14 επιτεύγματα που άλλαξαν τη στρατιωτική ιστορία

14 επιτεύγματα που άλλαξαν τη στρατιωτική ιστορία
War chariot, Terracotta, 6thC B.C, ancient Greece. (Photo by: Photo12/UIG via Getty Images)
War chariot, Terracotta, 6thC B.C, ancient Greece. (Photo by: Photo12/UIG via Getty Images)
Photo 12 via Getty Images

Ο πόλεμος έχει καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας εν γένει, και η στρατιωτική ιστορία συμβαδίζει με την τεχνολογική/ επιστημονική πρόοδο: Η τεχνολογία αποτελούσε παραδοσιακά παράγοντα που καθόριζε την έκβαση αναμετρήσεων- αλλά και ο πόλεμος, από πλευράς του, αποτελούσε καταλύτη τεχνολογικής προόδου, καθώς η κάθε πλευρά επεδίωκε την απόκτηση πλεονεκτήματος μέσω νέων τεχνολογικών μέσων.

Στο «100 Events That Changed The World» του National Geographic παρουσιάζεται μια σειρά από 100 γεγονότα/ επιτεύγματα που άλλαξαν την ανθρώπινη ιστορία. Μεταξύ αυτών, το Business Insider ξεχώρισε 14 τα οποία επηρέασαν δραματικά τη στρατιωτική ιστορία.

Η «ανακάλυψη» της φωτιάς (περίπου 1 με 1,4 εκατ. χρόνια πριν) : Ένα από τα πλεονεκτήματα που βοήθησαν τον σύγχρονο άνθρωπο να επιβιώσει και επικρατήσει ήταν η δυνατότητα πρόκλησης/ δημιουργίας φωτιάς κατά βούληση- εν πολλοίς το θεμέλιο όλου του οικοδομήματος της τεχνολογίας.

Η πρώτη χρήση του τόξου: Θεωρείται πως ανάγεται στο 15.000 π.Χ, και τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί είναι τα τόξα του Χόλμεγκααρντ (Δανία – 9.000 π.Χ). Αρχικά χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι, ωστόσο γρήγορα καθιερώθηκε η χρήση τους στον πόλεμο, και το 5.400 π.Χ θεωρείται πως χρησιμοποιούνταν ευρέως στον πόλεμο.

Ο τροχός: Είναι άγνωστο το πότε δημιουργήθηκε το πρώτο τροχήλατο, ωστόσο θεωρείται πως η χρήση του τροχού ήταν ευρεία κατά το 3.500 π.Χ. Κατά το 2.000 π.Χ πιστεύεται ότι είχε φέρει ήδη επανάσταση στον πόλεμο, με τους Χετταίους να θεωρούνται ο πρώτος πολιτισμός που χρησιμοποίησε πολεμικά άρματα – υπενθυμίζεται επίσης ότι τα πολεμικά άρματα βλέπει κανείς και στην «Ιλιάδα» του Ομήρου, να χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο από τους Αχαιούς όσο και από τους Τρώες.

Η έναρξη της Εποχής του Σιδήρου: Έφερε επανάσταση σε Μικρά Ασία/ Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Αφρική και Ασία (1400-1200 πΧ). Στον ελλαδικό χώρο σήμανε το τέλος της Μυκηναϊκής Εποχής, με την Κάθοδο των Δωριέων- με τους Δωριείς να εισβάλλουν και να προκαλούν την κατάρρευση του μυκηναϊκού πολιτισμού, χάρη στον ανώτερο (σιδερένιος έναντι χάλκινου) οπλισμό τους.

Το τσιμέντο/ σκυρόδεμα: Κατά το 200 π.Χ οι Ρωμαίοι είχαν αναπτύξει μια μέθοδο παραγωγής τσιμέντου/ σκυροδέματος, το οποίο χρησιμοποιούσαν...στα πάντα, καθώς ήταν ανθεκτικό και αδιάβροχο. Επίσης, επέτρεψε την εδραίωση της κυριαρχίας τους, μέσω υποδομών, δρόμων, λιμανιών κλπ.

