ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2015 13:13 EEST | Updated 19/10/2015 13:13 EEST

Αναφορές σε τουρκικά μέσα για τη λειτουργία «σχολείων» του Ισλαμικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη

Anadolu Agency via Getty Images
DIYARBAKIR, TURKEY - OCTOBER 12: Turkish Special Operation team carry out an operation against terrorist organization PKK in the Sur district of Diyarbakir, Turkey on October 13, 2015. (Photo by Stringer/Anadolu Agency/Getty Images)

Ερωτηματικά έχουν προκαλέσει οι αναφορές σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης πως μετά το μπαράζ συλλήψεων, στο πλαίσιο της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής για την εντοπισμό των δραστών της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα, προέκυψαν πληροφορίες για την λειτουργία «σχολείων» του Ισλαμικού Κράτους και μάλιστα στην καρδιά της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη.

Η αποκάλυψη ήρθε από την τουρκική, ταμπλόιντ εφημερίδα Vatan, αλλά έχει αναπαραχθεί από έγκριτα μέσα όπως η Ηurriyet Daily News, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει το ενδεχόμενο η είδηση που διέρρευσε από τις αστυνομικές αρχές να εντάσσεται στο πλαίσιο της γνωστής προπαγάνδας στην οποία συχνά επιδίδεται η τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντως με τη Vatan, οι 24 από τους 50 υπόπτους που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση «σκούπα» της αντιτρομοκρατικής και ήταν από το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με τις αρχές συνδέονται με «σχολεία» του Ισλαμικού Κράτους που λειτουργούν σε υπόγεια διαμερίσματα στις περιοχές Pendik και Başakşehir, της Κωνσταντινούπολης.

Οι ύποπτοι φέρονται να εκπαίδευαν παιδιά στα ίδια υπόγεια που χρησιμοποιούν και για στρατιωτική εκπαίδευση ενώ οι αρχές υποστηρίζουν πως υπάρχει και επαρκές αποδεικτικό υλικό από τις παρακολουθήσεις που προηγήθηκαν.

Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ύποπτοι είναι κυρίως από το Ουζμπεκιστάν και φέρονται να έχουν κάνει κατήχηση σε παιδιά για τις βασικές αρχές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τον τρόπο ζωής.

Σημειώνεται πως τον Αύγουστο το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν- που εκτιμάται πως λειτουργεί ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα με έδρα στα σύνορα με το Αφγανιστάν, που δήλωσε πιστό στο Ισλαμικό Κράτος. Οι δε υπηρεσίες πληροφοριών του Ουζμπεκιστάν έχουν αναφέρει πως περίπου 5.000 μισθοφόροι από τη χώρα τους μάχονται στο πλευρό των δυνάμενων του χαλιφάτου.