ΔΙΕΘΝΕΣ
21/07/2016 05:46 EEST | Updated 21/07/2016 05:46 EEST

Σουηδία: Αθωώθηκε άνδρας για βιασμό, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε πως κοιμόταν κατά την πράξη

Marin via Getty Images
Hand pulling at woman's bra, close-up, blurred

Σουηδός που είχε κατηγορηθεί και βρεθεί ένοχος για βιασμό έφηβης τελικά αθωώθηκε, επειδή, όπως αποδείχθηκε, κοιμόταν κατά τη διάρκεια της πράξης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, ο άνδρας (που δεν κατονομάστηκε) δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως είχε κάνει σεξ με το κορίτσι, μέχρι που τεστ DNA έδειξαν πως είναι ο πατέρας του παιδιού που κυοφορούσε η κοπέλα.

Το κορίτσι επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας (ηλικίας γύρω στα 50) κοιμόταν, αλλά υποστήριξε ότι είχε επιτρέψει να συνεχιστεί η σεξουαλική πράξη ελπίζοντας πως η σύζυγός του, που κοιμόταν δίπλα, θα ξυπνούσε.

Τον Μάρτιο το δικαστήριο είχε απορρίψει αυτή την εξήγηση και τον είχε καταδικάσει σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης για την βιασμό ανήλικης. Το συμπέρασμά του ήταν πως η κατάθεση του κοριτσιού ήταν «σκέψη που έγινε μετά», καθώς η στάση στην οποία έγινε ο βιασμός θα ήταν αδύνατη για άτομο το οποίο κοιμόταν. Επίσης, ειδικός παρουσίασε στοιχεία στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως είναι πολύ ασυνήθιστο κάποιος να μην ξυπνήσει κατά τη διάρκεια του σεξ, αν δεν πάσχει από «σεξυπνία» (sexsomnia)- μια σπάνια διαταραχή ύπνου, η οποία κάνει αυτόν που την έχει να κάνει σεξ ενώ κοιμάται βαθιά (ένας «υπνοβάτης του σεξ»). Ο άνδρας αυτός δεν είχε διαγνωστεί με αυτή τη διαταραχή.

Ωστόσο το εφετείο απέρριψε αυτή την απόφαση την Τρίτη, λέγοντας πως οι εισαγγελείς δεν είχαν αποδείξει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ήταν ξύπνιος όταν έλαβε χώρα το περιστατικό. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ότι ο πελάτης του έχει ανακουφιστεί, καθώς μετά από τέσσερις μήνες στη φυλακή θέλει να συνεχίσει με τη ζωή του.

Στη Σουηδία έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις κατηγορούμενων που ισχυρίστηκαν πως πάσχουν από σεξυπνία, με έναν φερόμενο κοιμώμενο βιαστή να αθωώνεται από εφετείο το 2015, κάνοντας εισαγγελέα του Γκέτεμποργκ να θεσπίσει κατευθυντήριες γραμμές νωρίτερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με τη Local.