ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/09/2016 07:56 EEST | Updated 12/09/2016 09:37 EEST

Οι ευχές των κομμάτων για τη νέα σχολική χρονιά

Eurokinissi

«Το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις καταγωγής, φύλου και ηλικίας» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος παρευρέθηκε στον αγιασμό του 132ου Δημοτικού Σχολείου Γκράβας, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, χαρακτηρίζοντας επίσης «έμπρακτη κίνηση ποιότητας» τις αλλαγές στο πρόγραμμα μαθημάτων.

Από πλευράς της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, έδωσε τις ευχές της μέσω Twitter.

Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για ένα στοίχημα που κερδήθηκε.

«Κερδήθηκε το στοίχημα τριακονταετίας! Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις. Με τα βιβλία στην ώρα τους και τους δασκάλους στις τάξεις. Το αυτονόητο βεβαίως, που όμως το είχαμε λησμονήσει τα τελευταία χρόνια.Μπορούμε εκπαιδευτικοί και μαθητές να είμαστε αισιόδοξοι στο ξεκίνημα αυτής της νέας σχολικής χρονιάς γιατί έγιναν πολλά» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ στη συνέχεια γίνονται αναφορές στις αλλαγές στην παιδεία».

«Τα νέα ολοήμερα σχολεία- Νηπιαγωγεία και Δημοτικά- ανοίγουν τις πόρτες τους με διευρυμένα προγράμματα σπουδών για όλους τους μαθητές και μαθήτριες. Η ειδική αγωγή αναβαθμίζεται για πρώτη φορά οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ξεκίνησαν από τα ειδικά σχολεία. Ιδρύονται νέα τμήματα ένταξης.Με τις αλλαγές στα Γυμνάσια δίνεται βάρος στην ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία, μειώνεται ο χρόνος ανούσιων εξετάσεων ενώ παράλληλα υποστηρίζονται οι αδύνατοι μαθητές και μαθήτριες με τα νέα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου. Τα ΕΠΑΛ, μετά την επαναπρόσληψη εδώ και ένα χρόνο των απολυμένων εκπαιδευτικών, λειτουργούν φέτος με νέα δομή και νέες ειδικότητες, με στόχο να καλύψουν πραγματικές επαγγελματικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών .Στην Ιδιωτική Εκπαίδευση με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου τερματίζεται η αυθαιρεσία και επαναφέρεται η έννοια του “σχολείου” στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια».

Κοντά στους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες του 14ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά, παρότρυνε τους μαθητές να επιδιώκουν την αριστεία, και τόνισε ότι μέσα σ' αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, εφόσον έχετε την ανάλογη θέληση, «ο κόσμος είναι δικός σας».

«Τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει στον δρόμο προς την πρόοδο αν είσθε αποφασισμένοι. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να σας προβληματίζει η Αριστεία αλλά, όλως αντιθέτως πρέπει να επιδιώκετε να είσθε άριστοι, αφού έτσι μπορείτε να επιτύχετε την τελική σας κοινωνική - και όχι μόνο - καταξίωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πέραν τούτου, να τιμάτε τους δασκάλους σας για την ανεκτίμητη εκπαιδευτική προσφορά τους προς εσάς, καθώς και τους γονείς και την εν γένει οικογένειά σας, για τις θυσίες που υφίστανται, προκειμένου εσείς «ν' ανοίξετε την περπατησιά σας» στον δρόμο της ζωής και της δημιουργίας».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος συμβούλευσε τους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες να μελετούν ευσυνείδητα και μεθοδικά και υπογράμμισε ότι κανένας «δείκτης ευφυΐας» δεν αντικαθιστά τη μελέτη. Ταυτόχρονα, σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να αγαπούν αυτό που μελετούν, δίχως βέβαια, όπως ανέφερε, να θεωρούν ό,τι μελετούν ως «θέσφατο» σε βαθμό που να καταπιέζει τις δικαιολογημένες απορίες, οι οποίες αναφύονται σταδιακώς καθώς εμβαθύνουν στη γνώση, και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υποτιμούν ότι το προϊόν της κριτικής μελέτης είναι εκείνο που διαμορφώνει, εν τέλει, την προσωπικότητά τους και τον χαρακτήρα τους. Τέλος, υπογράμμισε ότι πάνω σ' αυτό που μελετούν πρέπει ν' αρχίσουν σιγά-σιγά, όσο «ανεβαίνουν» από τάξη σε τάξη, να «χτίζουν» τη δική τους συμβολή στη γνώση. Κι αυτό-όπως παρατήρησε- πρέπει να γίνει χωρίς αλαζονεία αλλά με λελογισμένη και τεκμηριωμένη αποφασιστικότητα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στον κοινό αγιασμό του 1ου Δημοτικού και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περάματος. Αμέσως μετά, δήλωσε πως «η επένδυση στην Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση την οποία μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Η δημόσια Παιδεία πρέπει να στηριχθεί χωρίς αστερίσκους και χωρίς προκαταλήψεις». 

