Στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση τη Λιβύης προσφέρει ο Ερντογάν

Η Τουρκία στενεύει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.
ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία θα βελτιώσει τη συνεργασία της με τη Λιβύη προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή της και υποστηρίζοντας κοινά βήματα στην ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσε το NTV, επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη.

Τον προηγούμενο μήνα η Τουρκία και η κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη υπέγραψαν μια συμφωνία πάνω στα θαλάσσια σύνορα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, και άλλη μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως μπορεί να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εάν ζητηθεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά λέει πως δεν έχει υπάρξει ακόμα τέτοιο αίτημα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μετά από ένα φόρουμ για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, ο Ερντογάν είπε πως συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σεράζ, για να συζητήσουν πιθανές κοινές πρωτοβουλίες, προσθέτοντας πως η Άγκυρα ήταν έτοιμη να βοηθήσει.

«Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τους είπαμε πως είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν το χρειάζονται. Από πλευράς συνεργασίας σε στρατιωτικά θέματα και θέματα ασφαλείας, μέχρι βήματα σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματά μας- είμαστε έτοιμοι» φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το NTV.

Ο Ερντογάν είπε επίσης πως ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχουν διορίσει αντιπροσωπείες για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη και ότι οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν «σύντομα».

Από πλευράς του το Κρεμλίνο ανέφερε την Τρίτη πως ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συζητήσουν την προσφορά της Άγκυρας για στρατιωτική υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Σεράζ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν μετά είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν σχετικά με τη Λιβύη.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τούρκους υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είπε πως, όταν εγκριθεί η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και καταχωρηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία θα αρχίσει να εργάζεται για την αδειοδότηση για έρευνες για πετρέλαιο και αέριο και την παραγωγή στην περιοχή. «Νομίζω πως θα αρχίσουμε τη διαδικασία του πρώτους μήνες του 2020» (είπε ο Ντονμέζ).

Δημοφιλή