ΔΙΕΘΝΕΣ
26/06/2018 10:52 EEST

«Στρατιώτες με έπιασαν και με βίασαν...κράτησα το παιδί»: Μαρτυρία μιας Ροχίνγκια για τις κτηνωδίες στη Μιανμάρ

Hannah Mckay / Reuters

«Οι στρατιώτες με έπιασαν πριν προλάβω να ξεφύγω. Με βίασαν. Εκείνο το βράδυ με βίασαν ξανά. Το έκαναν ξανά το επόμενο πρωί και το απόγευμα» λέει στο BBC μια 17χρονη Ροχίνγκια- μία από τους 700.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια που εγκατέλειψαν πέρυσι τη Μιανμάρ, στο πλαίσιο των αποκαλύψεων για τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών επιθέσεων από στρατιώτες της χώρας σε βάρος γυναικών της μειονότητας. Υπηρεσίες και οργανώσεις αρωγής εκτιμούν πως ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες θα έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μωρέ να δοθούν προς υιοθεσία.

Όπως λέει στην κάμερα του BBC η 17χρονη, οι στρατιώτες την κρατούσαν για μέρες και τη βίασαν και χτύπησαν επανειλημμένα, εγκαταλείποντάς την στο τέλος δεμένη σε ένα δέντρο.

«Με άφησαν δεμένη εκεί. Όταν έβλεπα στρατιώτες κρυβόμουν. Καθόμουν εκεί κλαίγοντας. Με έσωσε μια ομάδα Ροχίνγκια. Με μετέφεραν στο Μπαγκλαντές, περνώντας τα σύνορα».

Στο Μπαγκλαντές ανακάλυψε πως ήταν έγκυος- και εν τέλει γέννησε μια κόρη, η οποία δεν έχει λάβει όνομα ακόμα.

 

 

«Το να κάνω έκτρωση θα ήταν αμαρτία, όπως και το να τη δώσω. Αυτοί ήταν που έκαναν αμαρτία, δεν έκανα εγώ κάτι λάθος. Κράτησα το μωρό μου» λέει η ίδια.

Μόνη οικογένεια που έχει απομείνει στη 17χρονη είναι οι παππούδες της, καθώς οι γονείς της αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Χιλιάδες Ροχίνγκια λένε ότι έχουν δεχτεί σεξουαλικές επιθέσεις, ωστόσο είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί, καθώς ο στρατός της Μιανμάρ αρνείται τις κτηνωδίες.

«Πώς μπόρεσαν να μου το κάνουν αυτό; Αν δεν συνέβαινε αυτό, θα είχα παντρευτεί και θα είχα μια κανονική ζωή. Νιώθω άσχημα για αυτό, μα όταν βλέπω το μωρό μου, απλά την αγαπάω» καταλήγει η 17χρονη Ροχίνγκια.