Σύννεφα και βροχή στο παλάτι του βασιλιά του Μαρόκου, του Μοχάμεντ ΣΤ'

Το ζευγάρι-πρότυπο φαινόταν ότι φέρνει αλλαγή στον αραβικό κόσμο, ωστόσο, πλέον μαίνονται ταραχές στο Μαρόκο.

Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ′ φωτογραφήθηκε σε κρεβάτι κλινικής στο Παρίσι, περιτριγυρισμένος από τα αδέλφια και τα δύο του παιδιά. Εκεί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στα τέλη Φεβρουαρίου, επειδή παρουσίασε οξεία καρδιακή αρρυθμία. Από τη φωτογραφία όμως έλειπε η σύζυγός του. Εδώ και μήνες δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια μαζί και αυτό ήταν αρκετό για να φουντώσουν οι φήμες για χωρισμό του ζευγαριού.

Τον τελευταίο καιρό η πριγκίπισσα Lalla Salma ταξιδεύει μόνη της σε όλο τον κόσμο. Από τον Νοέμβριο, η 39χρονη αστή που έγινε πριγκίπισσα, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο.

H πριγκίπισσα Lalla Salma με την Brigitte Macron.
H πριγκίπισσα Lalla Salma με την Brigitte Macron.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μονάρχης χώρισε από τη μητέρα του διαδόχου του θρόνου – του πρίγκιπα Μουλάι Χασάν, και της πριγκίπισσας Λάλα Χαντίγια.

Ο γάμος του Μοχάμεντ ΣΤ′ με τη νεαρή επιστήμονα στον τομέα της πληροφορικής έδωσε ελπίδες στη χώρα ότι με τον νέο βασιλιά, ο οποίος δεν είναι μόνον κοσμικός, αλλά και πνευματικός ηγέτης και «αρχηγός των πιστών» η μοντέρνα οικογένεια θα φέρει ανανέωση.

Η επανάσταση έγινε το 2002, όταν στη φωτογραφία του γάμου του, η τότε 24χρονη Λάλα Σάλμα, εμφανίστηκε με ελεύθερα μαλλιά με μπούκλες. Η μητέρα του Μοχάμεντ ΣΤ′ δεν είχε ποτέ εμφανιστεί δημόσια και δεν επιτρεπόταν δημοσίευση φωτογραφίας της.

Ο Μοχάμεντ ΣΤ′ έγινε βασιλιάς διαδεχόμενος τον πατέρα του που πέθανε το 1999.

Το ζευγάρι-πρότυπο φαινόταν ότι φέρνει αλλαγή στον αραβικό κόσμο, όπως έκαναν ο Ιορδανός βασιλιάς με τη σύζυγό του Ράνια.

Με την Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.
Με την Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.

Η Λάλα Σάλμα σπούδασε και εργαζόταν σε εταιρεία ιδιοκτησίας της βασιλικής οικογένειας. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Η αγάπη της για την γαλλική μόδα ήταν εμφανής και ο Τύπος στο Μαρόκο αφιέρωνε δημοσιεύματα με λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής, ότι της αρέσει να ξυπνά αργά, ότι οδηγεί το δικό της αυτοκίνητο και ότι συνήθιζε να περπατά ξυπόλητη γύρω από το παλάτι.

Τον Μάρτιο, η εφημερίδα Le Crapouillot Marocain σε πολύ αρνητικό για τη σύζυγό του βασιλιά δημοσίευμά της, ανέφερε ότι «φαίνεται πως ήταν πιο σημαντικός ο λαμπερός τρόπος ζωής της από τη φροντίδα του άρρωστου συζύγου της». Υποστηρίχθηκε ότι ήταν σε διακοπές στο Μαρακές, όταν ο σύζυγός της βρισκόταν στο νοσοκομείο στο Παρίσι.

Ο Ignacio Cembrero ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» στο Μαρόκο εκτίμησε ότι κανένα δημοσίευμα δεν θα στρεφόταν με τέτοιο τρόπο εναντίον ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, αν δεν υπήρχε υποστήριξη από ανώτερους κύκλους.

Στη σύγκλητο των Αραβίδων Γυναικών του 2009. 
Στη σύγκλητο των Αραβίδων Γυναικών του 2009. 

Ο ίδιος ο βασιλιάς εμφανίζεται συχνά στη Γαλλία. Φαίνεται να ζει το μεγαλύτερο διάστημα στο Παρίσι και η υγεία του είναι από καιρό θέμα συζήτησης. Ένας Γάλλος πολιτικός ανέφερε ότι πάσχει από σοβαρή ασθένεια, η οποία επίσημα δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν πολλά ζητήματα στη χώρα του με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί ο μονάρχης, καθώς μαίνονται ταραχές στα βόρεια σύνορα του Μαρόκου και διοργανώνονται συχνά διαμαρτυρίες στα μέρη που μαστίζονται από φτώχεια.

Ο αριθμός των νέων Μαροκινών που επιλέγουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή αυξάνεται και πάλι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)