Το σχέδιο για τη μείωση του κόστους δανεισμού και τις αγορές ομολόγων

Από το φθινόπωρο.
alfexe via Getty Images

Το σχέδιο με τις επόμενες κινήσεις για την περαιτέρω «τακτοποίηση» του Ελληνικού χρέους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για τις αγορές ομολόγων. Το πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση ομολόγων μέσα στο 2019 ολοκληρώθηκε με την έκδοση του επταετούς τίτλου και μάλιστα πριν κλείσει το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι επόμενες κινήσεις πλέον δεν θα έχουν να κάνουν με το δανεισμό νέων κεφαλαίων (το «μαξιλαράκι» των 34 δις ευρώ παρέχει ασφάλεια και εγγύηση στις αγορές) αλλά την μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού. Οι κινήσεις αυτές αναμένονται από τα μέσα του φθινοπώρου και στοχεύουν στην βελτίωση των επιτοκίων του μέσου και βραχυχρόνιου χρέους που έχει αναλάβει η χώρα.

Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο θα επιχειρήσει να βελτιώσει το προφίλ του Ελληνικού χρέους σε όλες τις κατηγορίες των εκδόσεων, εκμεταλλευόμενοι την θετική συγκυρία στις αγορές ομολόγων. Άλλωστε αυτή η συγκυρία, σε συνδυασμό με την θετική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά το επιτόκιο των Ελληνικών ομολόγων, με τις προοπτικές να προμηνύουν ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις στο μέλλον.

Στην πορεία των αποδόσεων βοηθά και η στάση της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της και στα τραπεζικά επιτόκια και στην ενεργοποίηση ακόμα ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Το σχέδιο

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία προκειμένου η τακτοποίηση του κόστους δανεισμού να δημιουργήσει δημοσιονομικό περιθώριο το οποίο θα αποτυπωθεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν μεγάλης σημασίας την επιτυχία αυτού του σχεδίου, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θετικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς σχετικά με την εφαρμογή νέων μέτρων ελάφρυνσης στη φορολογία.

Οι σχεδιαζόμενες κινήσεις για το επόμενο διάστημα, που έχει ήδη ετοιμάσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), θα στοχεύσουν στην αντικατάσταση μέρος του βραχυπρόθεσμου χρέους. Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα έντοκα γραμμάτια τα οποία λήγουν μέσα στο 2019, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Με αυτή την κίνηση θα επιχειρηθεί να βελτιωθεί το προφίλ του χρέους, αλλά και να ενισχυθεί η ρευστότητα της εγχώριας δευτερογενούς αγοράς, η οποία δεν ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να ικανοποιήσει τους επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την έκδοση του επταετούς ομολόγου, όμως η αυξημένη ζήτηση δεν τους επέτρεψε να αποκτήσουν Ελληνικούς τίτλους.

Η επιτυχία του σχεδίου δεν θα λειτουργήσει θετικά μόνο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά και στον προγραμματισμό των ιδιωτών να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων. Υπό αυτές τις συνθήκες και με τη συγκυρία να ευνοεί τις αγορές ομολόγων, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα από την αγορά με χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Δημοφιλή