ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/05/2015 11:08 EEST | Updated 04/05/2015 11:11 EEST

Συμφωνία – πακέτο, αλλά πριν 6 δισ. έντοκα

Carsten Koall via Getty Images
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 05: New Greek Finance Minister Yanis Varoufakis attends a pressconference with German Finance Minister Wolfgang Schaeuble following talks on February 5, 2015 in Berlin, Germany. Varoufakis is touring several European cities and yesterday met with Mario Draghi at the European Central Bank following announcements by the new Greek government to sharply alter its relationship with the troika of loan-giving entities. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

Νέο διαπραγματευτικό σχεδιασμό στη λογική της συμφωνίας πακέτο, αλλά αφού πρώτα ανέβει το πλαφόν στα έντοκα γραμμάτια, έχει η κυβέρνηση.

Την ώρα που οι «τεχνικές»  διαπραγματεύσεις στα Brussels Group βρίσκονται δύο βήματα πριν την θετική κατάληξή τους, η Αθήνα επανέρχεται με νέα «πρόταση» προς τους εταίρους η οποία μπορεί να απεγκλωβίσει την κατάσταση και να δώσει χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία συμφωνία που θα προχωρά step by step και δεν θα έχει συμφωνία – γέφυρα, αλλά συμφωνία – πακέτο τον Ιούνιο, η οποία θα υλοποιηθεί τμηματικά.

Αρχικά θα υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις των Brussels Group με τα προβληματικά σημεία (μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, ομαδικές απολύσεις) να μένουν «στο ράφι».

Στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει τα δεσμά που έχει επιβάλλει στις ελληνικές τράπεζες επιτρέποντας σε αυτές να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου σε ποσό που θα φτάσει έως και τα 6 δισ ευρώ.

Ακολούθως θα υπάρξει νέα εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία – πακέτο. Η διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα έχει χρονικό ορίζοντα 15 ημερών και στόχος θα είναι να ξεκινήσει η νομοθετική υλοποίησή της ακόμη και εντός του Ιουνίου.