Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αλλά και πορείες οργής και μίσους κατά των αλλαδαπών

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αλλά και πορείες οργής και μίσους κατά των αλλαδαπών
LONDON, UNITED KINGDOM - SEPTEMBER 12: Protesters attending a pro-refugee march in London, England on September 12, 2015. Pro-refugee demonstrators demand the UK government to help more refugees fleeing Syria. (Photo by Tolga Akmen/Anadolu Agency/Getty Images)
LONDON, UNITED KINGDOM - SEPTEMBER 12: Protesters attending a pro-refugee march in London, England on September 12, 2015. Pro-refugee demonstrators demand the UK government to help more refugees fleeing Syria. (Photo by Tolga Akmen/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι διαδήλωσαν το Σάββατο από το Λονδίνο ως την Κοπεγχάγη ζητώντας μεγαλύτερη γενναιοδωρία προς τους πρόσφυγες, ενώ στη Βαρσοβία και την Πράγα χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: ο διχασμός της Ευρώπης αναφορικά με την προσφυγική κρίση εκφράστηκε χθες στον δρόμο.

Η εισροή των προσφύγων και των μεταναστών δεν σταματά: 9.000 πρόσφυγες έφτασαν νωρίς χθες βράδυ στο Μόναχο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες ανέμεναν να υποδεχθούν «έως 13.000» συνολικά μέχρι το τέλος της ημέρας.

Πίσω από πανό που έγραφαν «ανοίξτε τα σύνορα» ή «η ζωή των προσφύγων μετρά», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν στο Λονδίνο από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να υιοθετήσει μια πιο γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική.

Η πρώτη κίνηση του νέου ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν να συμμετάσχει στη διαδήλωση αυτή, αφού κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να επιδείξει περισσότερη «συμπόνια».

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης ο Κάμερον ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι η Βρετανία θα δεχθεί 20.000 πρόσφυγες τα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως πολλοί διαδηλωτές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι ανεπαρκής.

Στη Δανία, οι αρχές της οποίας προσπαθούν να περιορίσουν την εισροή προσφύγων, 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη και εκατοντάδες άλλοι σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας υπέρ των προσφύγων.

Πολλές χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, χίλιοι στην Στοκχόλμη, άλλοι τόσοι στο Ελσίνκι και τη Λισαβόνα.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε ένα κέντρο υποδοχής Σύρων προσφύγων κοντά στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υποδεχθεί 24.000 πρόσφυγες μέχρι την επόμενη χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές – 10.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές-- συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης».

Στην πλειονότητά τους οι διαδηλωτές δήλωσαν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα και ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία.

Παρόμοιες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας, όπου οι συμμετέχοντες κάλεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ΕΕ, και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν πολύ λιγότερο κόσμο.

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη Γερμανία, την πρωταθλήτρια στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, με 450.000 να έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς, η κινητοποίηση ήταν σαφώς πιο χαλαρή. Μόλις μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βερολίνο υπέρ της καλύτερη υποδοχής των προσφύγων στην Ευρώπη.

Περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο και σχεδόν 2.748 έχουν πνιγεί ή αγνοούνται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.

Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι Σύροι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα τους και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Συνολικά περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Συρίας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του από το 2011.

Δημοφιλή