Η ανάπτυξη της «Θεωρίας του Δικαίου Πολέμου»: Βασίστηκε στις σκέψεις του Αγίου Αυγουστίνου και αναπτύχθηκε από τον Θωμά τον Ακινάτη στα μέσα του 13ου αιώνα.

Η ακριβής πλοήγηση: Μέχρι το 1569 μ.Χ, η πλοήγηση σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις ήταν δύσκολη, με τους πλοηγούς να πρέπει συνεχώς να κάνουν μετρήσεις με πυξίδες και να επιβλέπουν την πορεία, καθώς οι χάρτες ήταν αναξιόπιστοι. Αυτό άλλαξε όταν ο Γεράρδος Μερκάτορ δημιούργησε τον πρώτο «μοντέρνο» χάρτη, με γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

Η έναρξη της Βιομηχανικής επανάστασης, τον 18ο αιώνα (1712): Άρχισε στην Αγγλία, εκμεταλλευόμενη την ατμομηχανή, και δρομολόγησε την εξέλιξη των ατμοπλοίων, των αυτοκινήτων, του τηλεφώνου, του αεροπλάνου, των εργοστασίων κλπ.

Οι τηλεπικοινωνίες: Το 1876 ο Γκράχαμ Μπελ και ο Τόμας Γουάτσον συζήτησαν μέσω τηλεφώνου από απόσταση δύο μιλίων, με τον ένα στο Κέμπριτζ και τον άλλον στη Βοστώνη. Η επανάσταση των τηλεπικοινωνιών είχε αρχίσει.

Η πρώτη επανδρωμένη πτήση: Οι αδελφοί Γουίλμπουρ και Όρβιλ Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη επανδρωμένη πτήση με κινητήρα το 1903. Οι πρώτες χρήσεις του αεροπλάνου στον πόλεμο έγιναν από τους Ιταλούς το 1911 και τους Έλληνες κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (είναι γνωστό στους φίλους της ιστορίας το όνομα του Δημήτρη Καμπέρου, πρωτοπόρου της Πολεμικής Αεροπορίας στη χώρα μας).

Σχέδιο Μανχάταν: Του «Manhattan Projet» είχε προηγηθεί μια επιστολή του Αλβέρτου Αϊνστάιν το 1939, που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο της ανάπτυξης ατομικής βόμβας από τους Ναζί, ενός όπλου ισχύος άνευ προηγουμένου. Στις 6 Αυγούστου 1945, έξι χρόνια μετά, ο κόσμος γνώρισε τη δύναμη του ατόμου, με τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα.

Η «κούρσα του Διαστήματος»: Ξεκίνησε ως μία από τις αντιπαραθέσεις- σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου το 1954, με την εκτόξευση του Sputnik 1 από τους Σοβιετικούς. Ακολούθησαν γεγονότα- ορόσημα της σύγχρονης εποχής, με τον Γιούρι Γκαγκάριν να γίνεται ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά, το «Απόλλων 11» και την προσελήνωση κ.α. Σήμερα σμήνη δορυφόρων βρίσκονται σε τροχιά, παρέχοντας αμέτρητες υπηρεσίες, στρατιωτικού και μη χαρακτήρα.

Η επανάσταση του Ίντερνετ: Το 1991 ο Τιμ Μπέρνερς Λη, «πατέρας» του Web, δημοσιοποίησε το επαναστατικό λογισμικό του, που «δημιουργούσε συνδέσμους ανάμεσα σε όλα τα σχετικά αρχεία του υπολογιστή του, και σύντομα συνέδεε πολλούς υπολογιστές έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται αρχεία χωρίς βάση δεδομένων», σύμφωνα με το National Geographic. Στη σημερινή εποχή το Διαδίκτυο βρίσκεται παντού, και όροι όπως «κυβερνοπόλεμος» και «κυβερνοκατασκοπεία» βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Η αναγεννητική ιατρική: Το πρώτο βήμα έγινε το 1999, όταν γιατροί στο Wake Forest μπόρεσαν να «καλλιεργήσουν» μια ουροδόχο κύστη για έναν ασθενή. Έκτοτε γίνεται σημαντική έρευνα στον τομέα, και θεωρείται πως είναι μεγάλη η σημασία της για βετεράνους οι οποίοι συχνά έχουν χάσει μέλη.

Δημοφιλή