ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/01/2018 11:31 EET | Updated 24/01/2018 11:31 EET

Στροφή της ΝΔ στο κοινό αίσθημα

ΟΧΙ στον όρο Μακεδονία, ΝΑΙ στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Eurokinissi

Όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ - μεταξύ αυτών Καραμανλής και Σαμαράς - κάθονται το μεσημέρι στο ίδιο τραπέζι για να συναποφασίσουν πάνω σε μια κοινή και ενιαία γραμμή στο θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός θα συναντάται στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζάεφ.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ - στις 15.00 - συγκεντρώνει τα φώτα του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, στη σκιά πληροφοριών που εμφανίζουν την γαλάζια ηγεσία έτοιμη να προτείνει μια ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στο ζήτημα του ονόματος, ακόμα και χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Αυτό προκύπτει περίπου και ως μια πολιτική ανάγκη, μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και εν οψει της νέας συγκέντρωσης πολιτών στις 4 Φεβρουαρίου, αλλά και ως μια επιλογή πολιτικού πρέσινγκ στην συγκυβέρνηση, με αφορμή και τις ενδοκυβερνητικές τριβές ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Πάνω σε αυτή τη λογική αναμένεται να κινηθεί στην παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας επίθεση σε Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, κάνοντας λόγο από τη μια για μυστική διπλωματία και από την αλλη, για μια ιδιότυπη εσωτερική διαπραγμάτευση του Μεγάρου Μαξίμου με τον κυβερνητικό του εταίρο.

Οι προθέσεις του προέδρου της ΝΔ φάνηκαν ακόμα πιο ξεκάθαρα χθες βράδυ, μέσα από τον πόλεμο ανακοινώσεων με την κυβέρνηση, με αφορμή τα δεικτικά σχόλια του Μαξίμου για παλαιότερες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη το 2008 για τον όρο «Νέα Μακεδονία» και αν αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το 2008» ήταν το επίμαχο σχόλιο της ΝΔ δείχνοντας ουσιαστικά ότι προσανατολίζεται σε μια ακόμα πιο σκληρή στάση, την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε ότι το Βουκουρέστι είναι το λιγότερο που μπορεί να αποδεχθεί.

Είναι προφανές ότι το επιτελείο της οδού Πειραιώς αποκρυπτογραφώντας το μήνυμα του πρόσφατου συλλαλητηρίου επιλέγει να ταχθεί στο πλευρό του «κοινού αισθήματος» όπως αυτό εκφράστηκε στη Θεσσαλονίκη και ουσιαστικά να δώσει «ραντεβού» στο νέο συλλαλητήριο που οργανώνεται τον επόμενο μήνα στην Αθήνα.