηρό εγχείρημα του ομίλου, ήταν η δημιουργία της αεροπορικής εταιρείας Ellinair, το 2013, με δύο αεροσκάφη AVRO RJ85 των 96 θέσεων, φθάνοντας τώρα, στα 5α της γενέθλια, να διαθέτει 2 Airbus A319 (144 θέσεις), 2 Airbus A320 (188 θέσεις) και 3 Boeing 733 (148 θέσεων), τα οποία είναι νοικιασμένα. Στόχος της εταιρείας, είναι να αυξήσει τα ιδιόκτητα αεροσκάφη τα επόμενα χρόνια, να ενισχύσει τα δρομολόγια της Αθήνας προς διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μειώνοντας ταυτόχρονα δρομολόγια σε προορισμούς που δεν “τράβηξαν”. Κι όλα αυτά, με απώτερο στόχο η εταιρεία να είναι κερδοφόρος το 2020, διότι τώρα “επιδοτείται” από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου.

 

Ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους του ομίλου, ήταν και τα ξενοδοχεία Bomo, που έφθασαν αισίως τα 22. Ορισμένα είνβαι με τη μορφή ενοικίασης και άλλα τα λειτουργεί έχοντας το μάνατζμεντ. Αυτό το τρίπτυχο: τουριστικά γραφεία, αεροπορική εταιρεία και ξενοδοχεία, είναι ένα αποδοτικό μοντέλο που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτεροι τουρισμοί οργανισμοί του κόσμου, όπως η TUI και η Thomas Cook, διότι πουλούν πακέτα διακοπών και γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσοι θα ταξιδέψουν, πόσα και σε ποιές πόλεις θα δρομολογήσουν αεροσκάφη καθώς και πόση πληρότητα θα έχουν στα ξενοδοχεία τους. Για να επιστρέψω στην Ellinair, το 2018 εξελίχθηκε σε μια πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία.

Πραγματοποίησε 8.342 πτήσεις, προσφέροντας 1.334.604 θέσεις, (+30% σε σύγκριση με το 2017) και μεταφέροντας 1.043.984 επιβάτες (+32% από το 2017), με ποσοστό πληρότητας 78,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ακρίβειας χρόνου των πτήσεων έφτασε το 90%, με το υπόλοιπο 10%, να μην υπερβαίνει σε αναμονή τα 15 λεπτά. Το 2019 αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της εταιρίας, που πραγματοποίησε την παρθενική της πτήση, τον Φεβρουάριο του 2014, με το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Κίεβο.

Την χειμερινή περίοδο η εταιρεία ήδη επιχειρεί με δύο A 319 και δύο A 320, ενώ κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, προστίθενται τρία ακόμη αεροσκάφη στον στόλο, καθώς οι ανάγκες αερομεταφοράς, αυξάνονται λόγω εποχικότητας.

Τα αεροσκάφη θα επιχειρούν από 4 βάσεις : Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Αθήνα και Μόσχα. Επίσης, για το καλοκαίρι του 2019, προστίθενται νέα δρομολόγια από την Αθήνα προς Μύκονο, Χανιά και Κέρκυρα, πέραν των υπαρχόντων προς: Ηράκλειο, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη.

Εξάλλου, για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο η εταιρεία θα εκτελεί δρομολόγια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως τη Στουτγάρδη, το Βελιγράδι και τη Ρίγα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Καζακστάν και την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα. Κι ακόμη, η Ellinair προσφέρει νέες δυνατότητες αγοράς εισιτηρίου χωρίς αποσκευή, προτεραιότητας στην παραλαβή, πρόσβασης σε business lounges και χρήσης fast lanes, στον έλεγχο χειραποσκευών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου, σκοπεύουν να διακινήσουν περίπου 300.000 Ρώσους τουρίστες (κυρίως οικογένειες), από 250 χιλιάδες το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική αγορά έχει καμπανεβάσματα στην Ελλάδα, με περίπου 1 εκατ. τουρίστες, εκ των οποίοι οι περίπου 650 χιλιάδες ταξιδεύουν οργανωμένα. Ενισχύοντας την ήδη σημαντική θέση της στην ρωσική αγορά, η Ellinair ανακοίνωσε συνεργασία, με την Aeroflot Russian Airlines.

Ο διευθύνων σύμβουλος Θάνος Πασχάλης, ανέφερε ότι προβλέπεται η Interline Agreement, όπου οι δύο αεροπορικές εταιρίες, θα προσφέρουν μέσω των δικτύων πωλήσεών τους, εισιτήρια για τις πτήσεις τους και η SPA Agreement, με βάση την οποία ο πρωτοπόρος των ρωσικών αερομεταφορών, θα μεταφέρει τους επιβάτες του, εντός Ελλάδος, με πτήσεις της Ellinair, στα δρομολόγια Αθήνα- Θεσσαλονίκη, Αθήνα- Ηράκλειο, Αθήνα- Ρόδος, Αθήνα- Χανιά, Αθήνα- Σαντορίνη, Αθήνα- Κέρκυρα και Αθήνα- Μύκονος.

Οσον αφορά τα lounge, τους χώρους για businnes επιβάτες, ήδη υπάρχουν δύο σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, ενώ αναζητούνται κι άλλα σε διάφορα αεροδρόμια. Καταλήγοντας, η εταιρεία με δεδομένη τη συνεργασία με την Aeroflot και αυξάνοντας τα δρομολόγια, βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά να εισχωρήσει σε μια παγκόσμια συμμαχία αεροπορικών εταιρειών, για πτήσεις “κοινού κωδικού”, με όλα τα οφέλη που συνεπάγονται για την εταιρεία και τους πελάτες τους.

Δεδομένου ότι η Aegean Airlines είναι μέλος της Star Alliance, η Ellinair θα επιλέξει ή την Sky Team που είναι μέλος της η Aeroflot ή την Oneworld. Στα 5α γενέθλια της Ellinair, παραβρεύθηκαν o πρόεδρος της εταιρείας Ιωάννης Μουζενίδης, ο εμπορικός διευθυντής Σταύρος Δαλιάκας, η διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου και στελέχη των δύο εταιρειών. «Η Ellinair, η αεροπορική εταιρία του ομίλου Μουζενίδη, συνεχίζει την πορεία της το 2019, ακόμη πιο δυναμικά, προς όφελος του ελληνικού Τουρισμού και της εθνικής οικονομίας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία που ακολουθεί ο Όμιλος από την ίδρυσή του το 1995, την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών, με επίκεντρο τον άνθρωπο,» επισήμανε ο Ιωάννης Μουζενίδης.