ΔΙΕΘΝΕΣ
13/07/2018 17:23 EEST | Updated 13/07/2018 18:22 EEST

«Στροφή» Τραμπ για το Brexit: «Φανταστική» δουλειά από τη Μέι, υπόσχεται εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία

Hannah Mckay / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή πως ανυπομονεί να οριστικοποιήσει μια εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit με τη Βρετανία, πραγματοποιώντας μια απότομη «στροφή» σε σχέση με αυτά που είπε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Sun», όπου είχε υποστηρίξει ότι η στρατηγική της Μέι θα «σκότωνε» μια τέτοια συμφωνία.

Στη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε μόλις λίγες ώρες πριν τις συνομιλίες των δύο ηγετών, ο Τραμπ είχε καταφερθεί εναντίον των «πολύ ατυχών» αποτελεσμάτων των προτάσεων της πρωθυπουργού για το Brexit και των διαπραγματευτικών τακτικών της, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να βγει από την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο.

Ωστόσο, ο Τραμπ αργότερα είπε πως η Μέι κάνει «φανταστική δουλειά».

«Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit και ίσως το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από την ΕΕ, δεν ξέρω τι θα κάνουν, αλλά ό,τι και αν κάνουν είναι εντάξει με εμένα, είναι δική σας απόφαση» είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου με τη Μέι στον κήπο του Chequers.

«Ό,τι και αν κάνετε είναι εντάξει με εμάς, απλά διασφαλίστε πως θα κάνουμε εμπόριο, αυτό έχει σημασία. Αυτή είναι μια απίστευτη ευκαιρία για τις χώρες μας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε πλήρως».

Ερωτηθείς για τη συνέντευξη, ο Τραμπ είπε πως δεν είχε επικρίνει την πρωθυπουργό, και έπλεξε το εγκώμιό της, λέγοντας πως είναι σκληροτράχηλη και ικανή. «Αυτή η απίστευτη γυναίκα εδώ κάνει φανταστική δουλειά, καταπληκτική δουλειά» είπε, ενώ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα, είπε πως σε γενικές γραμμές ήταν εντάξει, αλλά δεν είχε αυτό που είπε για την πρωθυπουργό, και «είπα πολύ καλά πράγματα. Λέγεται fake news». 

«Συμφωνήσαμε σήμερα πως, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ, θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ» είπε, «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Chequers την προηγούμενη εβδομάδα παρέχει την πλατφόρμα για να μπορέσουμε εγώ και ο Ντόναλντ να επιδιώκουμε μια φιλόδοξη συμφωνία που λειτουργεί και για τις δύο χώρες και τις οικονομίες μας».

Επίσης, ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη στήριξή του ως προς τη Ρωσία, την οποία η Βρετανία κατηγορεί για επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη νοτιοδυτική Αγγλία τον Μάρτιο.

Sponsored Post