Προς συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος

Στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
O Ν. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι, κατά την διάρκεια παλαιότερης επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα (AP Photo/Petros Giannakouris).
O Ν. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι, κατά την διάρκεια παλαιότερης επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα (AP Photo/Petros Giannakouris).
ASSOCIATED PRESS

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βασικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ο κ. Δένδιας είχε επισκεφτεί το Κάιρο και τον περασμένο Ιούνιο και είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

Ο κ. Δένδιας είχε τότε δηλώσει ότι «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αιγυπτιακής ιστοσελίδας Sada Elbalad, η οποία επικαλείται ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια θα οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Λιβύη και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, θα ακολουθήσει την αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία υπεγράφη στις 9 Ιουνίου, από τον κ. Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του, Λουΐτζι ντι Μάιο.

Οπως είχε τονίσει τότε ο Ελληνας υπουργός, η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και, παράλληλα, κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων. Η προηγούμενη αντίστοιχη συμφωνία χρονολογείται το 1977 και ήταν πάλι με την Ιταλία.

Σκοπός της ελληνικής πλευράς να ακυρωθεί στην πράξη η συμφωνία της Τουρκίας με τον Φαγέζ αλ Σαράτζ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, όπως και όλες οι μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων.

Δημοφιλή