Επίσης έκανε ειδική μνεία στο Ειδικό Σχολείο, «το οποίο στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, από δασκάλους, οι οποίοι με αυτοθυσία και με πολύ μεγάλη δημιουργικότητα, στηρίζουν τα παιδιά τα οποία έχουν ειδικές δεξιότητες. Το Ειδικό Σχολείο πρέπει κι αυτό με τη σειρά του να στηριχθεί και αποτελεί ένδειξη της ευαισθησίας κάθε κοινωνίας ο τρόπος με τον οποίο τελικά αντιμετωπίζει αυτά τα παιδιά». 

 

Ανακοίνωσε εξέδωσε και το Ποτάμι: «Η σχολική χρονιά ξεκινάει για 1.34 εκατομμύριο μαθητές και 135 χιλ. εκπαιδευτικούς με το ίδιο πάντα σήριαλ να παίζεται: Πόσα κενά; Γιατί; πώς θα καλυφθούν; κλπ. Η πληρότητα των σχολείων σε δασκάλους και καθηγητές, από απαραίτητη προϋπόθεση έχει γίνει ένα δύσκολο στοίχημα για το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη πόρων είναι επίσης η αδυναμία οργάνωσης και οι καθαρές, διαφανείς διαδικασίες που θα μπορούσαν να ολοκληρώνονται πολύ νωρίτερα από το πρώτο κουδούνι.Για το γυμνάσιο θα είναι μια χρονιά αλλαγών οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν και ψύχραιμα να αξιολογηθούν. Ο διάλογος για την παιδεία όμως πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός κι όχι προσχηματικός όπως τώρα, που δυστυχώς βρισκόμαστε πάντα προ ειλημμένων αποφάσεων.Η πρώτη μέρα όμως ας είναι μέρα ευχών κι όχι γκρίνιας. Εδώ θα είμαστε εξάλλου όλη τη χρονιά να παρεμβαίνουμε. Καλή πρόοδο και καλή δύναμη σε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς».

Ιερώνυμος: Συνδυάστε τη σοφία της μάθησης και τη σοφία του Θεού

Στη σοφία των γραμμάτων, αλλά και την άνωθεν σοφία, που ονομάζεται χάρις του Θεού, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό στα εκπαιδευτήρια «Θεομήτωρ» στην Ηλιούπολη.

Μάλιστα, τόνισε ότι «εκεί που συναντώνται αυτά τα δύο είδη σοφίας εκεί γίνεται το θαύμα, εκεί δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος» και κάλεσε τους μαθητές να συνδυάσουν τη σοφία της μάθησης και τη σοφία του Θεού.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισήμανε ότι «ήρθαμε σε αυτόν τον χώρο, αυτήν την σπουδαία ημέρα, για να προσευχηθούμε και να παρακαλέσουμε τον Θεό να σας χαρίζει υγεία, δύναμη και υπομονή», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για τις επιτυχίες που είχαν οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων στις εισαγωγικές εξετάσεις, με την επισήμανση πως αυτό είναι το αποτέλεσμα του αγώνα.