ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/12/2015 05:49 EET | Updated 17/12/2015 09:01 EET

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Θέλουμε ενημέρωση ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές

huffpost greece

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό ζήτημα, στις Βρυξέλλες.

Ο κ.Τσίπρας ζήτησε από τον ομόλογό του να υπάρχει καλή συνεργασία και διαρκής επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου η Ελλάδα να έχει σαφή εικόνα και ενημέρωση όχι μόνο για τις προσφυγικές ροές αλλά και για τον αριθμό των εθνικοτήτων πέραν της συριακής, αφγανικής και ιρακινής στις οποίες δεν επιτρέπεται πλέον να διέλθουν των βαλκανικών χωρών για να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατά συνέπεια εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Ειδική αναφορά μάλιστα φέρεται να έγινε στους Μαροκινούς που φτάνουν στη χώρα μέσω Τουρκίας και σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να έχουν και παραβατική συμπεριφορά. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε το ζητούμενο είναι η σημαντική και μετρήσιμη μείωση των ροών προς την Ελλάδα.

Η ενημέρωση δε επί της κινητικότητας στις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών, όπως φαίνεται να ζήτησε ο κ.Τσίπρας, θα μπορούσε να είναι μηνιαία ή ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο άνδρες μετέβησαν στη συνέχεια στην αυστριακή πρεσβεία όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ 8 ηγετών της ΕΕ (Αυστρίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Ολλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Ελλάδας) και του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η συνάντηση αφορά το εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν, αν τελικά θα παραβρεθεί στη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Sponsored Post