Stress test: Τα σενάρια για τις ελληνικές τράπεζες

Stress test: Τα σενάρια για τις ελληνικές τράπεζες
Christian Hartmann / Reuters

Στα χέρια του ελεγκτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκεται πλέον η τύχη των Ελληνικών τραπεζών μετά την αποστολή των στοιχείων για την διεξαγωγή των stress test. Ως όφειλαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας συγκέντρωσαν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που τους έχουν ζητήσει οι ελεγκτές του SSM και ήδη τους τα έχουν παραδώσει.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι τέσσερις τράπεζες θα έχουν μια πρώτη ανεπίσημη εικόνα πριν το τέλος Απριλίου, ωστόσο ούτε θα μπορούν να βγάλουν τελικά αποτελέσματα σχετικά με την πορεία των stress test, αλλά κυρίως δεν θα μπορούν να διαρρεύσουν τις πληροφορίες που θα μάθουν. Θα έχει προηγηθεί περί τα μέσα Απριλίου μια πολύ «πρόχειρη» ενημέρωση αναφορικά με την πορεία των ελέγχων, χωρίς βέβαια να έχουν σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα.

Επίσημα ο χρόνος που θα ολοκληρωθούν τα stress test των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, είναι οι αρχές Μαΐου και μέχρι τότε δεν θα υπάρξει καμία επαφή των τραπεζιτών της Ελλάδας με αυτούς της ΕΚΤ. Ο SSM θα σχηματίσει εικόνα αποκλειστικά από τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες και θα βγάλει τα αποτελέσματα του.

Τα σενάρια

Στην Αθήνα οι διοικήσεις των τραπεζών ανεπίσημα στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με το αποτέλεσμα των κεφαλαιακών ελέγχων. Αν και οι ελεγκτές της ΕΚΤ δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τις συνισταμένες με βάση τις οποίες θα γίνουν οι έλεγχοι, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι που έγιναν στα στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμα και «ακραία δυσμενή» σενάρια.

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά οι ανάγκες που θα προκύψουν από τους κεφαλαιακούς ελέγχους θα οριστούν κατά περίπτωση ανάλογα με την τράπεζα, τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κατώτατος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο δεν θα είναι κάτω από το 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ελέγχους του 2015, αυτός ο δείκτης είχε οριστεί στο 5,5% και οδήγησε σε ακόμα μια ανακεφαλαιοποίηση τις τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και με βάση τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2017 η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ικανή να καλύψει τα δυσμενή σενάρια των κεφαλαιακών ελέγχων. Με βάση τις εκτιμήσεις ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινείται πάνω από το 6%, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για τα τελικά αποτελέσματα των ελέγχων από την ΕΚΤ.

Παρόλα αυτά το γεγονός αυτό δεν αποκλείει ότι κατά περίπτωση το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θα κρίνει ότι θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα ενίσχυση των κεφαλαίων τους, αν και σε αυτή τη φάση είναι ξεκάθαρο ότι αυτή θα γίνει από ιδιώτες και μέσω αύξησης κεφαλαίων με μετρητά και όχι ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές.

Δημοφιλή